Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Θετικό βήμα στο δρόμο της εξωστρέφειας της περιφέρεια μας

Θετικό βήμα στο δρόμο της εξωστρέφειας της περιφέρεια μας

0

ΈΚΛΕΙΣΕ μεν, με το επίσημο γεύμα στην ταβέρνα «Ερωδιός» της πόλης μας και με την ομιλία του Νομάρχη κ. Γιώργου Παυλίδη, το επίσημο πρόγραμμα των Εμπορικών και Οικονομικών Ακολούθων των Πρεσβειών που για ένα τριήμερο φιλοξενήθηκαν στην πόλη μας, γνωρίζοντας από κοντά τις δυνατότητες και τις προοπτικές της περιφέρειας Αν. Μακ – Θράκης για επιχειρηματικές δράσεις, ΆΝΟΙΞΕ όμως ο δρόμος για να ξεφύγει η περιφέρειά μας από την εσωστρέφεια και την αδράνεια. Κι αυτό στοιχειοθετείται αφ’ ενός από το ενδιαφέρον των ξένων για την περιοχή από τον αριθμό των συμμετοχών αλλά και το ενδιαφέρον που έδειξαν για αγορά προϊόντων ιδιαίτερα αλουμινίου , μαρμάρων, κρασιού. «Εντυπωσιάστηκαν οι ξένοι από την περιοχή μας, εντυπωσιάστηκαν από τα τοπία, την φιλοξενία των κατοίκων », μας είπε ο γ. γραμματέας της Περιφέρειας κ. Δημήτρης Σταμάτης που είχε την πρωτοβουλία και τη διοργάνωση της αποστολής, και αυτό δεν είναι λόγος φιλοφρονητικής αβρότητας! 17 από τους 31 Ακολούθους αποφάσισαν να παρατείνουν την παραμονή τους για να επισκεφτούν και άλλες περιοχές. Η ρώσικη και κινέζικη αποστολή δε εκδήλωσαν ενδιαφέρον να έρθουν σύντομα μόνοι τους για να έχουν μια πιο επισταμένη διερεύνηση της αγοράς προϊόντων.
Δ. Σταμάτης «…να σπάσουμε τον απομονωτισμό της περιφέρειας μας»
Απόλυτα ικανοποιημένος δήλωσε ο γενικός γραμματέας από τα αποτελέσματα αυτής της πρωτοβουλίας που προσεγγίζει το στόχο: «Ο στόχος μας ήταν τριπλός. Να βγει η περιφέρειά μας από την εσωστρέφεια και από την αδράνεια. Να γνωρίσουν οι ξένοι τις δυνατότητες και τις προοπτικές της και να δώσουμε τη δυνατότητα μέσω επαφών με τους δικούς μας επιχειρηματίες να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους, να ανοίξουν αγορές. Απώτερος στόχος και σ’ αυτό θα κινηθούμε και με άλλες τέτοιες ενέργειες να σπάσουμε τον απομονωτισμό της περιφέρειας μας να…σπάσουμε τον νόμο της αδράνειας να της δώσουμε ώθησε να διευρύνει τους ορίζοντές της να κινηθεί με άλλες ταχύτητες»!
Το πρώτο πείραμα πέτυχε καθώς δημιουργήθηκαν ελπίδες και προσδοκίες από το όλο εγχείρημα και όπως σημείωσε ο κ. Σταμάτης θα επιδιώξει να επαναλάβει και με άλλες αντιπροσωπείες άλλων χωρών.
Γ. Παυλίδης: «Κεντροβαρής ο ρόλος της Ξάνθης»
Το ίδιο ικανοποιημένος και ο Νομάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης έκανε λόγο για επιτυχία του εγχειρήματος και αποκάλυψε ότι οικονομικοί όμιλοι ενδιαφέρθηκαν για να επενδύσουν στον τουριστικό τομέα στην Ξάνθη, η οποία – σημείωσε – έχει κεντροβαρή ρόλο στην περιφέρεια και με την ολοκλήρωση των υποδομών (κάθετοι άξονες, τουριστική διασύνδεση με τη Βουλγαρία, περιμετρικός δακτύλιος, επέκταση του λιμανιού του Λάγος κ.λ.π.) θα είναι σε θέση να καταστεί Εμπορικό κέντρο στην Βορειανατολική Ελλάδα: «Η κεντροβαρής θέση του νομού μας το φιλόξενο περιβάλλον του και η σταθερή αναπτυξιακή του πορεία σε όλα τα μεγέθη κίνησαν το έμπρακτο ενδιαφέρον μεγάλων οικονομικών συγκροτημάτων στα σημεία εξόδου της Εγνατίας οδού όπου και η μελλοντική του διασύνδεση με τη Βουλγαρία για την μετατροπή του χώρου σε περιφερειακό εμπορικό κέντρο της ΒΑ Ελλάδας και της Ν. Βουλγαρίας. Ήδη καταγράφονται μεγάλες εταιρείες που κινούνται σ’ αυτή την κατεύθυνση».
Ιδού επενδυτικό πεδίο: το Λιμάνι του Λάγος
Ο κ. Νομάρχης επίσης στην ομιλία του έκανε μια παρουσίαση της ταυτότητας του νομού καθώς και του επιχειρηματικού του προφίλ. Επίσης αναφέρθηκε στις υποδομές με ιδιαίτερη έμφαση στην επέκταση του λιμανιού του Λάγος – έργο που έχει πάρει το «πράσινο φως» από τη συνθήκη Ραμσάρ, λένε επίσημες πληροφορίες – προφανώς για προσέλκυση επενδυτών: «Ο νομός διαθέτει το παλιό φυσικό λιμάνι του Πόρτο – Λάγος. Ήδη εργαζόμαστε για τη χωροθέτηση της επέκτασής του σε μικρή απόσταση και τη μετατροπή του σε ένα μεγάλο λιμάνι, υψηλών απαιτήσεων πολλαπλών χρήσεων για σκάφη μεγάλου βυθίσματος. ¨Ένα λιμάνι που θα βρίσκεται δίπλα στην Εγνατία οδό με δύο κάθετους άξονες που θα το συνδέουν με την ενδοχώρα των Βαλκανίων και της Ν.Α. Ευρώπη. Φιλοδοξούμε σε λίγα χρόνια να γίνει το κέντρο κίνησης οχημάτων, επιβατών αλλά και ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής. Το πιθανότερο είναι να κατασκευαστεί με διαδικασίες σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στο άμεσο μέλλον».
Να σημειώσουμε ότι ο Νομάρχης κ. Παυλίδη έδωσε μια πλήρη λίστα με τα στοιχεία των επιχειρήσεων στον νομό στους ξένους διευκολύνοντα έτσι επαφές και συνεργασίες.

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρωταθλήτρια στην ανεργία η Ξάνθη

Απογοητευτικά εί…