Δίκη Βατοπεδίου φάση 2

0

Με την κατάθεση των μαρτύρων υπεράσπισης και την απολογία των παρόντων κατηγορουμένων συνεχίστηκε την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, η παράπλευρη δίκη του Βατοπεδίου στο Τριμελές Εφετείο Θράκης στην Κομοτηνή, υπό την προεδρεία του δικαστή κ. Περικλή Παντελίδη.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει η δικαστής κ. Μαρία Ψάλτη είναι  παράβαση καθήκοντος και  παραβίασης διασκέψεως δικαστηρίου και για ηθική αυτουργία στα παραπάνω εγκλήματα διώκονται οι μοναχοί Ευφραίμ και Αρσένιος από τη Μονή Βατοπεδίου. Ο Ηγούμενος δικάστηκε και πάλι δια εκπροσώπου. Μετά την κατάθεση των μαρτύρων κατηγορίας που πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου, η δίκη ξεκίνησε στις 9 το πρωί της 8ης Οκτωβρίου με την ανάγνωση των νέων κατατεθέντων εγγράφων και την κατάθεση των μαρτύρων υπεράσπισης, της δικαστού κ. Κ. Αγγελάκου-Σβάρνα, του καθηγητή κ. Αντωνιδάκη και του Ηγούμενου της Μονής Φιλοθέου, Νικόδημου.

Να σημειωθεί ότι στο ακροατήριο βρέθηκαν πολλοί ιερείς, μοναχές και άνθρωποι της εκκλησίας που δε δίσταζαν να χειροκροτούν όταν η υπεράσπιση έλεγε κάτι με το οποίο συμφωνούσαν και να αποδοκιμάσουν διακριτικά σε αντίθετη περίπτωση.

Τα βασικά σημεία στα οποία επικεντρώθηκε η διαδικασία αφορούν στο αν α)η 4μηνη περίοδος που παρήλθε άπρακτη χωρίς την έκδοση απόφασης, ενώ είχε ολοκληρωθεί η τελική διάσκεψη των δικαστών συνιστά χρονικό διάστημα που γεννά υποψίες για σκόπιμη κωλυσιεργία, β) η κ. Ψάλτη επιδίωξε να μεταπείσει τους 2 άλλους δικαστές (κ. Σακάλογλου και κ. Γιοβανόπουλο),γ) αν τα επιχειρήματα που επικαλέστηκε ήταν ‘θεολογικά’, όπως ειπώθηκε, και όχι νομικά και δ) αν η πρόεδρος Πρωτοδικών τήρησε τους δικονομικούς κανόνες περί διασκέψεων και ορθής λειτουργία του λειτουργήματός της.

 

Οι μάρτυρες υπεράσπισης

Η πρώτη μάρτυς παρουσίασε την κ. Ψάλτη ως ατόμου καταρτισμένου και αξιοπρεπούς και σημείωσε ότι σε δύσκολες υποθέσεις, όπως εν προκειμένω, «όχι 4 αλλά και 14 μήνες μπορεί να χρειαζόμουν προκειμένου να συντάξω την άποψή μου αφού απαιτείται έρευνα που αφορά θέματα που δεν είναι οικεία στο δικαστή».

Ο κ. Αντωνιδάκης, οικογενειακός φίλος της κ. Ψάλτη, μιλώντας για την κατηγορουμένη σημείωσε: «πρόκειται για άτομο αμέμπτου ηθικής και αδεκάστου. Με εξαίρετο ήθος και παιδεία. Αδυνατώ να πιστέψω ότι θα έκανε ποτέ κάτι τέτοιο». Τέλος, ο Ηγούμενος Νικόδημος μίλησε για την τυπικότατη τέλεση των πνευματικών καθηκόντων από μέρους της αδελφότητας της Μονής Βατοπεδίου και σημείωσε ότι «πρόκειται για ανθρώπους που αγωνίζονται γι’ αυτό που ήρθαν στο Άγιο Όρος να πράξουν». Στην ερώτηση του Εισαγγελέα κατά πόσο είναι ευσεβής ο τρόπος διεκδίκησης της έκτασης από τη Μονή, ο Ηγούμενος απάντησε ότι: «κάποιος το προκάλεσε όλο αυτό και υπάρχουν σκοπιμότητας. Ωστόσο, σε ανάλογη περίπτωση κι εμείς μπορεί να τα διεκδικούσαμε. Κι άλλες Μονές έχουν διεκδικήσει και έχουν δικαιωθεί (ανέφερε υπόθεση 20.000 στρεμμάτων στο Μαρμαρά). Εμείς παραλάβαμε μια περιουσία και είμαστε υπεύθυνοι να την επαυξήσουμε» . Οι υπόλοιποι μάρτυρες υπεράσπισης δεν παρέστησαν, καθώς η ιδιότητα του δικηγόρου δεν τους επέτρεπε να λείπουν από άλλες δίκες.

 

Οι απολογίες

Η κ. Ψάλτη, ξεκίνησε την απολογία της αναφέροντας τους λόγους που την οδήγησαν να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Μονή Βατοπεδίου έχει κυριότητα στην επίμαχη περιοχή: «Διάβασα για τα αυτοκρατορικά χρυσόβουλα και είδα ότι σε ανάλογη δίκη Μονή που στερήθηκε την κυριότητα έκανε αναγνωριστική αγωγή και δικαιώθηκε».

Για την πάροδο 4μήνου και τις καταθέσεις των άλλων δύο δικαστών ότι δεν δεχόταν να γίνει η διάσκεψη για να εκδοθεί απόφαση η κατηγορούμενη επικαλέστηκε το δυσχερές την υπόθεσης που απαιτούσε ενδελεχή έρευνα, το φόρτο εργασίας, την τακτική που συνήθιζε και όμως δεν την τιμά, όπως παραδέχτηκε, να καθυστερεί αρκετά όταν πρόκειται για δύσκολη δίκη και για ‘καραμπινάτη’ τενοντίτιδα που δεν της επέτρεπε να κουνήσει το χέρι της για 40 μέρες. Αυτό το τελευταίο δε, προς απορία του Εισαγγελέα, δεν το ανέφερε σε προηγούμενη διαδικασία γιατί, όπως ανέφερε, δεν της χρειαζόταν. Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι ο γιατρός κ. Κάρος μπορούσε να το επιβεβαιώσει, δεν προσκόμισε, ωστόσο, το σχετικό αποδεικτικό.

Επιπλέον, η κ. Ψάλτη παραδέχτηκε ότι δέχτηκε κλήσεις από τον μοναχό Αρσένιο και ότι συνομίλησε με τον Ηγούμενο Εφραίμ, αλλά το δικαιολόγησε λέγοντας ότι την κάλεσαν στο υπηρεσιακό της νούμερο, την πρώτη φορά ο μοναχός Αρσένιος ζήτησε να υπάρχει ειρηνικό κλίμα στην αίθουσα λόγω των εντάσεων στο ακροατήριο που είχαν προηγηθεί και σε άλλη συνομιλία ζήτησαν να μάθουν, μετά τη δήλωση ματαιώσεως, αν έχει βγει απόφαση για τη δίκη, γιατί τα μέσα ενημέρωσης ενημέρωναν ότι η Μονή την είχε χάσει. Αυτά παραδέχτηκε και ο μοναχός Αρσένιος στη δική του απολογία. Η κ. Ψάλτη σημείωσε επίσης, ότι κλήσεις δέχτηκε και από το Νομάρχη Ξάνθης και από το Μητροπολίτη Ξάνθης, για του οποίου την επιστολή έγινε πολύς ‘ντόρος’ κατά την ακροαματική διαδικασία, ωστόσο η πρόεδρος του απάντησε: «σας σέβομαι, αλλά δεν την βγάζω εγώ την απόφαση, εγώ έχω μία γνώμη. Θα γίνει ότι λέει ο νόμος».

Στην απολογία του ο μοναχός της Μονής Βατοπεδίου Αρσένιος, εξήγησε το πώς προέκυψαν τα κυριαρχικά δικαιώματα γης στη Μονή και έκανε μία αναδρομή στην κατάσταση που επικρατούσε στο Βατοπέδι τα παλαιότερα χρόνια. Επέμεινε στο γεγονός ότι σε ότι έκανε υπήρχε «ήθος και τίποτα προσωπικό», άλλωστε ανέφερε πολλές φορές ότι οι ιδέες του είναι αριστερές και ότι παραμένει κνίτης. Στη συνέχεια εξήγησε τι τον οδήγησε να τηλεφωνήσει στην πρόεδρο της δίκης και συμφώνησε με τα όσα είπε η πρωλαλήσασα. Και τέλος, προσπάθησε να εξηγήσει γιατί η Μονή πήρε την απόφαση να ζητήσει συμβιβασμό, ενώ όλα έδειχναν ότι η δίκη πάει καλά. Ο μοναχός Αρσένιος εξήγησε ότι «υπήρχαν δύο διαδικασίες επί του θέματος. Η διοικητική και η δικαστική. Αφού, λοιπόν, η πρώτη πήγαινε καλά με θετικές γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, θεωρήσαμε περιττή τη δικαστική απόφαση».

 

Ο Εισαγγελέας

Καταπέλτης ήταν ο Εισαγγελέας κ. Φλωρίδης, ο οποίος δέχτηκε πυρά από την υπεράσπιση, ότι αναφέρεται σε θέματα εκτός του αντικειμένου της δίκης, γλευάζει την κατηγορούμενη και ασεβεί. Ο Εισαγγελέας τόνισε στην αγόρευσή του: «Ότι λέω το λέω με γνήσιο θρησκευτικό αίσθημα, α&#9

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η σειρά της Ανδρέου Δημητρίου ν’ αναπλαστεί

Το είπε και το έκα&#…