3.700 νέοι φοιτητές – 695 περισσότεροι από πέρσι εισήχθηκαν φέτος στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και οσονούπω θ’ αρχίσουν να έρχονται μιας και οι εγγραφές ξεκινούν από τις 16 Σεπτεμβρίου – 25 Σεπτεμβρίου. Ο συνολικός αριθμός των φοιτητών σ’ όλα τα τμήματα ξεπερνά του 20.000 ενώ όπως μας πληροφορεί ο αντιπρύτανης κ. Α. Καραμπίνης στο Δ.Π.Θ. δεν υπάρχουν κενές θέσεις που παρατηρήθηκαν σ’ άλλα ΑΕΙ της χώρας: «Έχουμε πλήρη κάλυψη των θέσεων που προβλέπονται παρότι σε ορισμένα τμήματα έχουμε πτώση των μονάδων που οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι αυξήθηκαν οι φοιτητές που εισάγονται σε συνδυασμό και με τον αριθμό των φοιτητών που μειώθηκαν στα κεντρικά πανεπιστήμια. Υπάρχουν και τμήματα όπως η Νομική που αυξήθηκαν σημαντικά οι τελευταίες μονάδες εισαγομένων. Πρακτικά θα έχουμε περισσότερους φοιτητές. Αυτή είναι και μια παράμετρος που δείχνει ότι οι φοιτητές επιλέγουν το Δ.Π.Θ. γιατί είτε τους εξασφαλίζει άμεση πρόσβαση στη δουλειά είτε κυρίως ένα καλό επίπεδο παρεχόμενης εκπαίδευσης».
Επάρκεια σε κλίνες στην Ξάνθη
Στους φοιτητές που θα φοιτήσουν στην Πολυτεχνική της Ξάνθης και πληρούν τα κοινωνικά κριτήρια (οικονομικά, τρίτεκνοι κ.λ.π.) καλύπτονται όλοι τους από το Δ.Π.Θ. σε δωρεάν στέγη και σίτιση. Υπάρχουν 800 κλίνες για τους δικαιούχους . Στις άλλες πόλεις το Δ.Π.Θ. τους καλύπτει νοικιάζοντας κάποια δωμάτια, όμως όπως μας πληροφόρησε ο κ. Καραμπίνης σύντομα θα λυθεί το πρόβλημα καθώς έχει εγκριθεί η ένταξη στα ΣΔΙΤ της μελέτης για την κατασκευή εστιών στις 4 πόλεις της Θράκης και τέλος του επόμενου χρόνου θα δημοπρατηθούν 80 εστίες για την Ξάνθη, 500 για την Κομοτηνή, 600 για την Αλεξανδρούπολη και 150 για την Ορεστιάδα. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 95 εκ. ευρώ.
Έλλειμμα σε διοικητικούς υπαλλήλους
Όμως η …αχίλλειος πτέρνα του Δ.Π.Θ. δεν είναι το οικονομικό όπως παλιότερα αλλά η έλλειψη διοικητικού προσωπικού, εξαιτίας της συνταξιοδότησης και επιπλέον δεν έχει τη δυνατότητα να το αντικαταστήσει. Αυτό ήταν και ένα από τα αιτήματα του Δ.Π.Θ. προς το υπουργείο Παιδείας. Ο κ. Καραμπίνης σημειώνει σχετικά για το θέμα: «Το μείζον πρόβλημα του Δ.Π.Θ. αυτή τη στιγμή δεν είναι το οικονομικό αλλά ανθρώπινων πόρων. Υποβάλλαμε αίτημα προς το υπουργείο να παραμείνουν οι θέσεις των υπαλλήλων μετά την έξοδό τους ως ενεργές ώστε να μπορούμε να τις προκηρύσσουμε μέσω ΑΣΕΠ και να προσλάβουμε προσωπικό. Όμως το υπουργείο μας απάντησε ότι αυτό είναι αρμοδιότητα του υπουργείου εσωτερικών και του υπουργείου Οικονομίας. Δεν έχουμε διοικητικούς υπαλλήλους. Βέβαια για τις εγγραφές των φοιτητών έχουμε προβλέψει να δουλέψουν και με μετακινήσεις και με υπερωρίες οι διοικητικοί υπάλληλοι αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται».
Μαριάννα
Ξανθοπούλου