Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 «Κλείνει» το Γ ΚΠΣ «ανοίγει» το ΕΣΠΑ

«Κλείνει» το Γ ΚΠΣ «ανοίγει» το ΕΣΠΑ

0

Μια εκστρατεία ενημέρωσης αναφορικά με το κλείσιμο των έργων του Γ’ ΚΠΣ αλλά και το ΕΣΠΑ λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες με τη διοργάνωση ημερίδων από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στις πέντε έδρες των νομών της περιφέρειας με το τίτλο: «Η πορεία προς την Ανάπτυξη συνεχίζεται». Στην Ξάνθη η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το πρωί στο ξενοδοχείο «Ελισσώ» και την παρακολούθησαν εκπρόσωποι φορέων που υλοποιούν έργα από το Γ’ΚΠΣ καθώς και δυνητικοί δικαιούχοι που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν έργα του ΕΣΠΑ και ενημερώθηκαν από Στελέχη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, σχετικά με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και για τη βέλτιστη ανταπόκριση στις απαιτήσεις της διαχειριστικής επάρκειας κατά τη μεταβατική περίοδο, μέχρι την έναρξη εφαρμογής του σχετικού Ελληνικού Προτύπου.
Η ημερίδες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της ενεργοποίησης, ενημέρωσης και προβολής του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) και ειδικότερα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μακεδονία – Θράκη 2007 – 2013», το οποίο εγκρίθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2007 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρώτος στόχος είναι να διαπιστωθούν και να επιλυθούν πιθανά λάθη και παραλήψεις κατά το κλείσιμο των έργων του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης 2000-2006, καθώς όλα πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τους κανόνες του Κοινοτικού Δικαίου γιατί θα γίνουν έλεγχοι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η εικόνα που θα παρουσιάσουν οι τελικοί δικαιούχοι στο κλείσιμο των έργων τους θα αποτελέσει σημαντικό κριτήριο για την ένταξη των νέων έργων που θα αφορούν στο ΕΣΠΑ. Ο δεύτερος στόχος αφορά στην έναρξη του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς και ειδικότερα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013.
«Η πορεία προς την Ανάπτυξη συνεχίζεται»
Ο Προϊστάμενος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, κ. Τρύφων Εξάρχου αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα των ενημερωτικών ημερίδων, μέσα από τις οποίες θα εντοπιστούν και θα επιλυθούν πιθανά προβλήματα που παρουσιάζονται κατά το κλείσιμο των έργων του Γ΄ ΚΠΣ, προκειμένου να συμβαδίσουν με τους κανόνες του Κοινοτικού Δικαίου, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Κύριος στόχος των ημερίδων αυτών είναι να τελειώσουμε με το Γ΄ΚΠΣ γιατί για να πάμε μπροστά πρέπει να κλείσουμε κάτι που έχουμε αρχίσει αυτά τα χρόνια. Το κρίσιμο σημείο είναι να κλείσει το Γ’ΚΠΣ που πρέπει να κλείσει σωστά μέχρι 31/12/2008 για να μην χάσει η χώρα πόρους από την Ε.Ε. Για το στόχο αυτό διοργανώνουμε 5 ημερίδες στις έδρες των 5 νομών της περιφέρειας ώστε να ενημερώσουμε όλους τους φορείς και να συλλέξουν έγκαιρα όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για το κλείσιμο των έργων. Παράλληλα γίνεται και μια ενημέρωση για το ΕΣΠΑ το νέο πρόγραμμα 2007 – 2013 και για την πιστοποίηση της επάρκειας των τελικών δικαιούχων που είναι προϋπόθεση για την υλοποίηση έργων του ΕΣΠΑ.»
Ο κ. Εξάρχου επίσης σημείωσε ότι για τα 808 εκ. ευρώ που ανέρχονται σε 2 δις μαζί με τα τομεακά προγράμματα και αναλογούν στην περιφέρειά μας υπάρχει ένας κεντρικός σχεδιασμός από την περιφέρεια με κύριους άξονες κατανομής των κονδυλίων σε τομείς όπως το περιβάλλον, η ανάπτυξη των υποδομών και ανάπτυξη των κοινωνικών δομών. Κεντρικός στόχος είναι η σύγκληση της περιφέρειά μας με τις άλλες περιφέρειες της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η πρώτη προκήρυξη του ΕΣΠΑ αναμένεται μέσα στον Ιούλιο
Αναφερόμενος στην Ξάνθη, είπε ότι ολοκληρώνονται 223 έργα συνολικού προϋπολογισμού 113,4 εκατ. ευρώ και πρόσθεσε ότι τους επόμενους τρεις μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, κλιμάκιο της υπηρεσίας θα πραγματοποιήσει επισκέψεις στις έδρες των νομών για να παρακολουθήσει την πορεία των έργων αλλά και να ενημερωθεί για προβλήματα που ενδέχεται να παρουσιαστούν κατά το κλείσιμο. Τόνισε δε, πως οι τελικοί δικαιούχοι θα πρέπει να είναι συνεπείς στο κλείσιμο των έργων διότι μέχρι 31/12/2008 πρέπει όχι μόνο να υλοποιηθούν τα έργα αλλά και να πληρωθούν ενώ παράλληλα θα πρέπει να υποβάλουν προτάσεις για το ΕΣΠΑ.
Σημειώνεται ότι η πρώτη προκήρυξη του ΕΣΠΑ αναμένεται μέσα στον Ιούλιο και θα αφορά επαρχιακούς δρόμους ενώ τελικοί δικαιούχοι θα είναι οι Νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και οι Δήμοι.
Στους τελικούς δικαιούχους δόθηκαν ξεχωριστοί φάκελοι με τα δικά τους έργα ενώ ο κ. Εξάρχου επισήμανε ότι τα έργα έχουν χωριστεί σε τρεις κατηγορίες. Αυτά που κλείνουν άμεσα, αυτά που παρουσιάζουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα και αυτά που έχουν ενταχθεί πρόσφατα και πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι και τις 31/12/2008. «Για κάθε κατηγορία έργου υπάρχουν στους φακέλους και τα αντίστοιχα δικαιολογητικά που απαιτούνται και οι τελικοί δικαιούχοι θα πρέπει να βαδίσουν βάσει αυτών των εγγράφων που τους δώσαμε ώστε να έχουμε ένα σωστό κλείσιμο των έργων», σημείωσε.
Επίσης αναφέρθηκε και στην πιστοποίηση των φορέων, υπογραμμίζοντας ότι οι φορείς πρέπει να πιστοποιηθούν για να μπορέσουν να υλοποιήσουν έργα και δράσεις του ΕΣΠΑ. «Δεν μπορεί να γίνει ένταξη του έργου αν δεν είναι πιστοποιημένος ο φορέας». Τέλος, ανέφερε ότι έχει γίνει μια προεργασία για την ετοιμότητα όλων των φορέων και συγκεκριμένα ότι συγκεντρώθηκαν όλες οι προτάσεις που έχουν κάποια ωριμότητα, αξιολογήθηκαν και βάση αυτών θα δημιουργηθεί ένα τεύχος που θα περιλαμβάνει τα ώριμα έργα που υπάρχουν στην περιφέρεια.
Οι ενημερωτικές ημερίδες θα συνεχιστούν και στις υπόλοιπες τρεις πρωτεύουσες των Νομών της Περιφέρειας . Πιο συγκεκριμένα έχουν προγραμματιστεί:
19-6-2008, Αλεξανδρούπολη – Ξενοδοχείο EGNATIA GRAND
27-6-2008, Δράμα – Ξενοδοχείο ΧΕΝΙΑ
1-7-2008, Καβάλα – Ξενοδοχείο Imaret
Οι ώρες διεξαγωγής θα είναι 10:00 π.μ. – 13:30.μ.μ.

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Στα 18 δεν είναι πολύ νωρίς»

Στον χώρο της ΕΠΑ.&#…