Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Σε …ενέργεια η ενεργειακή καλλιέργεια

Σε …ενέργεια η ενεργειακή καλλιέργεια

0

Σε …ενέργεια θέτει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχεδιασμό προώθησης της αναδιάρθρωσης καλλιεργειών με στροφή των ελληνικής αγροτικής παραγωγής σε ενεργειακά φυτά από την βιομάζα των οποίων παράγονται τα βιοκαύσιμα (βιοντίζελ – βιοαιθανόλη) καθώς οι συνθήκες που διαμορφώνονται σε ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο είναι ευνοϊκές τόσο γιατί θεωρούνται φιλικότερα προς το περιβάλλον από τα συμβατικά καύσιμα καθώς έχουν λιγότερες εκπομπές ρύπων και χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πρώτες ύλες, όσο δε γιατί αποτελούν μια εναλλακτική ενεργειακή λύση σε μια εποχή που το πετρέλαιο έχει φτάσει στα ύψη. Επίσης η καλλιέργεια ενεργειακών φυτών η οποία συνδέεται με υποδομές σε έργα (αρδευτικό κ.λ.π) έχει σημαντικά πλεονεκτήματα καθώς μπορεί να αποδειχθεί σαν μια εναλλακτική λύση που θα ενδυναμώσει την αγροτική οικονομία σε μια μεταβατική περίοδο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ. Επιπρόσθετα δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέο το γεγονός ότι η Ε.Ε. αυξάνει το ποσοστό της παραγωγής βιοκαυσίμων στα κράτη μέλη από 5,75 σε 10% μέχρι το 2020 και η μη εναρμόνιση επισείει τσουχτερά πρόστιμα. Κατά συνέπεια ιδιαίτερα η περιοχή μας με την μετατροπή του εργοστασίου Ζάχαρης σε εργοστάσιο παραγωγής βιοαιθανόλης και με την άρδευση της πεδιάδας της Ξάνθης, θεωρούνται ενδεδειγμένες και πολλά υποσχόμενες οι ενεργειακές καλλιέργειες (καλαμπόκι, τεύτλα κ.λ.π.)
Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρος Κοντός πραγματοποίησε ενημερωτική ομιλία την Παρασκευή στις 8 μ.μ. στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης με θέμα: «Βιοκαύσιμα. Μια νέα πρόκληση για την αγροτική παραγωγή, φιλική στο περιβάλλον».
Την ομιλία παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο σεβασιώτατος κ.κ. Παντελεήμων, ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Παυλίδης, ο δήμαρχος Ξάνθη κ. Στυλιανίδης, ο Μουφτής κ. Σινίκογλου ο δήμαρχος Βιστονίδας κ. Ζλάτκος αντινομάρχες και αντιδήμαρχοι καθώς και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων και πλήθος αγροτών.
«Τελικά τι είναι τα βιοκαύσιμα; Πανάκεια ή κατάρα;»
Την απάντηση σο ερώτημα έδωσε ο κ. Κοντός ο οποίος χαρακτήρισε ως «μεγάλη πρόκληση για την αγροτική οικονομία», την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών και ανέφερε ότι στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής, η παραγωγή βιοκαυσίμων από ενεργειακά φυτά αποτελεί μια διέξοδο για την ελληνική γεωργία καθώς καλλιέργειες όπως τα δημητριακά και τα ζαχαρότευτλα που βρίσκονται σε μια φάση κάθετης συρρίκνωσης τους, μπορούν ποσοτικά και ποιοτικά να επανακάμψουν. Ενώ άλλες, όπως το γλυκό σόργο και η ελαιοκράμβη να δώσουν ένα αποφασιστικό τόνο στον τομέα της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών στη χώρα μας. Ο κ. Κοντός ανέφερε ότι την προηγούμενη χρονιά καλλιεργήθηκαν περίπου 121.369 στρέμματα με ενεργειακά φυτά στη χώρα μας και αξιοποιήθηκαν 251.113 τόνοι βαμβακόσπορου για βιοντίζελ.
ο οποίος αγοράστηκε σε τιμές κατά πολύ υψηλότερες από αυτές που ίσχυαν στην αγορά, με αποτέλεσμα να αυξάνονται αντίστοιχα οι τιμές του σύσπορου βαμβακιού.
Οι άξονες της …ενεργειακής πολιτικής
Παράλληλα ανέλυσε του άξονες της πολιτικής που έχει σχεδιάσει το υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης που διαμορφώνουν το πλαίσιο των ενεργειακών καλλιεργειών και της παραγωγής βιοκαυσίμων.
Αυτοί είναι:
1. Ψηφίστηκε ο Νόμος 3423/2005 για τα βιοκαύσιμα, ο οποίος προωθεί την παραγωγή βιοκαυσίμων από ελληνικά ενεργειακά φυτά.
Ο Νόμος αυτός είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την ουσιαστική προσπάθεια που καταβάλουμε, έτσι ώστε οι ενεργειακές καλλιέργειες να αποκτήσουν δυναμική, να αυξήσουν το εισόδημα των ελλήνων αγροτών και να δώσουν μία καλύτερη προοπτική στην αγροτική ανάπτυξη.
Ουσιαστικά θέτει το θεσμικό πλαίσιο για την λειτουργία της αγοράς των βιοκαυσίμων στην χώρα μας
2.Πραγματοποιήθηκε για το έτος 2006 η κατανομή 90.000 χιλιόλιτρων αποφορολογούμενων ποσοτήτων αυτούσιων βιοκαυσίμων σε 9 εταιρίες. Για το έτος 2007 η κατανομή έφτασε τα 114.000 χιλιόλιτρα σε 10 μονάδες παραγωγής βιοκαυσίμων.
Με βάση τα συμβόλαια που κατατέθηκαν στο Υπουργείο Ανάπτυξης το 2007 καλλιεργήθηκαν 121.369 στρέμματα με ηλίανθο και ελαιοκράμβη και απορροφήθηκαν 251.113 τόνοι βαμβακόσπορου για την παραγωγή βιοντίζελ. Πρέπει να τονιστεί, δε, ότι οι τιμές που έπιασαν τα προϊόντα ήταν ιδιαίτερα υψηλές με πριν.
Χαρακτηριστικά, η τιμή του ηλίανθου, από 14 λεπτά το κιλό που ήταν μέχρι την προηγούμενη χρονιά, διαμορφώνεται σε 25 λεπτά το κιλό, όταν προορίζεται για βιοντίζελ, και σε 17,5, από 9,4 λεπτά, του βαμβακόσπορου.
3.Λειτουργούν ήδη 10 μονάδες παραγωγής βιοντίζελ στη χώρα μας. Οι εταιρίες αυτές έχουν στείλει 30.000 χιλιόλιτρα βιοντίζελ στα διυλιστήρια, ποσότητα η οποία διοχετεύτηκε στην αγορά.
4.Έχει ληφθεί, ήδη, όσον αφορά την παραγωγή βιοαιθανόλης, η απόφαση από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) για τη μετατροπή δύο μονάδων, στην Ξάνθης και τη Λάρισας, σε εργοστάσια παραγωγής βιοαιθανόλης. Στα εργοστάσια αυτά θα χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη 600.000 τόνοι σιτηρών και 600.000 τόνοι ζαχαρότευτλων. Το σχέδιο για τη μετατροπή των εργοστασίων υλοποιείται με γρήγορους ρυθμούς.
5.Έγιναν επισκέψεις σε χώρες τις Ε.Ε. από στελέχη του ΥΠΑΑ&Τ και της ΠΑΣΕΓΕΣ προκειμένου να μελετηθεί η παραγωγή αγορά των βιοκαυσίμων από ενεργειακά φυτά.
6.Δημιουργήθηκε ομάδα εργασίας από υπηρεσιακούς παράγοντες, καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, από εκπρόσωπους της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΕΒΖ, του ΚΑΠΕ και των ΕΛΠΕ.
7.Αποστολή της ομάδας αυτής είναι η διαμόρφωση μίας σαφούς άποψης για τις κατάλληλες ενεργειακές καλλιέργειες για την παραγωγή βιοκαυσίμων στη χώρα μας. Η ομάδα εργασίας παρέδωσε τα συμπεράσματά της και με βάση αυτά προχωράμε, αναπροσαρμόζοντας την πολιτική μας όπου κρίνεται απαραίτητο.
8.Εξεδόθη η ΚΥΑ 36781/2007 (ΦΕΚ444Β2-4-07) με την οποία καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής του καθεστώτος ενίσχυσης των ενεργειακών καλλιεργειών.
Επιπρόσθετα, προβλέπεται ότι η χρησιμοποίηση ελληνικού βαμβακόσπορου από τις μονάδες παραγωγής βιοκαυσίμων τους δίνει προτεραιότητα στην ετήσια κατανομή αποφορολογημένων βιοκαυσίμων.
9.Έγιναν επανειλημμένες συσκέψεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αγροτικούς συνεταιρισμούς, με εκπροσώπους των μονάδων παραγωγής βιοντΊζελ , με τα ΕΛΠΕ και με την ΕΕΠΕΣ, προκειμένου να υπάρξει συνεργασία μεταξύ τους για την απορρόφηση ελληνικών ενεργειακών φυτών.
10.Προωθείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Τηλεπικοινωνιών η χρησιμοποίηση αυτούσιου βιοντίζελ από ελληνικά ενεργειακά φυτά στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ήδη το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχει υποβάλει πλάνο μελέτης, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα αυτή και οι πιθανές μετατροπές που θα απαιτηθούν στα αστικά λεωφορεία.
11.Δίνονται κίνητρα για την προώθηση των ενεργειακών καλλιεργειών, πέραν της κοινοτικής ενίσχυσης.
Ενεργειακή πρόκληση για τους αγρότες
Κοντός: «Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική αγροτική παραγωγή είναι η παραγωγή βιοκαυσίμων από ελληνικά ενεργειακά φυτά. Τα βιοκαύσιμα είναι μια πραγματικότητα . Η Ε.Ε. κατευθύνεται στην μεγαλύτερη κατανάλωση βιοκαυσίμων όσον αφορά τα καύσιμα για την κίνηση. Κατά συνέπεια η χώρα μας έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να παράγει ενεργειακές καλλιέργειες που θα δώσουν βιοκαύσιμα. Έχουμε άριστες κλιματολογικές και εδαφικές συνθήκες, αξιοποιούμε τους υδάτινους πόρους και τα άλλα πλεονεκτήματα μας είμαστε έτοιμοι α παράγουμε μεγάλες ποσότητες βιοκαυσίμων από ελληνικά ενεργειακά φυτά. Ιδιαίτερη ώθηση στην προσπάθεια αυτή δίνει η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την μετατροπή των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ σε παραγωγής βιοαιθανόλης. Σύντομα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την δημιουργία του θεσμικού πλαισίου που αφορά στη βιοαιθάνόλη υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από διεθνείς και ελληνικούς οίκους να συμμετέχουν στο μεγάλο εγχείρημα μαζί με την ΕΒΖ. Υπάρχουν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις που θα δώσουν ελληνικά βιοκαύσιμα είτε βιοντίζελ είτε βιοαιθανόλη και θα δώσουν σημαντική ανάπτυξη μέσω της παραγωγής ελληνικών ενεργειακών φυτών στην ελληνική αγροτική οικονομία».
Ο κ. Κοντός επίσης τόνισε ότι γίνεται ένας αγώνας δρόμου ώστε παράλληλα με το εργοστάσια βιοαιθανόλης σε Ξάνθη – Λάρισα που αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου σε δύο χρόνια από την ώρα που θα μπει ο στρατηγικός επενδυτής να βελτιωθούν οι αποδόσεις των παραγωγών Και αυτό γίνεται μέσα από την ενίσχυση των έργων υποδομής όπως είναι το μεγάλο αρδευτικό δίκτυο της πεδιάδας της Ξάνθης, το φράγμα του Ιάσμου, πολλά αρδευτικά στη Θεσσαλία.
Αυτό που επίσης είναι σημαντικό είναι ότι η λειτουργία των εργοστασίων προαπαιτεί όχι μόνο παραγωγές του νομού Ξάνθης, αλλά παραγωγές της Αν. Μακ – Θράκης διότι οι ποσότητες είναι πολύ μεγάλες ποσότητες (600.000 τόνους καλαμπόκι και αντίστοιχες ποσότητες τεύτλων).
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ημερίδα σήμερα στην Πολυτεχνική

Στα πλαίσια του Ε …