Νερό, το ‘αίμα’ του πλανήτη

0

Η απαραίτητη διαχείριση και η λελογισμένη χρήση του πολύτιμου νερού για να συνεχίσουμε να το απολαμβάνουμε, ήταν το αντικείμενο του 1ου Συνεδρίου που διοργάνωσε ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ξάνθης, στο οποίο παρουσιάστηκαν στοιχεία αλλά και σχέδια για τον Νομό απ’ την πολιτική ηγεσία που παρευρέθηκε.
Την Κυριακή 11 Μαϊου 2008 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο ‘Νατάσσα’ πραγματοποιήθηκε το πρώτο Σοροπτιμιστικό Συνέδριο Περιβάλλοντος: «Νερό και Περιβάλλον». Το συνέδριο συνδιοργάνωσαν τα μέλη του Σοροπτιμιστικού Ομίλου με την Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας- Καβάλας –Ξάνθης και την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ξάνθης. Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν επιστήμονες που αναφέρθηκαν σε ό,τι αφορά το πολύτιμο υγρό όπως η νομοθεσία για τη διαχείρισή του, την ποιότητα και τις επιπτώσεις στην δημόσια υγεία, την ρύπανση και τα περιβαλλοντολογικά προβλήματα που σχετίζονται με το νερό καθώς και τις απαραίτητες ενέργειες για την εξοικονόμησή του αλλά και την χρήση της τεχνολογίας για την επεξεργασία και ανακύκλωσή του.
Στην έναρξη του συνεδρίου παρευρέθηκαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Α. Κοντός, ο Νομάρχης Ξάνθης Γ. Παυλίδης, οι Δήμαρχοι Βιστονίδας Ν. Ζλάτκος και Μύκης Μ. Αγκά, ο Αντιπρύτανης του ΔΠΘ Α. Καραμπίνης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ Μ. Τσέπελης, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Ξάνθης Λ. Κωνσταντινίδης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χ. Πούλιος, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των ΔΕΥΑ των δήμων του νομού, εκπρόσωποι φορέων, επιστήμονες και πολλοί παρατηρητές. Την πρωτοβουλία του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ξάνθης εξήραν όλοι οι παρευρισκόμενοι τονίζοντας την ανάγκη ευαισθητοποίησης των πολιτών σε όλα τα θέματα που αφορούν στο πολύτιμο υγρό.
Τα έργα και τα προβλήματα στον Νομό Ξάνθης που αφορούν στους υδάτινους πόρους
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Υπουργός αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της λελογισμένης χρήσης του νερού αλλά και στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την υλοποίηση του σχεδιασμού για την διαχείριση και την εξοικονόμηση νερού σε όλη τη χώρα. Το έργο ξεπερνά το 1 δις ευρώ όπως ανέφερε ο κ. Κοντός ενώ προβλέπεται και η δημιουργία φακέλου για κάθε νομό όσον αφορά στην διαχείριση των υδάτινων πόρων. Ειδική μνεία έκανε ο Υπουργός στο μεγάλο αρδευτικό έργο του κάμπου του Νομού Ξάνθης και στα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του πόσιμου νερού αλλά και των αγροτών καθώς και την ενημέρωσή τους σε σχέση με τις ώρες και τις ποσότητες που χρειάζονται για το πότισμα.
Ο Νομάρχης Γ. Παυλίδης αφού τόνισε την σημαντικότητα του νερού, αναφέρθηκε στις προσπάθειες για την μεταφορά υδάτων στον κάμπο της Ξάνθης. Την αναγκαιότητα εκμετάλλευσης των οικονομικών πόρων της επόμενης προγραμματικής περιόδου τόνισε ο κ. Παυλίδης, για την υλοποίηση του σχεδιασμού ενώ προανήγγειλε και την διοργάνωση μεγάλου συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί με την συνεργασία της Νομαρχίας, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και της εφημερίδας ‘Καθημερινή’ με θέματα γύρω απ’ το νερό.
Ο Δήμαρχος Βιστονίδας Ν. Ζλάτκος, στον χαιρετισμό του ανέφερε τα προβλήματα υφαλμύρωσης της Λίμνης Βιστονίδας καθώς και στην ανάγκη να περιορισθεί η χρήση του πολύτιμου πόσιμου νερού που χρησιμοποιείται για πότισμα απ’ τους αγρότες του κάμπου.
‘Αίμα του πλανήτη’ και δύναμή του, χαρακτήρισε το νερό ο Αντιπρύτανης του ΔΠΘ Α. Καραμπίνης τονίζοντας ότι πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί για να μην καταλήξουμε να δικαιώσουμε όσους υποστήριζαν ότι ο επόμενος Παγκόσμιος Πόλεμος θα γίνει για το νερό.
Την ανάγκη να κατανοήσουμε όλοι ότι αν δεν το προσέξουμε θα μας λείψει τόνισε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ Μ. Τσέπελης και προανήγγειλε την διενέργεια ενημερωτικής καμπάνιας, των πολιτών, για την ορθή διαχείριση του πόσιμου νερού.
Ενημέρωση και προτάσεις απ’ τους επιστήμονες
Στην εμπεριστατωμένη ενημέρωση που ακολούθησε στα πλαίσια των εργασιών του συνεδρίου, οι επιστήμονες με τις εισηγήσεις τους αναφέρθηκαν στο νομοθετικό πλαίσιο και τις αλλαγές που αφορούν στους φορείς διαχείρισης των υδάτινων όγκων και πόρων της χώρας καθώς και στα περιβαλλοντολογικά προβλήματα που το επηρεάζουν. Επίσης αναφορά έγινε στα υπόγεια ύδατα και τα προβλήματα που προκύπτουν απ’ τα φερτά υλικά σε οικοσυστήματα της Θράκης. Στο τελευταίο μέρος του συνεδρίου αναφέρθηκαν οι μέθοδοι επαναχρησιμοποίησης του βρόχινου νερού, η πολιτική της ΔΕΥΑΞ για την ορθολογική διαχείριση του πόσιμου νερού καθώς και οι εναλλακτικές μέθοδοι επεξεργασίας λυμάτων.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όλα στο φως για τη Μονή Βατοπεδίου»

Πορεία προς το λα …