Υψώνει το ανάστημά του ο πρώτος πολίτης του νομού, ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης και αντιτάσσεται σε μια υποβόσκουσα περιρρέουσα ατμόσφαιρα γκρίνιας και πεσσιμισμού αναφορικά με την αναπτυξιακή πορεία του νομού, καταδεικνύοντας με στοιχεία ότι αυτή δεν δικαιολογείται και απλά εξυπηρετεί μικροπολιτικές σκοπιμότητες, επιπλέον δε, βλάπτει σοβαρά τον νομό γιατί στρεβλώνει την εικόνα του και λειτουργεί ως πρόσκομμα στην επενδυτική του ελκυστικότητα την οποία έχει χρέος εκ του θεσμικού του ρόλου να προφυλάξει.
Αύξηση του πληθυσμού – Αύξηση του ΑΕΠ – Υποδομές
Τα στοιχεία που πιστοποιούν την αλήθεια των λόγων του καταδεικνύοντας την ανοδική αναπτυξιακή του πορεία είναι αφ’ ενός η πληθυσμιακή αύξηση κατά 20.000 κατοίκους: « Η Ξάνθη αύξησε τον πληθυσμό της στα μεγαλύτερα ιστορικά επίπεδα όλων των εποχών. Στο τέλος του 2006 είχε 107.000 κατοίκους και αν συνεχίσει έτσι τα επόμενα 10 χρόνια θα φτάσει ένα πληθυσμό 120.000 κατοίκους. Και δεν μιλάμε για παλιννοστούντες αλλά υπάρχει προσέλευση των κατοίκων από άλλες περιοχές της χώρας. Αυτό είναι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της περιοχής και δεν συμβαίνει στους γύρω νομούς. Καμιά περιοχή, αν δεν έχει ελκυστικότητα, αν δεν έχει προοπτική, δεν αυξάνει τον πληθυσμό της».
Επίσης το δεύτερο στοιχείο είναι η μέση ετήσια αύξηση του συνολικού ΑΕΠ που υπερβαίνει το 8% στην τελευταία 10ετία και το τρίτο στοιχείο είναι ότι ο νομός τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει σημαντικές υποδομές που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής (αναπλάσεις, ποιοτικό οδικό δίκτυο σ’ όλα τα σημεία του νομού, σχολική στέγη) και είναι στο δόμο της υλοποίησης μεγάλων έργων (κάθετος άξονας αρδευτικό, περιφερειακός δακτύλιος) που δημιουργούν ένα ευνοϊκό πλαίσιο ώστε να αυξηθεί η επενδυτική ελκυστικότητα και επιχειρηματικότητα: «Υπάρχει οργασμός έργων στο επίπεδο ποιότητας ζωής . Η Ξάνθη αποκτά ένα πολύ καλό δίκτυο οδοποιίας με πρόσβαση σ’ όλα τα σημεία του νομού, έχουν γίνει πολλές αναπλάσεις που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, έχει γίνει κάλυψη του ελλείμματος που είχαμε στην σχολική στέγη. Στον αγροτικό τομέα έχουν γίνει πολλά αντιπλημμυρικά έργα που αύξησαν την θωράκιση κατά 87% (Κόσυνθος Λασπίας, Βιστονίδα) και σε πολλούς οικισμούς (Εχίνο, Μύκη)συνολικής δαπάνης περισσότερης από 15 εκ. ευρώ τα τελευταία χρόνια. Επίσης έχει γίνει σημαντικό έργο στους αναδασμούς. Δημιουργήθηκαν μεγάλες υπεραξίες με έξυπνα έργα που ανέρχονται σε εκατοντάδες εκ. ευρώ και αυτό ήταν ένας συνειδητός μας στόχος», τονίζει ο κ. Νομάρχης, ο οποίος δεν δέχεται ότι υπάρχει αποβιομηχάνιση του νομού, ούτε τα ποσοστά της ανεργίας που δίνει το εργατικό κέντρο Ξάνθης (25%) αλλά ότι γίνεται μια αναδιάρθρωση της οικονομίας του νομού όπου υπάρχει σημαντική αύξηση στον τομέα των υπηρεσιών και του τουριστικού προϊόντος και ότι αυτές οι θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί ισοφαρίζονται με την αύξηση των θέσεων σε ανθηρές οικονομικά ιδιωτικές επιχειρήσεις του νομού.
Αναδιάρθρωση της επιχειρηματικότητας στο νομό
Νομάρχης: «Δεν δέχομαι ότι υπάρχει αποβιομηχάνιση. Έκλεισε η Φωνή της Αμερικής χάθηκαν 40 θέσεις μόνιμης εργασίας όμως οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους δεν είναι σήμερα άνεργοι. Υπάρχει το πρόβλημα των συνεταιριστικών, ταυτόχρονα όμως υπάρχει αύξηση της απασχόλησης στον τουριστικό τομέα. Η οικονομία δεν είναι μόνο εργοστάσια, είναι μια πολλαπλή σύνθεση που αντιστοιχεί σε ένα αποτέλεσμα. Η Ξάνθη παρά τα αντιθέτως λεγόμενα κρατάει την πρώτη θέση στις επαρχιακές πόλεις στη βιομηχανία. Είναι σταθερά σ’ ένα ποσοστό ανεργίας μικρότερο του 10%. Τα ποσοστά της ανεργίας από το 2004 – 2007 είναι 10,1% το 2004, 9% το 2005, 8,1% το 2006 και το 2007 9,5%. Η Ξάνθη φαίνεται πανελλήνια τιμώμενη είτε τουριστικά είτε για τις άλλες της δράσεις είτε σε επίπεδο επιχειρηματιών. Όλα αυτά δείχνουν μια συγκεκριμένη ταυτότητα του νομού».
Υπεδιπλάσιοι οι πόροι από το Δ’ΚΠΣ
Παράλληλα ο κ. Νομάρχης υπογράμμισε ότι προγραμματίζεται η Ξάνθη να ενισχύσει τον κεντροβαρή της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της εξόδου των Βαλκανίων στη Μεσόγειο και αυτό θα επιτευχθεί γίνεται με τον κάθετο άξονα όσο και με την υλοποίηση της επέκτασης του λιμένα του Λάγος. Επίσης ότι
τα επόμενα χρόνια οι πόροι που θα έρθουν στην περιοχή μόνο από το Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης είναι υπερδιπλάσιοι από το Γ’ ΚΠΣ και αυτό οφείλεται στα τρία μεγάλα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από τομεακά προγράμματα («Αλέξανδρος Μπαλτατζής»), το αρδευτικό, ο κάθετος άξονας και ο περιμετρικός δακτύλιος για τον οποίο υπάρχει μια πρώτη δέσμευση από την περιφέρεια.
Επιμύθιο: «Αντί για την παλιά τακτική της γκρίνιας και τη μιζέριας θα πρέπει να τολμήσουμε να πάρουμε εμείς την υπόθεση ο καθένας στο ποσοστό που του αναλογεί στα χέρια μας».
Μαριάννα
Ξανθοπούλου