«Μεγαλώνει» το Δ.Π.Θ.

0

Σε πείσμα όλων των αντιξοοτήτων που έχουν ενσκήψει στο τελευταίο καιρό στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με κύρια χαρακτηριστικά την υποχρηματοδότηση και τη συρρίκνωση του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας με τη θεσμική ισότιμη κατοχύρωση των κολεγίων, το Δ.Π.Θ. διευρύνεται με τρία νέα τμήματα. Σύμφωνα με απόφαση της συγκλήτου (20/630.4 – 12 – 2008 ) οριστικοποιείται η απόφαση αναφορικά με την ίδρυση των τριών νέων τμημάτων για τα οποία έχουν συνταχτεί οι μελέτες καθώς και τα γνωστικά τους αντικείμενα. Αυτά είναι: Αγρονόμων τοπογράφων μηχανικών με έδρα την Ξάνθη, Κλινικής ψυχολογίας με έδρα την Αλεξανδρούπολη Επιστήμης τροφίμων και Διαιτολογία με έδρα την Ορεστιάδα
Τρία νέα τμήματα για το Δ.Π.Θ.
Ο Αντιπρύτανης κ. Αθανάσιος Καραμπίνης τονίζει για το θέμα αυτό: «Πιστεύουμε ότι έτσι όπως είχαμε οργανώσει μακροπρόθεσμα την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου μας είναι οι πρώτοι στόχοι που εκπληρώνονται και ελπίζουμε ότι θα εγκριθούν από το υπουργείο Παιδείας. Ο φάκελος δείχνει αυτή τη δυναμική που έχουμε αναπτύξει».
Αναφορικά με τη διαδικασία το επόμενο βήμα είναι η έγκριση των φακέλων από το ΣΑΠΕ μέσα από τους επόμενους μήνες ενώ θα ξεκινήσει άμεσα η αναζήτηση υποδομών ώστε να γίνει η εγκατάσταση των νέων τμημάτων που θα λειτουργήσουν την μεθεπόμενη ακαδημαϊκή χρονιά
Για δε τη χρηματοδότηση ο κ. Καραμπίνης σημείωσε: «Η πάγια θέση μας είναι ότι κάθε νέο τμήμα που θα δημιουργείται θα έχει και την χρηματοδότησή του και το διοικητικό του προσωπικό γιατί δεν μπορούμε ν’ αντέξουμε άλλη επέκταση του πανεπιστημίου μας χωρίς την ανάλογη χρηματοδότηση».
Απεργία διαμαρτυρίας στο Δ.Π.Θ για τον νόμο των Κολεγίων
Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Δ.Π.Θ. ήταν η απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου σχετικά με την αναγνώριση των Κέντρων Ελευθέρων σπουδών και των ξένων κολεγίων. Με απόφαση της Συγκλήτου εκδόθηκε ψήφισμα και αποφασίστηκε η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας με διακοπή του εκπαιδευτικού έργου του Πανεπιστημίου την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου.
Καραμπίνης: «Με το ψήφισμα καταθέτουμε την αγωνία μας και την απαισιοδοξία μας ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια και κυρίως τα περιφερειακά θα πληγούν από μια τέτοια απόφαση η οποία μπορεί να αναφέρεται σε ισοτιμία προσόντων στην ουσία όμως βάλλει ευθέως και βλάπτει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Πιστεύουμε ότι τα πανεπιστήμιά μας πρέπει να θωρακιστούν μέσα από την ανάδειξη του έργου τους και την ενίσχυσή τους από την πολιτεία».
Ψήφισμα της Συγκλήτου του Δ.Π.Θ. για τα Κολέγια
«Θα πρέπει να επισημάνουμε, ως μέλη της Συγκλήτου ενός Περιφερειακού Πανεπιστημίου και μάλιστα Ακριτικού, ότι η οδηγία 36/05 σε συνδυασμό με το νόμο περί Κολεγίων και με το νομοθετικό πλαίσιο περί μετεγγραφών θα πλήξει δραματικά την ακαδημαϊκή λειτουργία των Περιφερειακών Πανεπιστημίων, και δευτερογενώς θα διαταράξει τον κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό ιστό στο σύνολο της ελληνικής περιφέρειας.
Με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις απαιτούμε:
1. Την ενίσχυση των Δημόσιων Πανεπιστημίων σε προσωπικό και σε υποδομές, ώστε να καλύπτουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, καθώς και την αύξηση των δαπανών για την παιδεία σύμφωνα με τις ανάγκες της κατ’ ελάχιστο 6% επί του ΑΕΠ.
2. Την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων σε όλους τους απόφοιτους των ΑΕΙ και την απόρριψη της πολυδιάσπασης των πτυχίων.
3.Την μη αναγνώριση των ΚΕΣ ως φορέων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και υποδοχέων ξένων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και παράλληλα την εξέταση παύσης της λειτουργίας τους, ευθυγραμμιζόμενοι με το άρθρο 16 του Συντάγματος, και τη μη εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων με αυτά των αποφοίτων των ΑΕΙ.
4. Την απόσυρση του άρθρου 10 του νόμου για τα Κολέγια.
5. Η Πολιτεία, τα Κόμματα και όλοι οι εμπλεκόμενοι επαγγελματικοί και άλλοι φορείς θα πρέπει να παρέμβουν πολιτικά στην Ε.Ε. και να ζητήσουν την έναρξη επαναδιαπραγμάτευσης, που θα οδηγήσει στην αντικατάσταση της τελευταίας οδηγίας 36/05.
6. Την επανεξέταση του θέματος της βάσης του 10 και την κατάργηση της, γιατί δημιουργεί ουσιαστικά πελατειακό ρεύμα προς τα ΚΕΣ.
Επειδή θεωρούμε ότι το θέμα των Κολεγίων μας θίγει άμεσα ως Δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο και μάλιστα ως Περιφερειακό και για να δείξουμε τη θέληση και την αποφασιστικότητά μας στην αντιμετώπιση του θέματος, η Σύγκλητος αποφασίζει διαμαρτυρόμενη τη διακοπή του εκπαιδευτικού έργου του Πανεπιστημίου μας την Τετάρτη 10- Δεκεμβρίου 2008».
Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Να μην χρεωθούμε τις συνέπειες της κρίσης»

Συγκέντρωση πραγ…