Τα δάση στο επίκεντρο

0

Ο ξανθιώτης Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Α. Κοντός συνοδευόμενος απ’ τον Υφυπουργό Κ. Κιλτίδη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Δήμο Σταυρούπολης, έκαναν δεκτά τα αιτήματα του Δημάρχου για ανάπτυξη και περαιτέρω εξέλιξη του Δασικού Χωριού καθώς και την επανενεργοποίηση του φυτωρίου ενώ συναντήθηκαν και με τους υλοτόμους της περιοχής. Στόχος η ανάπτυξη της περιοχής μέσω της διασφάλισης και ανάδειξης του δασικού της πλούτου με τις ενισχύσεις που θα δοθούν.
Το Σάββατο 22 Μαρτίου 2008 στις 10.30’, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο Σταυρούπολης στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Α. Κοντός, ο Υφυπουργός Κ. Κιλτίδης, ο Δήμαρχος Σταυρούπολης Γ. Καρασακαλίδης, οι Δασάρχες και εκπρόσωποι φορέων, στα πλαίσια της επίσκεψης της ηγεσίας του Υπουργείου για την ιεράρχηση των απαραίτητων δασικών έργων του νομού.
Μοχλός ανάπτυξης το Δασικό Χωριό
Ο Δήμαρχος Σταυρούπολης Γ. Καρασακαλίδης, παρουσιάζοντας τον Δήμο αναφέρθηκε στα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν τονίζοντας τις προσπάθειες για τουριστική ανάπτυξη που άρχισαν ν’ αποφέρουν καρπούς αφού όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: « οι 350 κλίνες που υπάρχουν σήμερα είναι μια απόδειξη της προσπάθειας» ενώ για την επισκεψιμότητα είπε ότι: « στο Δήμο μας είναι 120 ημέρες το χρόνο» κι έκλεισε με ενημέρωση για τους τομείς και τις δράσεις του Δήμου.
Προχωρώντας στα αιτήματα ο κ. Καρασακαλίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης του Δασικού Χωριού και του φυτωρίου: « το Δασικό χωριό είναι το μοναδικό που λειτουργεί ως δημοτική επιχείρηση και είναι μεγάλη η αξία του ως πόλος έλξης για τον νομό. 5 με 6 θέσεις εργασίας στο δασικό χωριό. Απ’ το 2002 που το λειτουργεί ο Δήμος, 25 χιλιάδες είναι οι διανυκτερεύσεις ενώ τον Δεκέμβριο που ζητήσαμε διανυκτέρευση διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχε διαθεσιμότητα για δυο μήνες. Ζητούμε μέσα από την προγραμματική σύμβαση που έχουμε να γίνει η χρηματοδότηση της μελέτης για την ανακαίνιση και την περαιτέρω ανάπτυξη του χωριού. Έχουμε κάνει πολλά βήματα και στη δικτύωση τέτοιου είδους χώρων, ζητούμε χρήματα για την δικτύωση όλων των δασικών χωριών με leader τον Δήμο Σταυρούπολης. Πρόκειται για ένα έργο πρότυπο που δεν υπάρχει στην Ελλάδα.
Απ’ το 1960 υπάρχει ένα φυτώριο 34 στρεμμάτων που τονώνει την οικονομία και το λειτουργεί το δασαρχείο. Παράκληση και απαίτηση είναι να το ενισχύσετε αφού εκτός απ’ την οικονομική τόνωση, βοηθάει και στην δασοκομική προστασία, εμπλουτίζοντας τον δασικό πλούτο της περιοχής με κωνοφόρα δέντρα».
Κλείνοντας ο κ. Καρασακακλίδης ανέφερε: «ζητάμε να εξετάσετε τη δυνατότητα να χαρακτηριστεί το δάσος Πανεπιστημιακό για τις ανάγκες του Τμήματος Γεωπονίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης».
Έμπρακτο το ενδιαφέρον Κοντού για την περιοχή
Απευθυνόμενος στον αρμόδιο για τα δάση Υφυπουργό Κ. Κιλτίδη ο Α. Κοντός ανέφερε: «έχουμε ένα υπέροχο δάσος που θα πρέπει και να διαφυλάξουμε και να το εμπλουτίσουμε. Σε παρακάλεσα να’ ρθεις στην πατρίδα μου αφού έχεις την αρμοδιότητα για τα δάση και ασχολείσαι συστηματικά με το θέμα και η δική μου παράκληση είναι να δώσουμε μια ιδιαίτερη βαρύτητα στην περιοχή που είναι πολύ όμορφη αλλά και πολύ φτωχή. Έχει εγκαταλειφθεί από πολύ κόσμο τα προηγούμενα χρόνια, έχουν μείνει όμως κάποιοι άνθρωποι τους οποίους απ’ τη μια θέλουμε να κρατήσουμε κι απ’ την άλλη προσπαθούμε να φέρουμε πίσω όσους μετανάστευσαν, ιδιαίτερα τα παιδιά τους, να εγκατασταθούν εδώ. Η προσπάθεια άρχισε να αποδίδει καρπούς. Η πολιτική του Υπουργείου μας είναι να μην δημιουργήσουμε άλλα δασικά χωριά, εδώ όμως που υπάρχει δασικό χωριό, πρέπει να τα αναπτύξουμε και να το εξελίξουμε όπως και να επανενεργοποιήσουμε το φυτώριο. Εκτός απ’ τον εμπλουτισμό του δασικού μας πλούτου, θα δώσει δουλειά στους κατοίκους.
Εδώ στην περιοχή υπάρχουν και πολλοί υλοτόμοι. Πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για την περιοχή σε συνεργασία με τον Δήμο και τα Δασαρχεία.
Η προστασία του περιαστικού άλσους είναι επίσης πολύ σημαντική. Στα πλαίσια του προγράμματος ‘Αλ. Μπαλτατζής’ έχουμε βάλει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την προστασία των δασών».
Αποφάσεις και χρονοδιάγραμμα δράσεων
Ο Υφυπουργός Κ. Κιλτίδης αφού ευχαρίστησε τον Α. Κοντό για την ευκαιρία που του έδωσε να επισκεφθεί αυτή την περιοχή ανέφερε: «πολλές φορές αδικούμε τον τόπο μας γιατί θέλουμε να κρατήσουμε μια δεοντολογία, όταν μου μιλάνε για Θράκη και για Ξάνθη λέω να μην με ανακατεύουν λόγω της καταγωγής του Υπουργού όπως πιθανώς εκείνος λέει για την δική μου περιοχή. Μ’ έχει συνεπάρει η υπόθεση των δασών και είναι διακομματικά καταγεγραμμένο, έχει πιάσει πάτο η πολιτική για τα δάση. Με την παρότρυνσή του είπαμε να δώσουμε μια ώθηση στο θέμα των δασών. Αυτός ο τόπος δικαιούται κι όχι μόνο επειδή είναι το όνειρο του Υπουργού. Η πολιτική με τα δασικά χωριά δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα, ξοδεύτηκαν εκατομμύρια ευρώ χωρίς να επιτευχθούν οι προσδοκίες. Εσείς έχετε το προνόμιο να διαθέτετε ένα δασικό χωριό και πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί».
Στην συνέχεια ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα των δράσεων: « οι εμπλεκόμενοι φορείς, Υπουργείο, Δήμος, Δασαρχεία, ΔΠΘ, αφού πραγματοποιηθεί και εγκριθεί η μελέτη εφαρμογής απ’ το Δασαρχείο, θα συναντηθούμε στην Αθήνα ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες και να μπει σε κάποιο πρόγραμμα για την κατασκευή και ολοκλήρωση όσων απαιτούνται για την αναβάθμιση του Δασικού Χωριού. Για το φυτώριο, ξεκινήστε αφού υπάρχει η μελέτη και θα λάβετε τις πρώτες 100 χιλιάδες ευρώ».
Η επίσκεψη της ηγεσίας του Υπουργείου συνεχίστηκε με την συνάντηση με τους υλοτόμους που κατέθεσαν τα αιτήματά τους για τα οποία υπήρξαν δεσμεύσεις για την επίλυσή τους. Και η επίσκεψη έκλεισε με γεύμα που παρέθεσε ο Δήμος Σταυρούπολης στους επισκέπτες στο Δασικό Χωριό.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ημερίδα σήμερα στην Πολυτεχνική

Στα πλαίσια του Ε …