«Δεν αντέχουμε άλλο»

0

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008, στις 18:00’, επίσκεψη κλιμακίου της Γενική Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Ε.) στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Ξάνθης. Παρουσία συνδικαλιστικών εκπροσώπων αλλά και πολλών εργαζομένων, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τα αιτήματα αλλά και συντονισμός για την πραγματοποίηση των προγραμματισμένων κινητοποιήσεων του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης την Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008, στα πλαίσια της πανελλήνιας, εικοσιτετράωρης απεργιακής κινητοποίησης που θα πραγματοποιήσουν από κοινού η Γ.Σ.Ε.Ε. και η Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αντιδρώντας στην κατάθεση του νέου προϋπολογισμού.
Πιο συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι της Γ.Σ.Ε.Ε. εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης και κάλεσαν όλους τους εργαζόμενους της Ξάνθης να συμμετέχουν σε αυτήν με δυναμική παρουσία τους στην συγκέντρωση που θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης την ίδια μέρα στις 10:00’ π.μ., επισημαίνοντας στους παριστάμενους αλλά και σε όλους τους εργαζομένους του νομού μας, ότι είναι μία πολύ άσχημη περίοδος, δεδομένου ότι από την μία η χώρα μας έχει υποπολλαπλάσιους μισθούς από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ από την άλλη βρίσκεται στην δεύτερη θέση στις αυξήσεις βασικών καταναλωτικών αγαθών. Σημειώθηκε επίσης ότι μπορεί να επήλθε συμφωνία με τους εργοδότες για το ύψος των μισθών, στα πλαίσια της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που υπογράφθηκε πρόσφατα, αλλά η δραματική μεταβολή των δεδομένων και λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και λόγω της μεγάλης ακρίβειας, επιβάλλουν το αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση των συγκεκριμένων όρων της Συλλογικής Σύμβασης. Επανέφεραν μάλιστα το αίτημα όλων των συνδικαλιστικών παρατάξεων για επιδότηση των κατώτατων μισθών με παρέμβαση του Κράτους για ενίσχυση των χαμηλόμισθων.
Τα μέλη της Γ.Σ.Ε.Ε. στηλίτευσαν και το καθεστώς που επιχειρείται να επικρατήσει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, με ευθύνη τόσο των εργοδοτών όσο και της Κυβέρνησης, με σημαντικούς περιορισμούς στις διαδικασίες που αυτές διενεργούνται και με αποτέλεσμα την άρνηση των εργοδοτών να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις, αναφέροντας σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό των τραπεζιτών, που όχι μόνο δεν προσέρχονται σε διάλογο για την υπογραφή νέας σύμβασης αλλά προσπαθούν να τον ματαιώσουν με δικαστικές προσφυγές.
Καταγγέλθηκαν ακόμη οι προσπάθειες για ιδιωτικοποιήσεις από μέρους της Κυβέρνησης τις οποίες χαρακτήρισαν ως «ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας» αλλά και οι πρόσφατες αποφάσεις για στήριξη των τραπεζικών ιδρυμάτων της χώρας, παρά την «αντικοινωνική τους συμπεριφορά», όπως την χαρακτήρισαν.
Ανάμεσα στα αιτήματα που διατυπώνονται διεκδικητικά μέσα από την απεργιακή κινητοποίηση, οι εκπρόσωποι της Γ.Σ.Ε.Ε. στάθηκαν ιδιαίτερα στην αύξηση του επιδόματος ανεργίας, ώστε να καλύπτει το 80% του βασικού μισθού, στην αύξηση των συντάξεων, στα προβλήματα που προκαλεί η ανεργία και η συνεχιζόμενη αποβιομηχάνιση τόσο της περιοχής μας, όσο και της χώρας ευρύτερα, καταδικάζοντας την μονόπλευρη στροφή της Εθνικής Οικονομίας αποκλειστικά στον τομέα της παροχής υπηρεσιών. Ζητήθηκε ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης με αύξηση της απασχόλησης και ουσιαστικές παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση αυτή, ενώ καταδίκασαν την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εργασιακές σχέσεις αυτή την περίοδο, με συνεχώς διογκούμενο το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας, την εργασία με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών και την απαράδεκτη, όπως την χαρακτήρισαν, κατάσταση με την ενοικίαση εργαζομένων.
Όσον αφορά τον προς κατάθεση προϋπολογισμό, το κλιμάκιο της Γ.Σ.Ε.Ε. ισχυρίστηκε ότι χαρακτηρίστηκε από τρεις κατευθύνσεις που κυριαρχούν στο περιεχόμενό του: την λιτότητα, την φοροεπιδρομή καθώς και την μείωση των Κοινωνικών Δαπανών, καλώντας τους εργαζομένους να αντιδράσουν δυναμικά τόσο στην κατάθεση όσο και στην εφαρμογή του, για την ανατροπή του υπάρχοντος σκηνικού τόσο σε μισθολογικό, όσο και σε εργασιακό επίπεδο.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όλα στο φως για τη Μονή Βατοπεδίου»

Πορεία προς το λα …