Μία αξιόλογη πρόταση

0

Μια πρόταση που πέρασε στα «ψιλά» της δημοσιογραφικής κάλυψης του Συνεδρίου της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Ν. Ξάνθης. Μία πρόταση που την πέρασαν στα «ψιλά» και οι ίδιοι οι τοπικοί άρχοντες που συνεδρίασαν με μεγάλη επισημότητα την περασμένη Κυριακή στο Ξενοδοχείο του Καζίνο Ξάνθης. Ίσως γιατί δεν άπτεται των προσωπικών μικροφιλοδοξιών του κάθε εκλεγμένου «δημογέροντα» του νομού μας, που προσπαθεί να τις περιφρουρήσει στα πλαίσια των κομματικών γραμμών που δίνονται κάθε φορά από την παράταξή του.
Ο λόγος για την πρόταση του αρχηγού της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Ξάνθης, κ. Χ.Πούλιου, που αφορά την δημιουργία ενός κοινωνικού, διαδημοτικού ταμείου αλληλεγγύης. Μια πρωτοβουλία που ίσως θα έπρεπε να είχε εκτιμηθεί διαφορετικά και να είχε ήδη αναληφθεί με πρωτοστάτη τον μεγαλύτερο Δήμο του νομού μας, τον Δήμο Ξάνθης, που είναι και ο οικονομικά πιο εύρωστος, για να τον στηρίξει.
Αναζητήσαμε την άποψη του εμπνευστή της για να μας δώσει μερικές πληροφορίες περισσότερες για την πρόταση αυτή, τον ίδιο τον κ. Πούλιο.
Φυσικά, η πρώτη απορία όλων όταν γίνεται λόγος για την ίδρυση ενός ταμείου είναι η ίδια: από πού θα βρεθούν τα χρήματα. Η απάντηση του κ. Πούλιου ήταν απλή «ο ίδιος ο κ. Δήμαρχος έχει τονίσει επανειλημμένα ότι η χρηστή οικονομική του διαχείριση έχει σαν αποτέλεσμα την οικονομική ευρωστία του Δήμου Ξάνθης, με αποκορύφωμα την δήλωσή του για την ύπαρξη τριών εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία του Δήμου».
Όσον αφορά την σκοπιμότητα της ίδρυσης ενός τέτοιου ταμείου, δεδομένου ότι, θεωρητικά, τα προγράμματα διοικητικής μεταρρύθμισης Καποδίστριας Ι & ΙΙ παρέχουν προβλέψεις για την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στους δημότες μέσω των Ο.Τ.Α., ο κ. Πούλιος διευκρίνισε ότι υπάρχει μια σαφής διάκριση μεταξύ των δημοτών και των κατοίκων, με προφανή την αριθμητική υπεροχή των τελευταίων, κάτι που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην αποτύπωση και την ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών των κατοίκων κάθε Δήμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για την περιοχή μας, αποτελεί ο οικισμός του Δροσερού, που αποτελεί «παραφωνία» σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους δείκτες για τον Δήμο Ξάνθης, χωρίς να γίνεται καμία προσπάθεια για την κοινωνική σύγκλιση, που όλοι επαγγέλλονται, αλλά κανείς δεν πραγματοποιεί.
Θα πρέπει ίσως, αξιολογώντας την πρόταση του κ. Πούλιου, να σταθούμε λίγο παραπάνω στο θέμα της αυτοδιαχείρισης από την τοπική κοινωνία των κοινωνικών προβλημάτων που την αφορούν και που δυσκολεύουν την ζωή των ανθρώπων που ζουν σ’ αυτήν. Μιλάμε φυσικά για προβλήματα σε τομείς της Υγείας, της Κοινωνικής Πρόνοιας και Προστασίας και της Εκπαίδευσης, όπως σχολεία, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, Κ.Α.Π.Η., υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας κλπ. Τον σχεδιασμό τους έχουμε συνηθίσει να τα αφήνουμε στα χέρια κάποιων τεχνοκρατικών «φωστήρων» της Κεντρικής Διοίκησης, οι οποίοι όμως σπάνια έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις για τις τοπικές ιδιομορφίες και ακόμη σπανιότερα έχουν την διάθεση να ασχοληθούν με αυτές. Ίσως είναι καιρός οι τοπικές κοινωνίες, με πρωτοπόρους τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους εκλεγμένους ηγέτες της, να μην περιμένουν τις κεντρικά «οργανωμένες» πρωτοβουλίες διοικητικής μεταρρύθμισης για να αποκομίσουν οφέλη για τα μέλη τους και να προχωρήσουν και σε δράσεις πέρα από τις πρωτοβουλίες αυτές, ενισχύοντας και την εμπιστοσύνη των τελευταίων σε αυτές και στις δομές τους.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Να μην χρεωθούμε τις συνέπειες της κρίσης»

Συγκέντρωση πραγ…