«Κολοβό» το Σύμφωνο Συνεργασίας

0

Υπογράφτηκε τελικά, την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008, στα πλαίσια Ημερίδας που ξεκίνησε στις 18:30 και συνεχίστηκε για πάνω από τρεισήμισι ώρες, το πολυδιαφημισμένο, από την Διοίκηση του Ε.Β.Ε. Ξάνθης, Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ Επιμελητηρίων του εξωτερικού.
Πιο συγκεκριμένα, στα πλαίσια Ημερίδας του Επιμελητηρίου Ξάνθης με θέμα «Ενίσχυση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων – Προβολή δεδομένων των περιοχών – Προοπτικές ανάπτυξης και ενίσχυσης οικονομικής δραστηριότητας», οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων που προσήλθαν τελικά για την υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις δυνατότητες συνεργασίας που δημιουργεί η υπογραφή του αλλά παράλληλα να κάνουν και μία παρουσίαση του είδους των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των μελών τους.
Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 17:30 περίπου, με συνέντευξη τύπου που δόθηκε από τους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων της Ξάνθης, από ελληνικής πλευράς, της Ραιδεστού και της Σμύρνης, από τουρκικής πλευράς, του Βουκουρεστίου από ρουμανικής, της Λευκωσίας, από κυπριακής, του Μπουργκάς και της Φιλιππούπολης, από βουλγαρικής και της Μπάνια Λούκα από σερβοβοσνιακής πλευράς. Απόντες από την υπογραφή ήταν οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων του Τσισνάου, της Μολδαβίας, της Τεργέστης, από την Ιταλία, καθώς και ο εκπρόσωπος του Λετονικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, οι οποίοι θα υπογράψουν το Σύμφωνο εν ευθέτω χρόνο, σύμφωνα με μέλος του Ε.Β.Ε. Ξάνθης. Στην συνέντευξη Τύπου, οι παρόντες εκπρόσωποι είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις θέσεις τους και τους λόγους που τους προέτρεψαν να συμμετέχουν σε αυτό το Σύμφωνο, καθώς και τα οφέλη που περιμένουν να αποκομίσουν από την εφαρμογή του. Εκφράστηκαν ελπίδες και προσδοκίες για συνεργασία των ξανθιώτικων επιχειρήσεων με τις κατά τόπους επιχειρήσεις κυρίως στον τουριστικό τομέα, ο οποίος γνωρίζει μεγάλη άνθηση σε πόλεις όπως η Σμύρνη, η Λευκωσία και το Μπουργκάς, αλλά και σε κλάδους της βιομηχανικής παραγωγής, οι οποίοι κυριαρχούν σε πόλεις όπως η Φιλιππούπολη και το Βουκουρέστι.
Η συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε με δηλώσεις του Προέδρου του Ε.Β.Ε. Ξάνθης, κ. Ανδρικόπουλου, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους εκπροσώπους των ξένων Επιμελητηρίων, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση της πρωτοβουλίας που είχε το Ε.Β.Ε., καθώς και την πίστη του ότι το Σύμφωνο θα εξυπηρετήσει στην καλύτερη ενημέρωση και πληροφόρηση μεταξύ των Επιμελητηρίων στο εμπορικό, βιοτεχνικό και βιομηχανικό τομέα, συμβάλλοντας έτσι στη διευκόλυνση των επιχειρηματιών των περιοχών μας για ένα καλύτερο αύριο των ίδιων αλλά και των επιχειρήσεών τους. Επίσης δήλωσε ότι διαπιστώθηκε ότι είναι απαραίτητη η παραπάνω συνεργασία λόγω του ότι όλες αυτές οι χώρες, των οποίων τα Επιμελητήρια συμμετέχουν στο Σύμφωνο, πλήττονται ταυτόχρονα και έντονα από την τρέχουσα οικονομική κρίση. Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την βοήθεια και την προστασία που παρέχουν στις επιχειρήσεις των Επιμελητηρίων τους οι χώρες τους, με αφορμή την τρέχουσα παγκόσμια οικονομική κρίση, οι περισσότεροι εκπρόσωποι εξέφρασαν παράπονα για μικρή και καθυστερημένη βοήθεια από τις κυβερνήσεις των χωρών τους, ενώ οι περισσότεροι εναπόθεσαν τις ελπίδες τους τόσο στην συνεργασία μεταξύ τους όσο και σε μία γρήγορη πάροδο της κρίσης.
Στη συνέχεια, η Ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμούς των επισήμων, κατά την διάρκεια των οποίων ξεχώρισε αυτός του Προέδρου της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ξάνθης – Καβάλας – Δράμας, κ. Κωνσταντίνου Τάτση. Πάντως χαρακτηριστική ήταν η απουσία τόσο εκπροσώπων των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης (Περιφερειάρχης, Νομάρχης και Δήμαρχος Ξάνθης) όσο και των βουλευτών του νομού μας, με την εξαίρεση του εκπροσώπου του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κοντού. Εκτός αυτών όμως χαρακτηριστική ήταν και η απουσία επιχειρηματικών φορέων αλλά και επιχειρηματιών, αλλά ακόμη και των ίδιων των μελών του Επιμελητηρίου Ξάνθης, οι οποίοι δεν παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.
Όσον αφορά την ουσία του Συμφώνου Συνεργασίας, αυτό στηρίζεται σε τρεις πυλώνες. Ο πρώτος αναφέρεται στην δέσμευση των Επιμελητηρίων να ενθαρρύνουν και να διευκολύνουν ενέργειες που προωθούν και διευκολύνουν τις εμπορικές συναλλαγές και την γενικότερη οικονομική συνεργασία ανάμεσα στα μέλη τους. Ο δεύτερος αναφέρεται στην δέσμευσή τους να αναγνωρίζουν και να ενθαρρύνουν τους διμερείς δεσμούς και τις διμερείς οικονομικές σχέσεις τους και για τον σκοπό αυτό, μέσα βέβαια στα όρια των δυνατοτήτων τους, να πραγματοποιούν έρευνες και οικονομικές αναλύσεις καθώς και να ανταλλάσσουν οικονομικά στοιχεία και κάθε άλλη σχετική πληροφόρηση. Ο τρίτος πυλώνας αφορά την προσπάθεια που θα καταβάλλουν τα συμβαλλόμενα μέρη για την καλύτερη δυνατή προώθηση και παρουσίαση των χωρών τους στο εξωτερικό. Θα πρέπει ακόμη να αναφερθεί ότι το παρόν Σύμφωνο έχει περιορισμένο χρονικό ορίζοντα, ο οποίος επεκτείνεται στα επόμενα τρία χρόνια μέσα στα οποία, εκτός από τις ανταλλαγές οικονομικών δεικτών και στοιχείων, τα συμβαλλόμενα Επιμελητήρια, θα διοργανώσουν επιχειρηματικές ανταλλαγές, ημερίδες και συναντήσεις μεταξύ των μελών τους, οι οποίες σαν στόχο θα έχουν την προώθηση και εξασφάλιση καλύτερης επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ των μελών τους. Το Σύμφωνο θα έχει ακόμη την δυνατότητα να επεκταθεί για τρία ακόμη χρόνια ενώ δίνεται η δυνατότητα για περαιτέρω χρονική του επέκταση, εκτός και αν κάποιο από τα συμβαλλόμενα μέρη θελήσει ν’ αποχωρήσει.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ημερίδα σήμερα στην Πολυτεχνική

Στα πλαίσια του Ε …