Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Όμως ο κόσμος δεν έχει λεφτά ούτε για «προσφορές»!

Όμως ο κόσμος δεν έχει λεφτά ούτε για «προσφορές»!

0

«Βραδιά προσφορών», η βραδιά της Πέμπτης 4 Σεπτεμβρίου, βραδιά happenihgs με ξυλοπόδαρους, βραδιά λαϊκού πανηγυριού με ορχήστρες στο κέντρο της τοπικής αγοράς στην 28ης Οκτωβρίου, όμως όχι βραδιά ιδιαίτερης κατανάλωσης απ’ την πλευρά του κόσμου αλλά και συμμετοχής απ’ την πλευρά των καταστηματαρχών. Όπως έγινε κατανοητό ο λόγος για την πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ξάνθης σε συνεργασία με τον Δήμο Ξάνθης, να διοργανώσει μια «βραδιά προσφορών» όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά πέραν του κανονικού ωραρίου και θα κάνουν προσφορές μέχρι και 70%, με παράλληλη πεζοδρόμηση της κεντρικής αγοράς. Απώτερος στόχος του εγχειρήματος να τονωθεί η τοπική αγορά και να καθιερωθεί ως θεσμός το εγχείρημα.
Το «Ε» ήταν εκεί και κατέγραψε την αντίδραση του καταναλωτικού κοινού, των καταστηματαρχών, την εικόνα της αγοράς και της αποδοχής του εγχειρήματος καθώς και τις απόψεις του προέδρου της Ομοσπονδίας κ. Σωτήρη Τσιακίρογλου και του εκπροσώπου του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Ζήση Κατσαρίκα.
Ο κόσμος δεν έχει λεφτά…
…η πρώτη επισήμανση από μια συμπολίτισσά μας την κα Μαρία η οποία κρατά μια μικρή σακούλα: «Καλό ήταν αυτό…αλλά έπρεπε να γίνει πιο μπροστά! Προηγήθηκαν οι εκπτώσεις εξάλλου…τι ν’ αγοράσεις; Μήπως έχουμε και λεφτά;»
Ο Δήμος και η Μαρία είναι από Χρυσούπολη. Ήρθαν για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης: « Ψωνίσαμε κάτι λίγα …δεν ξέραμε για τη βραδιά προσφορών! Ωραία ήταν πάντως…»
Η κα Γεωργία και η κα Φωτεινή είναι πιο «αιχμηρές: «Τι να την κάνω τη βραδιά προσφορών αν δεν έχω να ψωνίσω…Ο κόσμος δεν έχει λεφτά…κι έρχεται χειμώνας!»
Πιο αισιόδοξη η κα Λίτσα και κ. Νίκος από Καβάλα που έρχονται κάθε χρόνο στις Γιορτές της Παλιάς Πόλης και ήξεραν για τη βραδιά αυτή: «Ψωνίσαμε κάποια πράγματα. Είναι καλό αυτό που γίνεται και για μας και για τους καταστηματάρχες».
Μικρή συμμετοχή των καταστηματαρχών
Την προσπάθεια της Ομοσπονδίας δεν στήριξε ο Εμπορικός σύλλογος! Αυτό έγινε εμφανές και από την περιορισμένη συμμετοχή των καταστηματαρχών αλλά και σαφές από την ανακοίνωση του Εμπορικού συλλόγου Ξάνθης. Περί ώραν 10.15 ελάχιστα καταστήματα ήταν ανοιχτά στην 28ης Οκτωβρίου και ο κόσμος που υπήρχε προτίμησε να επιδείξει τη… χορευτική του δεινότητα παρά να ψωνίσει! Αλλά και να ήθελε τα περισσότερα καταστήματα ήταν κλειστά!
Η κα Αλεξάνδρα από το κατάστημα «Οικόσημο» συμμετείχε στην προσπάθεια: «Δεν είχαμε ιδιαίτερη κίνηση αλλά πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια και να γίνει θεσμός»
Την ίδια άποψη έχει και ο κ. Τζελαϊντίνογλου και ο συνέταιρος του κ. Ισμέτογλου που έχουν το κατάστημα «Γλυκιά Γωνιά» και πωλούν σουτζούκ λουκούμ, παραδοσιακά γλυκά και στραγάλια
«Ο κόσμος ανταποκρίθηκε. Θέλουμε κάθε χρόνο αυτό να γίνεται. Και διαφήμιση για την πόλη μας είναι και δίνει μια κίνηση για τα μαγαζιά μας. Ευχαριστούμε την Ομοσπονδία»!
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών κ. Τσιακίρογλου μίλησε για επιτυχία του εγχειρήματος: «Σκοπός ήταν να φέρουμε τον κόσμο στην αγορά της πόλης μας και να αποδείξουμε ότι αυτά που τόσα χρόνια λέμε για τις πεζοδρομήσεις για τους χώρους στάθμευσης λειτουργούν υπέρ της αγοράς και αναδεικνύουν την πόλη και την τοπική αγορά. Το εγχείρημα πέτυχε. Η επιτυχία είναι ότι ένα μεγάλο μέρος καταστηματαρχών σε ποσοστό 40% έμεινε ανοιχτά μέχρι τις 9.30 μ.μ. Από συζητήσεις μου με τους καταστηματάρχες, ο κόσμος από την περιφέρεια έκανε αγορές. Είναι ένα πρώτο βήμα. Θα διαδοθεί και θα διαφημιστεί. Βέβαια υπάρχουν και οι δύσπιστοι καταστηματάρχες! Έχουμε σκοπό να το καθιερώσουμε και να το διοργανώσουμε σ’ άλλες περιόδους, με άλλες εκδηλώσεις παράλληλες για τη νεολαία, τους καταναλωτές και την περιφερειακή αγορά και εννοώ τις αγορές στις συνοικίες. Νομίζω ότι μέσα απ’ αυτές τις πρωτοβουλίες αναδεικνύουμε την τοπική μας αγορά. Είναι λόγος οικονομικός, κοινωνικός, πολιτισμικός. Πιστεύω ότι στο μέλλον θα έχουμε κι άλλες εκδηλώσεις με παρουσιάσεις στο κέντρο Αθήνα – Θεσσαλονίκης αλλά κι σ’ όλες τις πόλεις της περιφέρειας. Αυτό που μας λείπει είναι το χρήμα και θα βρούμε χορηγούς. Δειλά- δειλά όλοι θ’ ακολουθήσουν την πρόοδο, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα».
Ο γραμματέας του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Ζήσης Κατσαρίκας δήλωσε: Θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή αρχή. Με τις ατέλειές της, τα προβλήματα της βέβαια. Υπήρξαν οργανωτικά προβλήματα αλλά υπάρχει και δυσκολία οικονομική στον κόσμο. Σαν επιμελητήριο συμπαραστεκόμαστε σ’ αυτή την κίνηση. Η συμμετοχή των επαγγελματιών δεν ήταν αυτή που θα’ πρεπε όμως πιστεύω ότι πρέπει να καθιερωθεί»

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταξί και κυκλοφοριακό πρόβλημα

Το απαράδεκτα συνεχιζόμενο πρόβλημα που συνεχώς επιτείνεται αντί να αμβλύνεται και αφορά τ…