Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Ολόκληρο το σύμπαν …μπρος στα μάτια μας!

Ολόκληρο το σύμπαν …μπρος στα μάτια μας!

0

Εμβόλιμο: Ο κ. Νανόπουλος παρουσίασε την χωρική και χρονική παράσταση του σύμπαντος μέσα από την οποία έγιναν κατανοητά όλα τα στάδια της μετεξέλιξής του

Εμβόλιμο: Η επιστήμη με πειραματική και όχι φιλοσοφική θεώρηση και με μεγάλη ακρίβεια (ποσοστό σφάλματος 1,5%) είναι σε θέση να δώσει την εικόνα του σύμπαντος από την εμφάνισή του ως σήμερα καθώς και σημαντικές πληροφορίες π.χ. για την ηλικία του που χρονολογείται σε 13,7 δις χρόνια και να φτάσει μόλις στα 380.000 χρόνια απ’ την αρχή του που παραμένουν ανεξιχνίαστα

Έφερε το σύμπαν πιο κοντά μας…ο καθηγητής – ακαδημαϊκός και ένας από τους κορυφαίους φυσικούς του αιώνα μας, ο κ. Δημήτρης Νανόπουλος με την ομιλία του «Μοντέρνα Κοσμογονία» που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της τελετής αναγόρευσής του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δ.Π.Θ., την Τρίτη 10 Ιουνίου και ώρα 7μ.μ. στο Αμφιθέατρο «Καραθεωδωρή» στην Πανεπιστημιούπολη Κιμμερίων.
Τόσο το επίσημο τελετουργικό με τον πρύτανη και τους αντιπρυτάνεις ντυμένους με τηβέννους όσο και οι ομιλίες του πρύτανη κ. Κωνσταντίνου Σιμόπουλου και του αντιπρύτανη κ. Αθανάσιου Καραμπίνη, πιστοποίησαν ότι το Δ.Π.Θ. ΤΙΜΗΣΕ μια επιστημονική προσωπικότητα διεθνούς εμβέλειας και αναγνώρισης αλλά παράλληλα ΤΙΜΗΘΗΚΕ απ’ αυτόν γιατί εντάσσει στις τάξεις του ένα ΦΙΛΟ με μια λαμπρή επιστημονική σταδιοδρομία, που ανοίγει δρόμους στην επιστημονική έρευνα και μεταλαμπαδεύει τη γνώση του.
«Εργάτης της έρευνας…»
Ο κ. Σιμόπουλος αφού αναφέρθηκε στην πρώτη προσωπική του γνωριμία με τον κ. Νανόπουλο – σε συνέδριο της Σαμοθράκης – τον αποκάλεσε «εργάτης της έρευνας» που «έφτιαξε ένα καινούργιο πλαίσιο για την γνώση».
«Τύχη αγαθή για το ΔΠΘ»
…η φράση προσφώνησης του κ. Καραμπίνη που αναφέρθηκε στο βιογραφικό του κ. Νανόπουλου και διάβασε τους ΕΠΑΙΝΟΥΣ όπως ορίζει το τελετουργικό: «Τιμήσαμε και τιμηθήκαμε από το καθηγητής και ακαδημαϊκό κ. Δημήτρη Νανόπουλο.
Η απόφαση λήφθηκε μετά από πολύ καιρό μετά από προσωπική μου εισήγηση.
Ο κ. Νανόπουλος θεωρείται από τους καλύτερους φυσικούς παγκοσμίως, έχει ανακηρυχθεί ως ένας διασημότερος φυσικόςς στη θεωρητική φυσική και κυρίως στην κοσμογονία του αιώνα μας . Πιστεύω ότι η αναγνώριση του έργου του πρέπει να έρχεται μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις αλλά και παράλληλα πιστεύω ότι το πανεπιστήμιο με την εξωστρέφεια που πρέπει να το διέπει πρέπει να τιμά τις λαμπρές επιστημονικές προσωπικότητες όπως είναι ο Δημήτρης Νανόπουλος. Εμείς τον θεωρούμε φίλο του Πανεπιστημίου μας και θα έχουμε την ευκαιρία να τον έχουμε πολλές φορές κοντά μας, να αναλύουμε όπως σήμερα τα θέματα που έχουν να κάνουνε με την κοσμογονία με τη διαστημική μηχανική όπου ο Δημήτρης Νανόπουλος, θεωρείται παγκόσμια κορυφή, και σύντομα θα τον δούμε να είναι κάτοχος βραβείου Νόμπελ»
Έφερε το σύμπαν πιο κοντά μας…
…ο κ. Δημήτρης Νανόπουλος, ο οποίος ενδεδυμένος με την τήβεννο του Δ.Π.Θ., με μια απλότητα και αμεσότητα στη διήγηση – δείγμα αστείρευτης και βαθιάς γνώσης – χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του σώματος και της επιστήμης, μετέφερε το κοινό του σε μια συμπαντική διάσταση, «αποκαλύπτοντας» καλά κρυμμένα μυστικά του σύμπαντος που βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και σε πειραματικά και παρατηρησιακά γεγονότα. Σημείωσε δε ότι είναι τυχερή η γενιά μας αφού μετά την «έκρηξη γνώσης» που συνέβη στο τέλος του 20ου αι. (μετά το 1998) είναι σε θέση η επιστήμη με πειραματική και όχι φιλοσοφική θεώρηση και με μεγάλη ακρίβεια (ποσοστό σφάλματος 1,5%) να δώσει την εικόνα του σύμπαντος από την εμφάνισή του ως σήμερα καθώς και σημαντικές πληροφορίες π.χ. για την ηλικία του που χρονολογείται σε 13,7 δις χρόνια και να φτάσει μόλις στα 380.000 χρόνια απ’ την αρχή του που παραμένουν ανεξιχνίαστα, καθώς ήταν τέτοιες οι διακυμάνσεις και μεταβολές στη σύσταση των σωματιδίων που με τα φωτόνια που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες δεν μπορούν να ερευνηθούν. Ο κ. Νανόπουλος παρουσίασε την χωρική και χρονική παράσταση του σύμπαντος μέσα από την οποία έγιναν κατανοητά όλα τα στάδια της μετεξέλιξής του.: «Το 1998 ανακαλύψαμε ότι ζούμε σ’ ένα σύμπαν που διαστέλλεται επιταχυνόμενο και η ολική ενέργεια του σύμπαντος είναι σε απόλυτο μηδέν». Επίσης σημείωσε ότι η σκοτεινή ενέργεια στην οποία πλέει το σύμπαν είναι 73% η σκοτεινή ύλη 23% και το 4% είμαστε εμείς!
Κι αν όλα αυτά είναι εξειδικευμένα και απευθύνονται σε φυσικούς και σε μας τους αδαείς φαίνονται… κινέζικα, βρίσκουν τη σπουδαιότητα τους στο γεγονός ότι η επιστήμη πλέον είναι πολύ κοντά στον να δώσει απαντήσεις σε αρχέγονα ερωτήματα του ανθρώπου αναφορικά με την αρχή του κόσμου και την αρχή της ζωής, ερωτήματα, που θεωρούνται και γενεσιουργά αίτια για την ύπαρξη θρησκειών, αφού μέσα απ’ αυτές οι άνθρωποι προσπάθησαν να εξηγήσουν τα μυστικά του σύμπαντος.
Σ’ αυτά αλλά και στο τι μας διδάσκει το σύμπαν αναφέρεται ο κ. Δημήτρης Νανόπουλος σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο «Ε».
Το σύμπαν μας διδάσκει την τυχαιότητα και την ασημαντότητά μας…
«Ε»: Πόσο κοντά είναι η επιστήμη να δώσει απαντήσεις σε αρχέγονα ανθρώπινα ερωτήματα;
Νανόπουλος Δημήτρης: «Αρχικά θέλω να εκφράσω τη χαρά μου που το Δ.Π.Θ με ανακηρύσσει επίτιμο διδάκτορα. Το θέμα της ομιλίας μου σχετίζεται με τα καινούργια πειραματικά δεδομένα για την «αρχή του σύμπαντος». Είναι η πρώτη φορά που το ανθρώπινο είδος αρχίζει και φτιάχνει μια ολοκληρωμένη εικόνα βασισμένη σε πειραματικά ή παρατηρησιακά γεγονότα από το τότε που εμφανίστηκε το σύμπαν μέχρι σήμερα. Είμαστε η πρώτη γενιά από τότε που ο άνθρωπος σκέφτεται και ζητά λύση σ’ αυτά τα ερωτήματα που θα μπορέσουμε να δώσουμε και ήδη δίνουμε απαντήσεις σε τέτοια ερωτήματα»
«Ε»Υπάρχουν πολλές θεωρίες για την αρχή του σύμπαντος. Ποια θεωρείτε επικρατέστερη;
Νανόπουλος: «Η πιο παραδεκτή και στηριγμένη σε γεγονότα καθώς δεν είναι ζήτημα φιλοσοφικό είναι ζήτημα πειραματικών γεγονότων είναι αυτή του μπιγκ μπανγκ.
Μέσα απ’ αυτή υπάρχουν μερικές υποθεωρίες και γίνεται προσπάθεια να δούμε ποια ταιριάζει στα πειραματικά δεδομένα.Έχουμε ξεφύγει πια από το φιλοσοφικό επίπεδο και έχουμε περάσει στο επιστημονικό που να υποστηρίζεται με πειράματα».
«Ε»: Πρόσφατα προσγειώθηκε διαστημόπλοιο στον πλανήτη Άρη. Ο Άρης μπορεί να μας δώσει πολλές πληροφορίες για το σύμπαν ή για τη ζωή;
Νανόπουλος: «Η αποστολή στο Άρη δεν μπορεί να μας δώσει πληροφορίες για την εμφάνιση και την εξέλιξη του σύμπαντος αλλά μπορεί να μας δώσει για το δικό μας ηλιακό σύστημα και για μας καθώς θα έχει πολύ μεγάλη σημασία αν γίνει κατορθωτό να αποδειχθεί ότι υπάρχει νερό στον Άρη . Επειδή ο Άρης θεωρ&#

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Στα 18 δεν είναι πολύ νωρίς»

Στον χώρο της ΕΠΑ.&#…