Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Νιώθουν δικαιωμένοι από την απόφαση του ΕΔΑΔ

Νιώθουν δικαιωμένοι από την απόφαση του ΕΔΑΔ

0

Εκλογές διεξήχθησαν στο σύλλογο που φέρει την επωνυμία «Τουρκική ΄Ένωση Ξάνθης» την Κυριακή 13 Απριλίου στα γραφεία της Ένωσης.
Από τα 3500 εγγεγραμμένα μέλη ψήφισαν τα 517 και εξέλεξαν το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης , αριθμός που θεωρείται πολύ ικανοποιητικός από τα μέλη της ένωσης αν και μόλις 15 % ψήφισαν! Οι πλειοψηφούντες συγκάλεσαν γενική συνέλευση την Τρίτη το απόγευμα και εξέλεξαν το νέο διοικητικό συμβούλιο. Πρόεδρος επανεξελέγη με 401 ψήφους, ο κ. Οζάν Αχμέτογλου, δημοσιογράφος και εκδότης της τουρκόφωνης εβδομαδιαίας εφημερίδας «Γκιουνδέμ», ο οποίος διανύει τη δεύτερη θητεία του στην Ένωση παίρνοντα την προεδρία από τον κ. Τζεμήλογλου και τον κ. Μάντατζη – νυν βουλευτή – ενωρίτερα. Γραμματέας εξελέγη ο Χουσεϊν Μεχμέτ Ουστά, ταμίας ο Ισμέτ Τουτζά και μέλη η Ντεϊλάν Μαχλάρ, Ραϊφ Ουστά, Αϊτέν Ντράμαλη. Στην ελεγκτική επιτροπή πρόεδρος ήταν ο Ερκάν Ρουσέν και μέλη η Σατίχ Ταλάτ Ογλου και Φερρούχ Τζαφέρ Ογλού.
«Δικαίωση» από το ΕΔΑΔ
Το κλίμα ήρεμο αλλά με εμφανή τη χαρά και την ικανοποίηση να υποβόσκει κατά την εκλογική διαδικασία, καθώς θεωρήθηκε «δικαίωση για τους αγώνες μιας 25ετίας» από τα μέλη της Ένωσης, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με την οποία δίνεται το δικαίωμα το «συνέρχεσθαι και το συνεταιρίζεσθαι» στους μουσουλμάνους της Θράκης, σε αντίθεση με τον Άρειο Πάγο που κήρυξε έκνομη την Ένωση, θεωρώντας ότι ο όρος «τουρκική» υποθάλπει προσπάθεια εθνοτικού προσδιορισμού της μειονότητας, όχι ως αυτοπροσδιορισμός αλλά ως συλλογικός προσδιορισμός καθώς προσκρούει στη συνθήκη της Λοζάννης που αναγνωρίζει θρησκευτική μειονότητα στη Θράκη. Σημειώνεται ότι στην απόφαση του ΕΔΑΔ δεν γίνεται αναφορά στον όρο «τουρκική» ενώ αντίθετα αναφέρεται ρητά σε «μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης».
Ωστόσο δικηγόρος κ. Ορχάν Χατζηιμπράμ που συνέταξε την προσφυγή θεωρεί «δικαίωση» την απόφαση του ΕΔΑΔ και αυτό το αιτιολογεί ως εξής: «Η απόφαση του ΕΔΑΔ αναφέρει ότι κι αν ακόμη αποτελεί προσπάθεια εθνοτικού προσδιορισμού δεν αποτελεί λόγο διάλυσης του σωματείου».
Της ίδιας άποψης είναι και ο επανεκλεγείς πρόεδρος κ. Αχμέτογλου ο οποίος επιβεβαιώνει τη λειτουργία της Ένωσης και την περίοδο που ήταν στην «παρανομία» και βεβαίως τη συνέχιση της λειτουργίας της στο μέλλον με τη σφραγίδα του ΕΔΑΔ. Συγκεκριμένα στο κτίριο της Ένωσης λειτουργούσε και λειτουργεί οικοκυρική σχολή ενώ διοργανώνονται εκδηλώσεις, ομιλίες και από την θεατρική ομάδα της Ένωσης θεατρικές παραστάσεις δίνοντας έτσι μια πολιτιστική χροιά στις δράσεις της.
Η επίσημη επαναφορά της ταμπέλας με τη γνωστή επωνυμία δεν έγινε – όπως μας πληροφορεί ο κ. Αχμέτογλου – καθώς ακολουθεί της απόφασης ένα 3μηνο διάστημα μέσα στο οποίο μπορεί να γίνει έφεση από την Ελλάδα και να επανεξεταστεί η υπόθεση.
Η κα Καραχασάν, ως μέλος της Ένωσης άσκησε το εκλογικό της καθήκον όμως δεν ήταν η ίδια υποψήφια

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Να μην χρεωθούμε τις συνέπειες της κρίσης»

Συγκέντρωση πραγ…