Απ’ τους πρωταθλητές στην ανεργία

0

Ζοφερή είναι η εικόνα της οικονομικής πραγματικότητας που παρουσιάζεται για τον νομό Ξάνθης μέσα από μια πανελλαδική έρευνα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία». Η έρευνα διήρκεσε από 3 έως 18 Νοεμβρίου 2008. Η συλλογή στοιχείων ανάλογα με την περιοχή έγινε από: Εργατικά Κέντρα, Εμπορικούς Συλλόγους, Επιμελητήρια, Νομαρχίες, εκπροσώπους φορέων, συνδικαλιστικούς παράγοντες, κ.ά.
Στο 20% η ανεργία στην Ξάνθη
Από τους πρωταθλητές στην ανεργία ο νομός μας αφού τα στοιχεία δείχνουν, 20% η ανεργία, ποσοστό που συμφωνεί μ’ αυτό που δίνει το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης και έρχεται σε διάσταση των 12 ποσοστιαίων μονάδων με’ αυτό που δίνει ο Νομάρχης κ. Παυλίδης (8,5%) σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ. Εδώ όμως κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί ότι η απόκλιση μεταξύ των στοιχείων του ΟΑΕΔ και ΕΣΥΕ οφείλεται στους εξής παράγοντες: – Μακροχρόνια άνεργοι και υποαπασχολούμενοι με λιγοστό αριθμό ενσήμων δεν εγγράφονται στον ΟΑΕΔ, αφού δεν εισπράττουν επιδόματα.
– Νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας δεν καταγράφονται ως άνεργοι.
– Συμμετέχοντες σε προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης/κατάρτισης και εγγεγραμμένοι στο ασφαλιστικό ταμείο του πατέρα τους (νέοι/ες) δεν καταγράφονται ως άνεργοι.
– Συνήθως γυναίκες/παιδιά, που εργάζονται σε οικογενειακές επιχειρήσεις του συζύγου ή του πατέρα, δεν έχουν ένσημα.
– Αρκετές φορές μητρώα επαγγελματιών, βιοτεχνιών και άλλων κατηγοριών εργαζομένων δεν επικαιροποιούνται από συλλόγους και επιμελητήρια.
Αποβιομηχάνιση: Η μεγάλη πληγή
Το κομμάτια του παζλ που συνθέτουν την οικονομική εικόνα του νομού που απέχει κατά πολύ απ’ το να είναι…μαγική είναι: Απώλεια 1.200 θέσεων εργασίας στην μεταποίηση του καπνού.
Λουκέτο στη ΣΕΒΑΘ και στη ΣΕΠΕΚ με 130 εργαζόμενους να περιμένουν την ψήφιση της τροπολογία για μετάταξη στο δημόσιο.
Λουκέτο στο Εργοστάσιο Ζάχαρης με 50 εργαζομένους να περιμένουν στην ουρά για την ισχύ της τροπολογίας για μετατάξεις.
Λουκέτο στη «Φωνή της Αμερικής» με 20 εργαζόμενους να περιμένουν στην ουρά για προγράμματα υποαπασχόλησης.
Στις 18/11 ανακοινώθηκαν οι απολύσεις 82 ατόμων από την καλτσοβιομηχανία Venus Victoria στη Γενισέα Ξάνθης, η οποία απασχολεί 170 άτομα.
Άλλοι κλάδοι που πλήττονται
Στον αγροτικό τομέα: Υπό εξαφάνιση τα καπνά, μείωση κατά 80% της καπνοκαλλιέργειας, μείωση παραγωγής τεύτλων και ντομάτας.
Απελπιστική η εικόνα στην οικοδομή: Το 70% των οικοδόμων, μετά την έκρηξη το 2004 κι έπειτα, είναι άνεργοι και αναγκάζονται να μεταναστεύσουν. Η πλειοψηφία ανήκει στη μουσουλμανική μειονότητα.
Επιχειρήσεις και εμπορικά καταστήματα ανοίγουν και κλείνουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς και το ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών είναι αρνητικό σύμφωνα με στοιχεία του Επιμελητηρίου Ξάνθης.
Πού πάμε….
Αποβιομηχάνιση με συνακόλουθο την απώλεια θέσεων εργασίας και την υψηλή ανεργία οδηγούν σε οικονομική εξαθλίωση, σε μαρασμό της αγοράς και συντελούν στην εσωτερική ή εξωτερική μετανάστευση. Η μείωση του αγροτικού εισοδήματος οδηγεί σε συρρίκνωση του αγροτικού τομέα και σε αστικοποίηση του πληθυσμού, σε μαρασμό των χωριών. Επιπλέον η οικονομική πραγματικότητα συνδέεται άρρηκτα με την κοινωνική και η μείωση του βιοτικού επιπέδου αυξάνει τους δείκτες παραβατικότητας.
Μην στρουθοκαμιλίζετε…
Και μέσα σ’ όλη αυτή τη ζοφερή κατάσταση που αποδίδουν εύγλωττα οι αριθμοί τοπικοί πολιτικοί μας επιλέγουν τον στρουθοκαμηλισμό ως πρακτική άσκησης της πολιτικής. Επιλέγουν να προβάλλουν μια ωραιοποιημένη εικόνα, προκειμένου να μην …αμαυρωθεί η πολιτική τους εικόνα, αντί να αποδεχτούν τη ζέουσα πραγματικότητα και να βρουν τρόπους να αναστρέψουν την κατάσταση στο μέτρο των αρμοδιοτήτων τους. Συνεπώς καθίσταται επικίνδυνος ο στρουθοκαμηλισμός ιδιαίτερα στην παρούσα χρονική στιγμή που απαιτεί όλοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση ενάντια στην προκατάληψη

Την πρώτη του εκδ …