Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Θωράκιση και συντονισμός απ’ την Νομαρχία Ξάνθης

Θωράκιση και συντονισμός απ’ την Νομαρχία Ξάνθης

0

Η καλύτερη αντιμετώπιση κάποιων καταστάσεων είναι η πρόληψη ενώ καθοριστικός είναι ο σχεδιασμός και ο συντονισμός για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών απ’ τις οποίες είναι θωρακισμένος ο νομός Ξάνθης λόγω των έργων αλλά και της άρτιας λειτουργίας του συντονιστικού οργάνου που προΐσταται ο ίδιος ο Νομάρχης.
Το χειμώνα χιόνια και πλημμύρες και το καλοκαίρι πυρκαγιές αποτελούν τον μόνιμο ‘πονοκέφαλο’ των αρμοδίων για την ασφάλεια των κατοίκων μιας περιοχής. Για την καλύτερη αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, η διοικητική διάρθρωση της χώρας προβλέπει και την ευθύνη που βαραίνει τις νομαρχίες και τις περιφέρειες με τη συμμετοχή και των κατά τόπους δήμων.
Ολοκληρωμένος σχεδιασμός και άμεση κινητοποίηση
Θωρακισμένος είναι ο Νομός όπως επιβεβαιώνει ο Νομάρχης Ξάνθης Γ. Παυλίδης τόσο λόγω των έργων που έχουν γίνει όσο και λόγω του σχεδιασμού και της οργάνωσης των οργάνων για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.
Ο ρόλος των αντιπλημμυρικών έργων σε όλο το νομό είναι καθοριστικός αφού με την κατασκευή τους έχουν αποσοβηθεί οι κίνδυνοι για εικόνες που βλέπουμε όλο και πιο συχνά δυστυχώς από άλλες περιοχές της χώρας ενώ λόγω του κατάλληλου και έγκαιρου σχεδιασμού ο νομός Ξάνθης δεν έχει αντιμετωπίσει τον αποκλεισμό περιοχών του από χιόνια λόγω κινητοποίησης. Όλα αυτά εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας που εμπεριέχει και πολλούς άλλους τομείς εκτός απ’ τους γνωστούς που συνήθως εμφανίζονται μετά την εκδήλωση της έκτακτης ανάγκης.
Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Παυλίδης: «συνολικά στο νομό, επί των δικών μου ημερών για πρώτη φορά, τα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν γίνει σε επίπεδο προϋπολογισμού είναι κοντά στα 20 εκατομμύρια ευρώ. Αυτός είναι ο λόγος που μειώθηκαν οι κίνδυνοι και διεκδικούμε κι άλλα. Έχουμε και καινούργια τεχνικά δελτία για έργα που προβλέπεται να γίνουν. Έχουμε παράλληλα ένα ολοκληρωμένο σύστημα κινητοποίησης και μηχανολογικού εξοπλισμού και υποστήριξης».
Άμεση ενεργοποίηση και εφαρμογή του υπάρχοντος σχεδιασμού διαπιστώθηκε απ’ όλους στις περιπτώσεις που χρειάστηκε το περασμένο καλοκαίρι όπως θυμίζει ο Νομάρχης: «στο πρώτο δεκάλεπτο έκτακτων καταστάσεων που προέκυψαν στο νομό το περασμένο καλοκαίρι, ήταν στην περιοχή που προέκυψε το πρόβλημα όλες οι δυνάμεις της Ξάνθης επί τόπου κι αυτό οφείλεται σ’ έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και σε μια ολοκληρωμένη κινητοποίηση κι αυτό έχει καταγραφεί απ’ όλους. Και μάλιστα υπήρξε μια πλατιά ικανοποίηση απ’ όλη την κοινωνία τότε για την ακαριαία όπως χαρακτηρίστηκε αντίδραση των υπηρεσιών».
Εθελοντικές υπηρεσίες και όργανα συντονισμού
Στον τομέα της πυρασφάλειας αλλά και στην πολύτιμη προσφορά των εθελοντών αναφέρθηκε ο κ. Παυλίδης στη συνέχεια: «όσον αφορά στον τομέα της φύλαξης από πυρκαγιές, δε νομίζω ότι υπάρχει νομός στην Ελλάδα που να διαθέτει καλύτερη φύλαξη απ’ την Ξάνθη και να απασχολούνται προληπτικά άτομα, χωρίς να αποτελεί υποχρέωση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης απ’ το στρατό, την πυροσβεστική και τους εθελοντές, τους απόστρατους αστυνομικούς, τους μοτοσυκλετιστές, τον Κυνηγετικό Σύλλογο, συνδρομή από αέρος αλλά μόνο υπό συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες και όλους όσους συμμετέχουν. Όλα αυτά είναι απόλυτα συντονισμένα όπως επίσης και οι δήμοι που είχαν άψογη συμπεριφορά και όλα αυτά είναι ανθρώπινος κόπος. Θα ήταν παράλειψη και άδικο να μην αναγνωρισθεί σε όλους όσους εμπλέκονται για όλα όσα έχουν κάνει».
Σύμφωνα με το νόμο λειτουργούν τα όργανα όπως προβλέπεται και σε υπηρεσιακό επίπεδο όπως είπε ο Νομάρχης: «σύμφωνα με το νόμο, υπάρχει συντονιστικό όργανο στο οποίο προΐσταται ο Νομάρχης, υπάρχουν επίπεδα συναγερμού και επίπεδα δράσης , νομαρχιακά επίπεδα, δημοτικά επίπεδα και στην περίπτωση που θα φτάσουμε σε επίπεδο ‘Ξενοκράτη’.
Το όργανο Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης (ΠΣΕΑ) είναι η υπηρεσία που υποστηρίζει το νομαρχιακό συντονιστικό όργανο και τέτοιες υπηρεσίες υπάρχουν και σε κάθε δήμο και στις Περιφέρειες.
Ο τρόπος λειτουργίας έχει αποδειχθεί ότι βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα και ενδεικτικό του κατά πόσο προηγούμαστε αποτελεί το γεγονός της απόδοσης κινητών τηλεφώνων σε συγκεκριμένους απ’ τους εμπλεκόμενους που αποδεικνύουν και το πόσο μπροστά βρισκόμαστε στο θέμα. Είναι ένας τρόπος για άμεση επικοινωνία σε ύποπτη περίοδο για έκτακτα περιστατικά και τα χρησιμοποιούν αναλόγως».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Μαύρα τα μαντάτα» για την επιχειρηματικότητα

Εμβόλιμο: Μόνο κα …