Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Όταν οι ΄Έλληνες Πομάκοι γιορτάζουν…

Όταν οι ΄Έλληνες Πομάκοι γιορτάζουν…

0

Την πρώτη ανοιχτή εκδήλωση απ’ την ίδρυσή του πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων Ξάνθης με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή παρά τις ηχηρές απουσίες των περισσότερων πολιτικών που όμως υπερκαλύφθηκαν απ’ την συμμετοχή των δεκάδων ξανθιωτών που χόρεψαν και γλέντησαν με τα παραδοσιακά πομάκικα και θρακιώτικα τραγούδια σ’ ένα ζεστό απόγευμα με πολλά μηνύματα.
Το Σάββατο 19 Απριλίου 2008 στις 5 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο ‘ΑΓΡΙΑΝΗ’ πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ν. Ξάνθης.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Ρ. Κίγκ, ο βουλευτής Ξάνθης Π. Σγουρίδης, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Β. Πολατίδης, η εκπρόσωπος του Υπερνομάρχη Χ. Δημούδη, ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη Ν. Καλιαμπάκας, οι Πρόεδροι των Συλλόγων Κυπρίων και Ποντίων Ξάνθης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Δροσερού, η Πρόεδρος του Σωματείου ΄Γυναίκες χωρίς Σύνορα’, ο Γ. Γραμματέας Θρακικών Συλλόγων, εκπρόσωποι του ΠΑΚΕΘΡΑ και πολλοί επώνυμοι ξανθιώτες μεταξύ των οποίων και πολιτικοί όπως ο Μ. Τσέπελης, ο Ν. Φωτιάδης, ο Π. Καρβουνίδης που όπως δήλωσαν κλήθηκαν και παρευρισκόταν ως ιδιώτες.
Παραδοσιακό γλέντι
Το δροσερό ανοιξιάτικο απόγευμα ξεκίνησε με παραδοσιακά πομάκικα τραγούδια που τραγούδησε η Εμινέ Μπουρουτζή ντυμένη με την παραδοσιακή φορεσιά, συνοδευόμενη από πολυμελή ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων και τον δάσκαλο Β. Δωρόπουλο. Την παράσταση ‘έκλεψε’ το τραγούδι που απέδωσαν χωρίς μουσική συνοδεία η Εμινέ με την κόρη της κι ενθουσίασε όλους. Τα σπιτικά εδέσματα που υπήρχαν στον μπουφέ τιμήθηκαν δεόντως απ’ τους παρευρισκόμενους ενώ το κρασί έρεε άφθονο και το γλέντι δεν άργησε ν’ ‘’ανάψει ‘. Θρακιώτικα και πομάκικα τραγούδια ξεσήκωσαν του παρευρισκόμενους που χόρεψαν και διασκέδασαν μέχρι το βράδυ.

ΤΑΧΙΡ ΚΟΝΤΕ
Ταχίρ Κόντε: «είμαστε Πομάκοι, Έλληνες Μουσουλμάνοι κι όχι Τούρκοι»
Ζητήσαμε απ’ τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ταχήρ Κόντε να μας μιλήσει για την πρώτη εκδήλωση που διοργανώνει ο Σύλλογος και τους σκοπούς και μας είπε: «η εκδήλωση είναι η πρώτη του Συλλόγου, αποφασίσαμε να την κάνουμε μετά από ενάμιση χρόνο με σκοπό να δείξουμε προς τα έξω τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις μας. Έχουμε διαφορετική κουλτούρα και είμαστε διαφορετικοί ασχέτως αν κάποιοι θέλουν να λένε ότι όλοι είμαστε Τούρκοι. Το φωνάζω μια ζωή ότι είμαστε Μουσουλμάνοι κι αγαπάμε το θρήσκευμά μας και το σεβόμαστε αλλά αυτό σε καμιά περίπτωση δε σημαίνει ότι είμαστε Τούρκοι. Η γλώσσα μας είναι σλαβογενής, η Πομάκικη και μοιάζει με την βουλγαρική και με τα σκοπιανά. Έχουμε δική μας παράδοση, δικά μας τραγούδια Ο Σύλλογος αυτή τη στιγμή έχει γύρω στα 110 μέλη. Πολλοί όμως εργάζονται στο εξωτερικό σε διάφορες χώρες. Σήμερα για την εκδήλωση ειδικά ήρθε ένας ναυτικός και η γραμματέας του Συλλόγου που ήρθε απ’ τον Βόλο που μένει μόνιμα. Σαν Σύλλογος δεν έχουμε δραστηριοποιηθεί ακόμη όσο έπρεπε γιατί είχαμε δεχθεί και πολλές απειλές από τουρκόφωνες εφημερίδες, ύβρεις, είχαν δημοσιεύσει τα ονόματα των μελών σε όλα τα τζαμιά της Θράκης. Τα ξεπεράσαμε όμως κι απ’ ό,τι μάθαμε εκείνοι άρχισαν να τρομοκρατούνται και σήμερα μάλιστα έκαναν μια εκδήλωση στη Μύκη για να αποκλείσουν τον κόσμο να έρθει στη δική μας εκδήλωση».
Προσπάθειες ακύρωσης της εκδήλωσης
Ζητήσαμε απ’ τον Πρόεδρο να μας επιβεβαιώσει τις φήμες για κάποιες ενέργειες που πέγιναν με στόχο την ακύρωση της εκδήλωσης και μας ανέφερε τα εξής: «το ενημερωτικό πανό που είχαμε αναρτήσει λίγο πριν τον χώρο της εκδήλωσης, κάποιοι το ξήλωσαν σκόπιμα αφού εγώ το έδεσα ο ίδιος. Το πανό ξηλώθηκε μια ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Όσο για τα παιδάκια που ήθελαν να χορέψουν δεν ήρθαν γιατί κάποιοι πίεσαν τους γονείς, οι γνωστοί άγνωστοι που ήθελαν να καταστρέψουν την εκδήλωση. Εμείς όμως αντισταθήκαμε και είπαμε ότι θα γίνει η εκδήλωση κι ας μην έχουμε χορευτικό. Κάνανε προετοιμασία μέχρι την Παρασκευή το πρωί, 21 μέλη του χορευτικού και τελικά την Παρασκευή μας ενημέρωσαν ότι μόνο τέσσερα παιδιά θα μπορούσαν να έρθουν τελικά και είπαμε ότι είναι λίγα γι’ αυτό και το ακυρώσαμε τελείως. Υπήρξαν πιέσεις και σε επαγγελματία που μας βοήθησε στην εκδήλωση αλλά και σε διάφορα χωριά από συγκεκριμένους που γυρνούσαν με αυτοκίνητο από χωριό σε χωριό τις προηγούμενες μέρες».
Ο κ. Κόντε τόνισε: «ο Σύλλογός μας έχει ιδρυθεί για την διατήρηση των ηθών και εθίμων μας όπως και της γλώσσας μας κι όχι για τους λόγους που λέγονται από ιμάμηδες μέσα στα τζαμιά μετά το θρησκευτικό τελετουργικό που ακούγεται αν μπορούμε να λεγόμαστε ή όχι Πομάκοι».
Περήφανος Πομάκος, Μουσουλμάνος, Έλληνας
Περήφανος για την φυλή του, το θρήσκευμά του αλλά και την ελληνική σημαία δηλώνει ο κ. Κόντε: «οι δυο θρησκευτικές ομάδες, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι ενωνόμαστε και γινόμαστε ένα και κάθε Πομάκος όπως εγώ πρέπει να είναι υπερήφανος για τη φυλή του και πολύ πιο υπερήφανος για το ότι ζούμε κάτω απ’ την ελληνική σημαία που την αγαπάμε όσο αγαπάμε το σπίτι και τη μάνα μας».
Κλείνοντας ο κ. Κόντε αναφέρθηκε στο πρόβλημα των σχολείων και των γλωσσών που διδάσκονται που έχουν ως αποτέλεσμα οι Πομάκοι να μην γνωρίζουν άπταιστα καμιά απ’ τις τρεις γλώσσες που διδάσκονται κι επανέφερε την αναγκαιότητα δημιουργίας ελληνόφωνων σχολείων στην ορεινή περιοχή. Το μέλλον κοιτάζει ο κ. Κόντε όπως μας είπε: «κοιτάζω μπροστά και θέλω τα παιδιά μου να ζήσουν σ’ έναν καλύτερο κόσμο και γι’ αυτό παλεύω, για να ζούν σε μια καλύτερη Ελλάδα αφού εδώ γεννηθήκαμε κι εδώ θα ζήσουμε. Δε θα πρέπει να μας μπερδεύουν με του Τούρκους, Έλληνες Μουσουλμάνοι είμαστε κι όταν ακούν κάποιοι στην υπόλοιπη Ελλάδα τα ονόματά μας θα πρέπει να καταλάβουν ότι ζουν και Μουσουλμάνοι Έλληνες στη χώρα κι εμείς απλώς είμαστε Μουσουλμάνοι Έλληνες, είμαστε Πομάκοι».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όταν ο πολυπολιτισμός και η διγλωσσία γίνονται καθημερινή κατάσταση

Το Σάββατο 12 Ιανου&…