Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 «Θέλουμε την λειτουργία της μονάδας βιοαιθανόλης»

«Θέλουμε την λειτουργία της μονάδας βιοαιθανόλης»

0

Σταθεροί στην θέση τους για όσο το δυνατόν συντομότερη λειτουργία της μονάδας παραγωγής βιοαιθανόλης στους χώρους του εργοστασίου της Ε.Β.Ζ., παρουσιάστηκαν όλοι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στη συνέντευξη τύπου που έδωσαν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ο Πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων, κ. Δημήτριος Χατζηκατσούπης, έκανε μία αναδρομή στο ιστορικό της μετατροπής του εργοστασίου από ζαχαρουργείο σε μονάδα παραγωγής βιοαιθανόλης, θυμίζοντας τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης το 2006 για την ανάληψη της επένδυσης από την ίδια την Ε.Β.Ζ., με ταυτόχρονη παρουσίαση της μεγάλης κερδοφορίας που μία τέτοια επένδυση θα απέφερε. «Με έκπληξη είδαμε στις αρχές του 2007 την διοίκηση της Ε.Β.Ζ. ν’ αλλάζει γνώμη και να αναζητεί επενδυτές για την μετατροπή των δύο εργοστασίων, Ξάνθης και Λάρισας, σε μονάδες βιοαιθανόλης, προφασιζόμενη νομικά κενά» δήλωσε ο κ. Χατζηκατσούπης και συμπλήρωσε ότι «ενώ εμείς οι εργαζόμενοι είχαμε αντιταχθεί αρχικά στην επιλογή εύρεσης επενδυτή, συνεργαστήκαμε και δουλέψαμε πολύ για να τελεσφορήσει αυτή η επιλογή για το καλό της τοπικής οικονομίας και για την συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου. Μάλιστα σε σχετικό διαγωνισμό που προκηρύχθηκε βρέθηκαν αρχικά δώδεκα υποψήφιοι επενδυτές, οι οποίοι μετά τις σχετικές διαδικασίες, έμειναν δύο, που κατέθεσαν και δεσμευτικές προτάσεις. Μάλιστα σαν δείγμα του ενδιαφέροντος που υπήρχε, μία από τις δύο αυτές εταιρίες, 20 μέρες πριν την σχετική έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων, προεξοφλούσε και πανηγύριζε την ανάληψη της μετατροπής του εργοστασίου». Συνεχίζοντας στο ιστορικό ο κ. Χατζηκατσούπης υπενθύμισε την τελική κήρυξη του διαγωνισμού ως άγονου από την έκτακτη Γενική Συνέλευση και την απόφαση να γίνουν απ’ ευθείας συζητήσεις με τους ενδιαφερόμενους. Μάλιστα τότε οι εργαζόμενοι είχαν ζητήσει να τεθεί ένα σύντομο και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στις συζητήσεις, πρόταση που απορρίφθηκε. «Με έκπληξη μάλιστα ακούσαμε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνέντευξή του στις 9 Νοεμβρίου, να αναφέρεται στο οριστικό ναυάγιο των διαπραγματεύσεων, μιλώντας για έλλειψη ενδιαφέροντος από ιδιώτες επενδυτές αλλά και για μη βιώσιμη επένδυση λόγω υψηλών τιμών στο καλαμπόκι και χαμηλών στο πετρέλαιο». Για τους εργαζόμενους αυτό θεωρείται ως μία «ταφόπλακα» για το εργοστάσιο της βιοαιθανόλης που θα γινόταν, γι’ αυτό και επιμένουν να γίνει η μονάδα παραγωγής βιοαιθανόλης από την ίδια την Ε.Β.Ζ., ώστε να μην διαψευσθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που μίλησε για την κατασκευή δύο εργοστασίων σε Λάρισα και Ξάνθη, αλλά και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κοντός, που κατ’ επανάληψη δεσμεύτηκε για την υλοποίηση της επένδυσης και είχε μάλιστα διαβεβαιώσει για λειτουργία των δύο εργοστασίων μέχρι τον Οκτώβριο του 2008. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι υπάρχει δέσμευση από την χώρα μας για αντικατάσταση με βιοαιθανόλη του 10% των καυσίμων που χρησιμοποιούνται για την κίνηση των οχημάτων.
«Μετά από όλα αυτά ζητούμε την ρητή δέσμευση της Κυβέρνησης, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της διοίκησης της Αγροτικής Τράπεζας, ότι θα πραγματοποιηθεί η μονάδα βιοαιθανόλης μόνο από την Ε.Β.Ζ., γιατί με τις παράπλευρες δραστηριότητές της θα συμβάλλει στην οικονομική ανάκαμψη όλης της περιφέρειας και θ’ ανακουφίσει από την οικονομική αποψίλωση που γίνεται. Επίσης να εφαρμοστεί η Νομοθετική Ρύθμιση για τις μετατάξεις και τις πενταετίες, όχι όμως όπως είναι σήμερα, ώστε με την ταυτόχρονη λειτουργία της μονάδας να έχουν οι εργαζόμενοι την επιλογή που επιθυμούν. Αλήθεια, αν δεν ήταν ο αρμόδιος Υπουργός από την πόλη μας, τι άλλο εργοστάσιο, πέραν της Ε.Β.Ζ., της ΣΕΒΑΘ και της ΣΕΠΕΚ θα έκλεινε στην πόλη μας;» κατέληξε ο κ. Χατζηκατσούπης, διατυπώνοντας τις προτάσεις του Σωματείου, ενόψει και της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Ε.Β.Ζ., που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Νοεμβρίου 2008. Όσο για το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων στην Ε.Β.Ζ., ο Πρόεδρός του Σωματείου τους ανέφερε με νόημα: «Για να ενημερώσουμε και τους συναδέλφους εργαζόμενους στη ΣΕΒΑΘ και την ΣΕΠΕΚ να πούμε ότι η σχετική τροπολογία που έχει κατατεθεί από τον Μάρτιο του 2008, δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη.»
Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την δυνατότητα της Ε.Β.Ζ. να αναλάβει μια τέτοια επένδυση, ο πρόεδρος του Σωματείου απάντησε καταφατικά, διαβεβαιώνοντας μάλιστα ότι οι σχετικές μελέτες της ίδιας της Ε.Β.Ζ. δείχνουν απόσβεση της όλης επένδυσης εντός 8ετίας, ενώ σε ερώτηση του αν είναι διατεθειμένη η Α.Τ.Ε. να χρηματοδοτήσει την επένδυση, απάντησε ότι αυτό είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης, θέτοντας ουσιαστικά προ των ευθυνών της για το θέμα την πολιτική ηγεσία, τόσο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και γενικότερα, παραπέμποντας σε παλαιότερη πολιτική δέσμευση του κ. Αλογοσκούφη γι’ αυτό το θέμα. Επίσης έγινε υπενθύμιση και του ότι είχε υπάρξει η δέσμευση να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια που εισέπραξε η Ε.Β.Ζ. από την Ε.Ε. από το κλείσιμο των δύο εργοστασίων, για την μετατροπή τους σε μονάδες βιοαιθανόλης. Σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου, γνωστοποιήθηκε ότι εκτός των διακοσίων περίπου μόνιμων εργαζομένων, από τους οποίους έχουν μείνει πλέον μόνο σαράντα, το εργοστάσιο απασχολούσε ακόμη 100-120 άτομα, ως έκτακτο προσωπικό, ενώ πολλαπλάσιοι ήταν οι απασχολούμενοι από πολλούς άλλους κλάδους σε περιόδους καμπάνιας. Τέλος, σε ερώτηση που τέθηκε σχετικά με το δίλημμα της χρησιμοποίησης φυτών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σαν τρόφιμα, για την παραγωγή βιοαιθανόλης, οι εργαζόμενοι απαντούν ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο να γίνει, καθώς η μονάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει εναλλακτικά άλλες καλλιέργειες, όπως για παράδειγμα τα ζαχαρότευτλα.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Στα 18 δεν είναι πολύ νωρίς»

Στον χώρο της ΕΠΑ.&#…