Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Προσανατολίζονται να ζητήσουν Ευρωπαϊκή προστασία!

Προσανατολίζονται να ζητήσουν Ευρωπαϊκή προστασία!

0

Εντείνεται η ανασφάλεια των 41 εργαζομένων στο Εργοστάσιο Ζάχαρης Ξάνθης καθώς η τροπολογία για τη Βιοαιθανόλη στο νομοσχέδιο με τίτλο «Θεσμικό πλαίσιο έρευνας και τεχνολογίας», που υπερψηφίστηκε κατ’ άρθρο πρόσφατα στη Βουλή και με την οποία δρομολογείται η μετατροπή των εργοστασίων ζάχαρης της ΕΒΖ, στη Λάρισα και την Ξάνθη, σε εργοστάσια παραγωγής βιοαιθανόλης, δεν …διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας τους. Παρά το γεγονός ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση κατά την συζήτηση επί της τροπολογίας, ζήτησε να ενσωματωθούν σ’ αυτή για τα εργοστάσια της βιοαιθανόλης και τα αιτήματα της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στην ΕΒΖ αυτό τελικά δεν «πέρασε»!
Η εθελουσία είναι… απόλυση!
Για πρόγραμμα… απόλυσης κάνει λόγο ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο εργοστάσιο Ξάνθης κ. Χατζηκατσούπης και όχι εθελουσίας εξόδου των 19 εργαζομένων που βρίσκονται στην 5ετία συνταξιοδότησης μεταφέροντας την αγωνία τους. Το μόνο από τα αιτήματα του σωματείου των εργαζομένων στο Εργοστάσιο της Ξάνθης και της Λάρισας που ενσωματώνεται στην τροπολογία είναι … η προτεραιότητα στις μετατάξεις.
Οι εργαζόμενοι εκτός απ’ αυτό ζητούσαν πρόγραμμα εθελουσίας αλλά και αύξηση του αριθμού των μεταταγέντων στην περιφέρεια και στον δημόσιο τομέα. Όμως αντ’ αυτού – σύμφωνα με τον κ. Χατζηκατσούπη – εισέπραξαν ένα πρόγραμμα …μη εθελουσίας και το μόνο που κατάφεραν είναι η προτεραιότητα στις μετατάξεις
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα εθελουσίας θα εφαρμοστεί συνολικά σε 150 εργαζόμενους στην ΕΒΖ και οι μετατάξεις στο δημόσιο θα ανέρχονται σε 80.
Αναζητούν Ευρωπαϊκή προστασία
Υπάρχει μεγάλη δυσθυμία στην πλευρά των εργαζομένων που προς το παρόν βρίσκονται σε στάση αναμονής μέχρι να ψηφιστεί όλη η τροπολογία (πιθανολογείται μετά το Πάσχα). Η Ομοσπονδία τους προσανατολίζεται και ήδη έχει ενεργήσει προς αυτή την κατεύθυνση να φέρει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καθώς το Ευρωπαϊκό δίκαιο (Ν. 320) τους προστατεύει.
Ο πρόεδρος του σωματείου κ. Χατζηκακατσούπης επισημαίνει: «Το μόνο από τα αιτήματά μας που πέρασε είναι η προτεραιότητα των Εργοστασίων Ζάχαρης Ξάνθης και Λάρισας στις μετατάξεις. Αυτά που θέλουν να μας δώσουν για να αποχωρήσουμε δεν ανταποκρίνονται στις δικές μας ανάγκες και συνεπώς πρόκειται ουσιαστικά για απόλυση και όχι εθελουσία. Ζητήσαμε περισσότερες μετατάξεις και για τα δύο εργοστάσια αλλά ούτε αυτό πέρασε. Είμαστε σε συνεχή επαφή μ’ όλα τα σωματεία και με την Ομοσπονδία μας για να δούμε πως θα αντιδράσουμε».
Περιμένοντας τον …στρατηγικό επενδυτή!
Σημειώνεται ότι ακόμη δεν έχει τελεσφορήσει η διαδικασία ανάδειξης του στρατηγικού επενδυτή για τα εργοστάσια Ζάχαρης Ξάνθης – Λάρισας. Όπως είναι γνωστό οι υποψήφιοι είναι δύο – ο Όμιλος Βαρδινογιάννη και μια αμερικάνικη εταιρεία.
Το Εργοστάσιο Ξάνθης έχει το μισό αποξηλωθεί και πολλά μηχανήματα έχουν πωληθεί στη Σερβία ή έχουν μεταφερθεί στο εργοστάσιο των Σερρών. Σήμερα δουλεύουν στο Εργοστάσιο ζάχαρης Ξάνθης, όπως προαναφέρθηκε, 41 εργαζόμενοι. Απ’ αυτούς 19 είναι κοντά στην συνταξιοδότηση και κάποιοι θα επιλέξουν μετατάξεις Αν το εργοστάσιο δουλέψει με την νέα μορφή του θα χρειαστούν περίπου 80 εργαζόμενους όμως αυτό θα το αποφασίσει η εταιρεία που θα αναλάβει το εργοστάσιο.
5,75% βιοκαύσιμα μέχρι το 2010
Σημειώνεται επίσης ότι όσο αφορά την τροπολογία στο νομοσχέδιο με τίτλο "Θεσμικό πλαίσιο έρευνας και τεχνολογίας", στόχος της είναι ικανή ποσότητα βιοαιθανόλης να διατεθεί ως καύσιμο κίνησης στην ελληνική αγορά, προκειμένου να καταστεί εφικτή η επίτευξη του στόχου διείσδυσης των βιοκαυσίμων στο 5,75% για το 2010 και στο 10% για το 2020. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι κατά τη χρονική περίοδο 2010-2016 διατίθεται ως καύσιμο κίνησης στην ελληνική επικράτεια, αυτούσια, σε μείγμα με βενζίνες ή μέσω μετατροπής της σε συστατικά βενζινών, βιοαιθανόλη παραγόμενη κατά προτεραιότητα από ενεργειακές καλλιέργειες, η οποία απορροφάται υποχρεωτικά από τα διυλιστήρια της χώρας.
Με δεύτερη τροπολογία στο ίδιο νομοσχέδιο, καταργείται η απαλλαγή των βιοκαυσίμων και ανανεώσιμων καυσίμων από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Έτσι θα υπόκεινται σε φορολόγηση 293 ευρώ για κάθε 1.000 λίτρα κατά το έτος 2008 και 302 ευρώ κατά το έτος 2009.
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι ανταλλαγές, ειλημμένη απόφαση!

Ενώπιον της εισα^…