Η υπόθεση των οικοπέδων του ΔΕΡΑΣ που ταλανίζει εδώ και πέντε χρόνια τους επαγγελματίες της Ξάνθης και την δημοτική αρχή, φαίνεται να μην έχει τέλος.
Ο κ. Σιούτας, πρόεδρος της άτυπης επιτροπής κατηγορεί την δημοτική αρχή για κωλυσιεργία καταθέτοντας μάλιστα σε αυτήν (δημοτική αρχή) κατά δήλωσή του, όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Η δημοτική αρχή κατά δήλωση του κ. Μούρκα, προσπαθεί να προστατεύσει τα συμφέροντα των επαγγελματιών που δικαιούνται τα οικόπεδα αλλά δεν υπάρχει, η νομολογία που στηρίζει την παραχώρηση των οικοπέδων από την επιτροπή απαλλοτριώσεων. Τα σημάδια κωλυσιεργίας σύμφωνα με τον κ. Σιούτα εμφανέστατα. Η όχι και τόσο ξεκάθαρη θέση του δήμου, απέναντι στους επαγγελματίες, κατ άλλους αποδίδεται στην προσωπική κόντρα του κ. Σιούτα και του κ. Μούρκα.
Σύμφωνα με τον κ. Σιούτα, έχουν εγκριθεί 142 αιτήσεις συναδέλφων από 30 Νοεμβρίου του 2007. Πέρασαν 10 μήνες και τα βήματα είναι πολύ αργά. «Εμείς σαν άτυπη επιτροπή, κάναμε δουλειές που έπρεπε να είχε κάνει ο δήμος, δηλαδή βρήκαμε τους κωδικούς, βρήκαμε και ξεκαθαρίσαμε το θέμα των συναδέλφων που δεν δώσανε σημείο ζωής μετά και την έγκρισή τους, καταθέσαμε τα υπόλοιπα ονόματα των δικαιούχων στο δήμο».
Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Σιούτα, αλλάξανε το πρώτο τοπογραφικό και το έκαναν πιο λειτουργικό. Η οικονομική επιβάρυνση που αφορούσε τους τοπογράφους και τους νομικούς ήταν των επαγγελματιών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δήμος ήταν επιφορτισμένος να κάνει τις αλλαγές που έπρεπε στο σχέδιο. Δεν τις έκανε. «Εμείς για λογαριασμό του το πράξαμε, ο δήμος έπρεπε να το φέρει στο δημοτικό συμβούλιο και να το εγκρίνει».
Επικρίνει την επιτροπή απαλλοτριώσεων η οποία δεν γνωρίζει την σχετική νομολογία για την παρά πάνω παραχώρηση. «Πήγαμε στην Αθήνα, βρήκαμε άκρη, τους φέραμε τον νόμο, και στο γραφείο του δημάρχου, παραδώσαμε τον νόμο. Του γνωρίσαμε ότι παρόμοια παραχώρηση έγινε στην Δράμα, στη Φλώρινα στην Καστοριά, Αθήνα Λαύριο, Πελοπόννησο».
Επιμένει ο κ. Σιούτας λέγοντας ότι, από την στιγμή που δεν παρεμβαίνει ο δήμος σε ξένο ακίνητο, μπορεί απλά να χαράξει τους δρόμους σύμφωνα με την δυνατότητα του. Όλα αυτά, προσκομίστηκαν στον δήμαρχο πριν από δύο μήνες. Προηγήθηκε η παράδοση των σχεδίων και της νομολογίας ένα μήνα νωρίτερα στον αρμόδιο αντιδήμαρχο. «Δυστυχώς όμως, μέχρι στιγμής δεν έχουν αλλάξει το ρυμοτομικό και δεν προχωρούν στην διευθέτηση αυτού του θέματος.
Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΑΦΟΥΓΚΡΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το επόμενο βήμα του δήμου είναι σύμφωνα με τον κ. Σιούτα, να ζητήσει από τους ενδιαφερόμενους τα απαραίτητα δικαιολογητικά και συνολικά να πάνε προς έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο. «Αν δεν γνωρίζουν ποια δικαιολογητικά απαιτούνται από τους συνδημότες μας, να τα βρούνε, για αυτό είναι στην διοίκηση του δήμου».
Επικρίνει εκ νέου τον δήμο όταν προ ετών, με φωτογραφικές ενέργειες και αποφάσεις είχαν παραχωρήσει την ίδια έκταση σε 9 συμπολίτες μας έκταση «φιλέτο» 100 στρεμμάτων. «Εκεί πώς βρήκαν την νομολογία»; Διερωτάται ο κ. Σιούτας. «Αν την ξέχασαν να την ξαναθυμηθούν».
Ο κ. Σιούτας, αποδίδει την κωλυσιεργία στο γεγονός ότι για πρώτη φορά στα χρονικά του δήμου, μία πρωτοβουλία ξεκινάει από τους πολίτες, από το λαό και δεν είναι σε θέση να την χειριστούν. Διευκρινίζοντας αναφέρει: «Μέχρι τώρα όλα ξεκινούσαν από «πάνω» προς τα κάτω. Δηλαδή, ο δήμαρχος με το επιτελείο του έπαιρνε κάποιες αποφάσεις και τις διοχέτευε από την κορυφή προς το λαό με γνώμονα πάντοτε τι βόλευε και τι όχι στην αρχή. Τώρα, γίνεται το αντίθετο, ο λαός κάνει την πρόταση και η αρχή αμάθητη σε τέτοιες καταστάσεις κωλυσιεργεί. Δεν είναι στην φιλοσοφία τους. Δεν έχουν μάθει να δέχονται μηνύματα από την κοινωνία, η κοινωνία μέχρι τώρα δεχόταν τις αποφάσεις τους».
Ο κ. Σιούτας άφησε αιχμές και κατά του κ. Πούλιου, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου, ότι ως αναπληρωματικό μέλος της επιτροπής απαλλοτριώσεων δεν πίεσε όσο έπρεπε για τα συμφέροντα των επαγγελματιών και δεν ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα.
Κάτι που ο κ. Πούλιος αρνείται. «Πιέσαμε όσο γινόταν περισσότερο την δημοτική αρχή»
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΟΥΡΚΑΣ
Επιμένει ο Χρήστος Μούρκας, αντιδήμαρχος πολεοδομίας ότι η νομολογία που παρουσίασε η άτυπη επιτροπή για το «ΔΕΡΑΣ», είναι απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Προσοτσάνης, που έδωσε οικοδομικές άδειες σε παρόμοια περίπτωση. Το δημοτικό Συμβούλιό τους όμως, ερμήνευσε το νόμο την δεδομένη στιγμή. «Δεν μπορούμε να στηρίξουμε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου σε νόμο που δέχεται ερμηνεία».
Υποστηρίζοντας την θέση του ο κ. Μούρκας, ανέφερε ότι έγιναν επαφές με την πολεοδομία και τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Περιφέρειας, όπου και συμπεραίνει, εφ όσον σύμφωνα με πληροφορίες δεν έγιναν δια της «επισήμου οδού», δηλαδή εγγράφως, αλλά έγιναν απλά οι κρούσεις, διότι, κατά τον ίδιο, αν ερχόταν έγγραφη αρνητική απάντηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τότε θα «καιγόταν» και οι επαγγελματίες που πληρούν τους όρους.
Το ερώτημα του κ. Μούρκα είναι, αν αριθμός των επαγγελματιών δεν πληρούν τους όρους πού τέθηκαν σε κοινή σύσκεψη τι θα γίνει; Θα αποσύρουν τις αιτήσεις τους; Διότι, όπως εξηγεί ο κ. Μούρκας, πιθανόν να φθάσει το θέμα στο σημείο των ενστάσεων και των καθυστερήσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πληροφορίες του αναφέρουν ότι από τους 140 δικαιούχους πληρούν τους όρους που είχαν τεθεί κατά το παρελθόν, οι 95. «Δεν είναι μόνο το θέμα της εξ αδιαιρέτου παραχώρησης, αλλά αν κάποιος είναι στον Τειρεσία, τι θα γίνει»;
Τελικά μετά από πολλές πιέσεις που δέχεται όλο αυτό το διάστημα από την τοπική κοινωνία ο κ. Μούρκας, δεσμεύθηκε ότι σε μία εβδομάδα, θα προχωρήσει στις διαδικασίες παραχώρησης της έκτασης στους επαγγελματίες που πληρούν τους όρους για την παραχώρηση, σύμφωνα με το πρώτο τοπογραφικό το οποίο συνοδεύεται και από την σχετική νομολογία.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΞΑΝΘΗΣ
Είναι γεγονός ότι η χρονοβόρα διαδικασία, η πιθανή κωλυσιεργία, ίσως η άγνοια των νόμων – βεβαίως και άγνοια νόμου στην περίπτωση της δημοτικής αρχής δεν νοείται- όλα αυτά εκ του αποτελέσματος βαραίνουν προσωπικά των δήμαρχο Ξάνθης Μιχάλη Στυλιανίδη, ο οποίος έχει την τελική ευθύνη στους χειρισμούς των συνεργατών του και επωμίζεται το πολιτικό κόστος.
Ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης ανέφερε στο «Ε»: «Με ενδιαφέρει ότι είναι να γίνει να γίνει γρήγορα και σύννομα. Αν αυτό όμως που γίνει δεν είναι σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, τότε δεν θα γίνει ποτέ. Πρέπει να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι».
Ο κ. Στυλιανίδης, ξεκαθάρισε ότι θα παραχωρη