«Τον Ιούνιο του 2010 θα ξεκινήσει η κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη. Σας υποσχόμαστε ότι θα προστατεύσουμε το περιβάλλον γι’ αυτό συμβάλλετε στην επίλυση των ζητημάτων που προκύπτουν. Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα», είπε στους εκπρόσωπους των τοπικών αρχών, ο Νικολάι Τοκάρεφ, πρόεδρος της εταιρίας Transneft, επικεφαλής των ρωσικών εταιριών πετρελαίου που συμμετέχουν στο έργο. Άμεση ήταν η απάντηση του Νομάρχη Έβρου, κ. Νίκου Ζαμπουνίδη: «Λογοδοτούμε στην τοπική κοινωνία. Το έργο δεν μπορεί να γίνει για εμάς χωρίς εμάς».
Το ηγετικό στέλεχος της ρωσικής εταιρείας την προηγούμενη Παρασκευή συναντήθηκε στην Αλεξανδρούπολη με τις τοπικές αρχές, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας παρουσία του Ρώσου Πρέσβη, κ. Βλαντίμιρ Τσχικβισβίλι. Να σημειωθεί, ότι είχε προηγηθεί η συνάντηση του ίδιου στην Αθήνα με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη. Εκεί, ο υπουργός μαζί με τον κ. Τοκάρεφ ανακοίνωσαν ότι το έργο θα αρχίσει το 2010, ενώ ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε ότι τον Ιούνιο θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει μεταξύ άλλων, τη διαδικασία απαλλοτρίωσης των εδαφών απ΄ όπου θα περάσει ο αγωγός. Είπε ότι «μέσω του νομοσχεδίου το έργο θα χαρακτηριστεί "εθνικής σημασίας" προκειμένου να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες».
Η συνάντηση της Αλεξανδρούπολης είχε επικοινωνιακά τη σημασία της, καθώς και από τις δύο πλευρές ανιχνεύτηκαν «οι γραμμές» στις οποίες θα κινηθούν οι επόμενες συναντήσεις, ενώ κυριάρχησαν οι δηλώσεις υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου της περιοχής. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Trans-Balkan Pipeline, Αλεξάντερ Ταρακάνοφ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας του Ελληνικού Τμήματος του έργου, κ. Χρήστος Δήμας, καθώς και ο κ. Δημ. Κοπελούζος, από την πλευρά του Ομίλου.
Την αντιπροσωπεία υποδέχτηκε ο Νομάρχης Έβρου, κ. Νίκος Ζαμπουνίδης, παρουσία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, κ. Δ.Σταμάτη, του Δήμαρχου της Αλεξανδρούπολης, κ. Γιώργου Αλεξανδρή, του Δήμαρχου Φερών, κ. Ούστογλου, Σουφλίου, κας Κακαλή, καθώς και μελών της επιτροπής διαβούλευσης.
Τι είπε ο Τοκάρεφ.
Ο κ. Τοκάρεφ ξεναγήθηκε το πρωί της Παρασκευής στο Δέλτα του Έβρου και το μεσημέρι, σε εστιατόριο της Αλεξανδρούπολης δήλωσε: «Εντυπωσιάστηκα από το ενδιαφέρον σας για το έργο και από τις ανησυχίες σας για τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Θα κάνουμε το καλύτερο στα θέματα προστασίας. Το έργο θέλουμε να προχωρήσει με βάση τα χρονοδιαγράμματα. Ζητάμε από το Νομάρχη και το Δήμαρχο να λύσουν τα όποια ζητήματα απασχολούν και είναι στις αρμοδιότητές τους. Δεν περίμενα να δω ένα τόσο έντονο ενδιαφέρον από την τοπική εξουσία απέναντι στο αγωγό. Έχουμε μία από τις καλύτερες εταιρίες μελετών που προετοιμάζει το έργο. Στην κατασκευή του έργου θα χρησιμοποιηθούν οι πλέον σύγχρονες τεχνολογίες προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι βλαβών. Σήμερα, εξετάζεται σε τεχνικό επίπεδο το έργο. Σε διάρκεια δέκα μηνών θα πρέπει να λυθούν όλα. Τον Ιούνιο του 2010 θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες κατασκευής, αφού πρώτα λυθούν ζητήματα απαλλοτριώσεων. Έως τότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί για την επιλογή του εργολάβου που έχει αναλάβει την κατασκευή. Βασίζομαι στην διεθνή πρακτική σύμφωνα με την οποία, την κατασκευή θα αναλάβουν οι πλέον αρμόδιες κατασκευαστικές εταιρείας. Εμείς, θα θέλαμε στο Βουλγαρικό έδαφος να δουλέψουν βουλγαρικές εταιρείες και στο Ελληνικό, ελληνικές εταιρείες. Ο πρώτος και κύριος στόχος είναι η εξασφάλιση της οικολογικής ασφάλειας και η τήρηση όλων των οικολογικών κανόνων. Το πρόβλημα αυτό είναι κυρίαρχης σημασίας, γιατί αυτό ενδιαφέρει του κατοίκους του Μπουργκάς, της Αλεξανδρούπολης και του Έβρου γενικότερα. Θα χρησιμοποιήσουμε την πιο σύγχρονη τεχνολογία αναμφίβολα. Θέλουμε να οργανώσουμε αποστολές σε περιοχές που υπάρχουν τα έργα, όπως το Νοβόροσισκ, για να δούνε από κοντά τα έργα» είπε, ενώ για την πρόταση σε σχέση με την έλευση Ρώσων τουριστών που δουλεύουν στην εταιρεία είπε: «Σε ότι αφορά τον τουρισμό, και εμείς θα θέλαμε οι ειδικοί της Transneft να μπορούν να δουν με τα μάτια τους την περιοχή και να ξεκουραστούν, γιατί πολλοί απ’ αυτούς δουλεύουν στην Σιβηρία. Στο site της Transneft δίνουμε πληροφορίες για την Αλεξανδρούπολη, ελπίζω να έρθουν για να γνωρίσουν αυτόν τον υπέροχο τόπο.
Τι είπε ο Νομάρχης Έβρου
Ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος και στη βούληση της τοπική κοινωνίας έδωσε ο Νομάρχης Έβρου, κ. Νίκος Ζαμπουνίδης. Επανέλαβε τη γνωστή θέση του ότι «ο αγωγός δεν μπορεί να γίνει για εμάς χωρίς εμάς», στέλνοντας το μήνυμα της απόφασης για τη συνεχή παρουσία της τοπικής κοινωνίας σε όλα τα στάδια υλοποίησης του έργου λέγοντας: «οι τοπικοί φορείς θεωρούμε ότι το έργο είναι εθνικό και λέμε ναι, αλλά δεν θα δεχτούμε αυτό να γίνει χωρίς σεβασμό στον τόπο και στους ανθρώπους του. Παρακολουθούμε βήμα-βήμα την εξέλιξή του, γιατί θέλουμε να έχουμε υπεύθυνες απαντήσεις έναντι της κοινωνίας. Όλοι οι παριστάμενοι είμαστε εκλεγμένοι και λογοδοτούμε στο λαό που μας ψηφίζει. Είμαι πεπεισμένος, ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις του κ. Πούτιν για την προστασία του περιβάλλοντος» είπε, ενώ δήλωσε ότι αμφιβάλλει για τη δυνατότητα της πολιτείας ν’ ανταποκριθεί σε ζητήματα πολιτικής προστασίας που πιθανόν να προκύψουν από τη λειτουργία του αγωγού.
Τέλος, ο κ. Ζαμπουνίδης επανέφερε την πρόταση για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία προς τον Έβρο, ενώ αναφέρθηκε και στο Κέντρο Ρωσικού Πολιτισμού που θα γίνει στην Αλεξανδρούπολη λέγοντας: «Την ιδέα έχει υιοθετήσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ το κτίριο ολοκληρώνεται, και μαζί με τα εγκαίνια του αγωγού θα γίνουν και τα εγκαίνια του κέντρου. Στόχος είναι να δημιουργηθεί η βιβλιοθήκη και ανάπτυξη των σχέσεων σε όλους τους τομείς».
Και Αμερικανοί. στον αγωγό
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προστεθούν και νέες εταιρείες στην κοινοπραξία Transbalkan Pipeline, καθώς εκδηλώνεται ενδιαφέρον και από μέλη της κοινοπραξίας του Τεγκίζ στο Καζακστάν, στην οποία συμμετέχουν οι Chevron, Exxon και ΒΡ. Σύμφωνα με τον κ. Τοκάρεφ, από τον περασμένο Δεκέμβριο έχει υπογραφεί μνημόνιο για τη μεταφορά 17 εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου ετησίως μέσω του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.
Ιωάννα Παρασχάκη