Κτίρια με ενεργειακή «ταυτότητα»

0

Εμβόλιμο: Από τον Ιανουάριο του 2006 όλες οι νέες οικοδομές, καθώς και οι ανακαινίσεις παλαιών κτιρίων άνω των 1.000 τετραγωνικών μέτρων (δηλαδή όλα τα μεγάλα δημόσια κτίρια) , έπρεπε να διαθέτουν τη λεγόμενη ενεργειακή «ταυτότητα»

Καταδικάστηκε την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή καθυστερεί να εφαρμόσει την κοινοτική οδηγία για την εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης στα κτίρια. Η σχετική απόφαση αναμενόταν εδώ και πολύ καιρό, αφού παρ’ ότι η προθεσμία συμμόρφωσης με την κοινοτική οδηγία έχει λήξει εδώ και δύο χρόνια, η Ελλάδα καθυστερούσε να συμμορφωθεί , με αποτέλεσμα να παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Από τον Ιανουάριο του 2006 όλες οι νέες οικοδομές, καθώς και οι ανακαινίσεις παλαιών κτιρίων άνω των 1.000 τετραγωνικών μέτρων (δηλαδή όλα τα μεγάλα δημόσια κτίρια) , έπρεπε να διαθέτουν τη λεγόμενη ενεργειακή «ταυτότητα» (πιστοποιητικό με την ενεργειακή αποδοτικότητα των υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί), ενώ στις καινούργιες κατασκευές καθίσταται σταδιακά υποχρεωτική η χρήση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον, τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ηλιακοί συλλέκτες, κλπ). Τα οφέλη από την εφαρμογή στην Ελλάδα της οδηγίας που ισχύει ήδη σε Γερμανία, Δανία, Βέλγιο, Πολωνία, Πορτογαλία, Αυστρία και σε άλλες χώρες, θα είχε σαν αποτέλεσμα ετήσια οφέλη από την εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. Μόνο στα 200.000 περίπου κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες του ευρύτερου δημοσίου τομέα (υπουργεία, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, κλπ) θα είχαμε εξοικονόμηση σχεδόν 100 εκ. ευρώ , δηλαδή ποσοστού 30% του συνολικού οφέλους.
Επεξεργάζονται την εφαρμογή της οδηγίας… από το 2005
Σημειώνεται ότι για την ενσωμάτωση της οδηγίας στο ελληνικό δίκαιο , συστάθηκε επιτροπή εμπειρογνωμόνων ήδη από το 2005 η οποία και παρέδωσε το έργο της ένα χρόνο αργότερα . Εν συνεχεία συγκροτήθηκε η νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την επεξεργασία σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο ακόμη … να γίνει νόμος του κράτους. Το θέμα χειρίζονται από κοινού το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ με το υπ. Ανάπτυξης , ενώ ο αρμόδιος φορέας που είναι αρμόδιος για την εφαρμογή μέτρων αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών ουσιαστικά υπολειτουργεί.
Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις, η εφαρμογή της οδηγίας στην Ελλάδα, πέρα από τα οφέλη εξοικονόμησης ενέργειας, θα δημιουργούσε σταδιακά 15.000 νέες θέσεις εργασίας.
Τα «σπάταλα» κτίρια
Στα σπάταλα κτίρια, έχουν δείξει οι μελέτες, παράγεται το 45% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, του πιο σημαντικού από τα αέρια του φαινομένου του θερμοκηπίου, και μάλιστα με αυξανόμενους ρυθμούς που είναι διπλάσιοι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μετρήσεις του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) έδειξαν ότι το 69% της οικιακής κατανάλωσης απορροφάται στη θέρμανση, το 15% στην παραγωγή ζεστού νερού και μόλις το 11% στο φωτισμό και σε άλλες ηλεκτρικές συσκευές. Επίσης μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου Αθηνών κάθε χρόνο που «μεγαλώνει» ένα κτίριο , ο ενεργειακός του λογαριασμός επιβαρύνεται κατά 0,8 κιλοβατώρες . Να σημειωθεί ότι το 70% των κτιρίων της πρωτεύουσας κτίστηκε πριν από το 1985 και επισημαίνεται ότι κατά κανόνα τα χαμηλά εισοδήματα κατοικούν σε ακόμη παλιότερες κατασκευές.
Επιμέλεια: Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Μαύρα τα μαντάτα» για την επιχειρηματικότητα

Εμβόλιμο: Μόνο κα …