Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Ο καπνός …άναψε την κόντρα Παυλίδη – Καραλίδη

Ο καπνός …άναψε την κόντρα Παυλίδη – Καραλίδη

0

«Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά» και αυτή …αναζωπυρώθηκε μεταξύ του Νομάρχη Ξάνθης κ. Παυλίδη και του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Φώτη Καραλίδη μιας και το εκτός ημερησίας θέμα της τακτικής συνεδρίασης της 9ης Ιουνίου του Νομαρχιακού συμβουλίου αφορούσε τον καπνό και τις προοπτικές του καθώς και το καθεστώς των επιδοτήσεων της καλλιέργειας. Ο κ. Νομάρχης ενημέρωσε το σώμα σχετικά με το θέμα που δημιουργήθηκε για τον καπνό εξαιτίας της περικοπής του 50% των επιδοτήσεων μετά το 2009 και της μεταφοράς τους από τον 1ο στο 2ο πυλώνα. Πρόκειται για ένα θέμα για το οποίο δόθηκε μάχη στην Ευρώπη καθώς οι έλληνες καπνοκαλλιεργητές μέσω των φορέων τους είναι αντίθετοι μ’ αυτό επιζητώντας να παραμείνουν οι επιδοτήσεις στο 1ο πυλώνα (έκθεση Γκλαβάκη – Μπατζελή). Ο κ. Νομάρχης έκανε μια ιστορική αναδρομή στο θέμα δηλώνοντας την αρνητική στάση του στο καθεστώς της ολικής αποσύνδεσης (Γκέτεμπουργκ 2001) και σημείωσε ότι εισπράττουμε το τίμημα αυτής της απόφασης. Πάντως παρατήρησε την μεγάλη μείωση της καπνοκαλλιέργειας στον νομό αλλά σημείωσε ότι η τιμή ήταν καλύτερη από πέρυσι (4,10 μέση τιμή), ενώ καταλόγισε μη ειλικρινή στάση στον κ. Καραλίδη.
Ο καπνός άναψε φωτιά …
Ο κ. Καραλίδης …σήκωσε το γάντι και κατακεραύνωσε τον κ. Νομάρχη αναφορικά με το θέμα τη λειτουργία του Γραφείου του καπνού ζητώντας να μάθει ποιες είναι οι δράσεις του και ποια η στελέχωσή του όπως και τι μέλλει γενέσθαι με το Μουσειο Καπνού που «όλο ακούμε και δεν βλέπουμε».
Παράλληλα σημείωσε ότι «ο Τσιτουρίδης τά’ κανε μαντάρα με τον καπνό διαφορετικά οι επιδοτήσεις θα ίσχυαν μέχρι το 2013» και ζήτησε από την νομαρχία να κάνει την υποδομή και να αποστείλει σχετικό φάκελο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας να αναγνωριστεί ο καπνός της Ξάνθης προστατευόμενο προϊόν γεωγραφικής ένδειξης.
Ο κ. Νομάρχης επανέλαβε ότι στο θέμα του καπνού η νομαρχία Ξάνθης είχε αυτόνομες θέσεις και δεν ταυτίστηκε με κανένα και το ενδιαφέρον της ήταν αδιάλειπτο ενώ για το Μουσείο καπνού σημείωσε ότι υπάρχει μια εμπλοκή με το οικόπεδο και όταν επιλυθεί θα προχωρήσει η ένταξη και η χρηματοδότησή του.
Στις αψιμαχίες πήρε μέρος και ο κ. Φωτιάδης ο οποίος είπε το εύστοχο: «καταντήσατε μουσειακό είδος» τον καπνό και ότι «δίνουν ψίχουλα στους παραγωγούς που είναι καταχρεωμένοι και ότι πρόκειται για υποκρισία της Ε.Ε. η ανατικαπνιστική εκστρατεία αφού αφήνουν την παραγωγή χασίς στο Αφγανιστάν και κυνηγούν τον καπνό».
Η Διοικητική Μεταρρύθμιση
Στα θέματα ημερήσιας διάταξης έγινε ενημέρωση από τον Νομάρχη Ξάνθης για την Διοικητική Μεταρρύθμιση, θέμα που συζητήθηκε σε πρόσφατο έκτακτο συνέδριο της ΕΝΑΕ. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι ψηφίστηκε ομόφωνα από την ΕΝΑΕ να δημιουργηθούν μεγάλες περιφέρειες με αιρετές περιφερειακές διοικήσεις αλλά να διατηρηθούν οι νομαρχίες. Ο κ. Καραλίδης εξέφρασε την πολιτική του θέση που είναι θετική ως το θεσμό της αιρετής περιφέρειας αλλά παράλληλα σημείωσε ότι αυτό που είναι κυρίαρχο στη διοικητική μεταρρύθμιση είναι εξ’ αρχής να θεσμοθετηθεί οι οικονομική αυτοτέλεια των νέων διοικητικών μονάδων και οι πόροι τους.
Πιστοποίηση της Διεύθυνσης Υγείας
Ο κ. Νεάρχου, προϊστάμενος της Δ/νσης Υγείας ανακοίνωσε την πιστοποίηση με ISO (9001 του 2000 της υπηρεσίας υγείας που είναι η πρώτη υπηρεσία Νομαρχίας που πιστοποιείται ενώ ο κ. Νομάρχης απέδωσε τα εύσημα για την λειτουργία της μη παραλείποντας να προσθέσει ότι υπάρχουν στρεβλώσεις και ευθυνοφοβίες σε υπηρεσίες της νομαρχίας αλλά σαν σύνολο λειτουργεί πολύ καλά. Η κα Τσούλου έθεσε δύο ερωτήματα που αφορούσαν τη στελέχωση της υπηρεσίας αλλά και τι μέτρα λαμβάνονται από την έξαρση των λοιμωδών νοσημάτων λόγω της μετακίνησης ξένων.
Εκ νέου αναβολή το Παζάρι του Λάγος
Ο κ. Νεάρχου σημείωσε ότι έχουν προκηρυχθεί θέσεις γιατρών αναφορικά δε με τα λοιμώδη ότι είναι καταγεγραμμένα όλα και η υπηρεσία ασχολείται επισταμένως.
Τέλος συζητήθηκε το θέμα της κυριακάτικης αγοράς του Λάγος ένα θέμα που ήρθε εξ αναβολής και… εκ νέου αναβολή αποφασίστηκε, καθώς δεν έχει αποφανθεί ακόμη το Επιμελητήριο Ξάνθης στο οποίο καταλόγισε «κωλυσιεργία» ο κ. Καραλίδης. Αποφασίστηκε να συσταθεί μια επιτροπή που θα εξετάσει το χώρο που θα στηθούν οι πάγκοι με τους 250 μικροπωλητές και από άποψη υγιεινής και καθαριότητας.
Τα υπόλοιπα θέματα ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα.

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Μαύρα τα μαντάτα» για την επιχειρηματικότητα

Εμβόλιμο: Μόνο κα …