Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Η Ξάνθη τριών δύσκολων δεκαετιών (1920 – 1950)

Η Ξάνθη τριών δύσκολων δεκαετιών (1920 – 1950)

0

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009, στις 11:30 το πρωί, στο ξενοδοχείο «Αγριανή», η παρουσίαση του βιβλίου του Δήμου Κ. Βογιατζόπουλου «Η Ξάνθη πριν και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Την παρουσίαση του βιβλίου επιμελήθηκαν τόσο η Στέγη Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης, όσο και ο εκδοτικός οίκος «Σπανίδη».
Η παρουσίαση αυτής της απεικόνισης της ιστορίας αλλά και της κοινωνικοπολιτικής ιστορίας της Ξάνθης, μέσα από την ματιά του συγγραφέα, περιλαμβάνει την περίοδο που ξεκινά μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και εκτείνεται μέχρι και μετά το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου. Αναλύονται τα γεγονότα, τα πρόσωπα, ο τόπος και οι άνθρωποι που συνέβαλλαν με την δράση τους στη διαμόρφωση του ιστορικού πλαισίου της αναφερόμενης περιόδου, η οποία εκτός από κρίσιμη και σημαντική για την περιοχή μας, καθόρισε και διαμόρφωσε το σύγχρονο πρόσωπο όχι μόνο της πόλης της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και ολόκληρης της χώρας.
Αυτά μεταξύ άλλων ήταν και τα κυριότερα σημεία που τονίστηκαν από όλους σχεδόν όσους θέλησαν και προσκλήθηκαν να απευθύνουν χαιρετισμό στην εκδήλωση. Ο αριθμός τους μάλιστα δεν ήταν καθόλου μικρός. Χαρακτηριστικά μόνο θ’ αναφέρουμε τα ονόματα των δύο βουλευτών της πόλης μας, κ. Αλέξανδρου Κοντού και κ. Παναγιώτη Σγουρίδη, του Νομάρχη Ξάνθης, κ. Γεώργιου Παυλίδη, της εκπροσώπου του Δημάρχου Ξάνθης, κας Καραγιαννίδου Σοφίας, των προέδρων του Νομαρχιακού και Δημοτικού Συμβουλίου, κας Δημούδη Χρυσούλας και κ. Θεολόγου Καλαϊτζή, του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης, κ. Φίλιππου Τσαλίδη, καθώς και του Ειδικού Γραμματέα και πρώην Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., κ. Αγγελόπουλου Μιχάλη, του προέδρου της Στέγης Γραμμάτων, κ. Θεοδωρίδη Αναστάσιου, του προέδρου του Συλλόγου Ξανθιωτών Αθήνας, κ. Γενάδιου Νικόλαου, για ν’ αναφέρουμε μόνο μερικά. Από την αναφορά μας δεν μπορεί να παραλειφθεί ο σύντομος αλλά ουσιαστικός χαιρετισμός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ. Παντελεήμονος, ο οποίο αν και εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση, προτίμησε να παραστεί και ο ίδιος για να συγχαρεί τον συγγραφέα και προσωπικά.
Πέρα όμως από τους τυπικούς χαιρετισμούς που απηύθυναν στην μεγάλη τους πλειοψηφία οι περισσότεροι απ’ όσους πήραν τον λόγο, ιδιαίτερη αναφορά στο περιεχόμενό του έκανε ο εκδότης του περιοδικού «Ενδοχώρα», κ. Ιωάννης Κουριαννίδης. Πιο συγκεκριμένα, χαρακτήρισε την συνεισφορά του στη ιστορική αλλά και γεωγραφική μελέτη της Ξάνθης την συγκεκριμένη έκδοση, αλλά στάθηκε περισσότερο στον αντικειμενικό λόγο του συγγραφέα, παρά το γεγονός ότι η αναφορά γίνεται σε μία περίοδο σημαντική, επώδυνη και γεμάτη έντονα συναισθήματα, αντιπαλότητες και πάθη, από τα οποία συνεχάρη τον συγγραφέα για την επιτυχή του προσπάθεια ν’ αποστασιοποιηθεί. Επαίνεσε το βιβλίο επίσης για τον ιδιαίτερο πλούτο που περιέχει όχι μόνο σε οπτικό υλικό, που προήλθε από την προσωπική συλλογή του συγγραφέα, αλλά και σε πληροφορίες για την περιοχή. Ένα ακόμη στοιχείο στο οποίο ο κ. Κουριαννίδης στάθηκε ιδιαίτερα ήταν το ανοιχτό πνεύμα του κ. Βογιατζόπουλου, το οποίο στάθηκε πέρα από συγκεκριμένα μοντέλα γραφής, αποτυπώνοντας χωρίς προκαταλήψεις, αντίθετες δράσεις και απόψεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «στο βιβλίο γίνονται ισότιμες αναφορές τόσο για το κοινωνικά επιτεύγματα της δικτατορίας Μεταξά, όσο και για τις διώξεις που υπέστη το Κ.Κ.Ε., την ίδια αυτή περίοδο». Προχωρώντας μάλιστα στο σήμερα συνέστησε «σε όλους αυτούς τους νέους που πρόσφατα έκαιγαν και κατέστρεφαν τις πόλεις μας τον περασμένο Δεκέμβριο, να διαβάσουν αυτό το βιβλίο, για να μπορέσουν να δουν το δράμα ενός έθνους, που στην ιστορική του πορεία αντιπαλεύεται κυρίως τον ίδιο του τον εαυτό». Επαίνεσε επίσης ο κ. Κουριαννίδης και τους συμπολίτες μας μουσουλμάνους της περιοχής που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, για το ενδιαφέρον τους για τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής και για την συμμετοχή τους σε αυτά. Τέλος, παραδέχθηκε ότι μπορεί πολλοί να βιαστούν να προσάψουν λάθη και ανακρίβειες στο συγγραφέα, «δεν θα πρέπει όμως να ξεχνούν ότι πρόκειται, στην ουσία, για ένα νέο άνθρωπο, που προσπάθησε να σκύψει πάνω από την ιστορία του τόπου του και να συνεισφέρει στην ιστορική έρευνα και μελέτη της περιοχής».

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ρεσιτάλ πιάνου στο Σμόλενκ

Ένας κύκλος με ρε …