Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 «Χαστούκι» στις εργασιακές σχέσεις

«Χαστούκι» στις εργασιακές σχέσεις

0

Ως γερό «χαστούκι» στις εργασιακές σχέσεις που υποσκάπτει τον συνδικαλισμό, επιχειρηματολογώντας προσχηματικά για την οικονομική κρίση χαρακτηρίστηκε από τη ΓΣΕΕ η πρόταση του προέδρου του Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) κ. Κ. Μίχαλου. Χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου που μεταξύ άλλων ανέφερε: «επειδή εμείς γνωρίζουμε ότι ο κύριος Μίχαλος υπήρξε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, συνεργάτης του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, προφανώς με την πρόταση του θέλει να διευκολύνει την κυβέρνηση για να μετατρέψει την κρίση της κυβερνητικής πολιτικής σε κρίση των εργαζομένων, σε κρίση της κοινωνίας».
«Φωτιές» άναψε η πρόταση Μίχαλου
Ειδικότερα, η πρόταση του κ. Μίχαλου συνίσταται σε: πλήρη ελαστικοποίηση του εργάσιμου χρόνου με την μορφή εργάσιμης εβδομάδας 3 – 4 ημερών με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να αποφευχθούν, όπως είπε, οι μαζικές απολύσεις, για όσο θα διαρκέσει η οικονομική κρίση. Στην αναταραχή που δημιουργήθηκε έσπευσε η υπουργός Απασχόλησης κα Πετραλιά να διαχωρίσει τη θέση της κυβέρνησης, τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει στην κρίση να διαταράξει τις εργασιακές σχέσεις, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση θα εμμείνει στην πολιτική για πλήρη και ποιοτική απασχόληση.
Όμως η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι ως αντίδοτο στην οικονομική κρίση άνοιξε ένα κύκλο διαλόγου. Το «Ε» βολιδοσκοπεί την αποδοχή ή μη της πρόταση Μίχαλου στους τοπικούς φορείς παρουσιάζοντας τις θέσεις του προέδρου του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Ανδρικόπουλου, του επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Επιμελητήριο Ξάνθης κ. Γιάννης Αθανασιάδη και του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Σπύρου Παπαχρήστου.
Πρέπει να συνειδοτοποιήσουμε ότι η εποχή είναι πολύ δύσκολη. Όλα πρέπει να γίνουν πιο ελαστικά»
«Λογική» κρίνει την πρόταση ο κ. Ανδρικόπουλος και την υιοθέτησή της ως θεμιτή αναγκαιότητα προς αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Ανδρικόπουλος: «Παρανοήθηκε η πρόταση του κ. Μίχαλου. Δεν είπε να γίνει θεσμός η ελαστικοποίηση του ωραρίου. Είπε απλά ότι αν υπάρχει ανάγκη και δεν μπορούν κάποιες μικρές επιχειρήσεις να λειτουργήσουν τότε να εφαρμόσουν το μειωμένο ωράριο. Πρέπει να συνειδοτοποιήσουμε ότι η εποχή είναι πολύ δύσκολη. Όλα πρέπει να γίνουν πιο ελαστικά. Προκείμενου κάποιος να κλείσει την επιχείρησή του καλύτερα να γίνει αυτό και να μην χάσουν και οι εργαζόμενοι τη δουλειά τους».
Σε ερώτηση του «Ε» αν η κατάσταση είναι επίπλαστη και με το πρόσχημα της οικονομική κρίσης οδηγούμαστε σε νέα πραγματικότητα στις εργασιακές σχέσεις ο κ. Ανδρικόπουλος τόνισε: «Κάθε μια επιχείρηση έχει τα άτομα που χρειάζεται. Άρα αν αύριο μειωθεί η δουλειά της ή θα απολύσει ή πρέπει να μειώσει σε κάποιους τα ωράρια. Αυτό γίνεται και στις ευρωπαϊκές χώρες Είμαστε υπέρ της λογικής. Στην ανάγκη μπορεί να γίνει κι αυτό».
Αρραγές μέτωπο απέναντι στην κρίση – συνεργασία με τις εργασιακές συνδικαλιστικές ενώσεις
Διαφορετική είναι η θέση του κ. Αθανασιάδη που προτείνει συνεργασία με τις εργασιακές συνδικαλιστικές ενώσεις ώστε να βρεθεί μία κοινή συνισταμένη καθώς και τη δημιουργία ενός αρραγούς μετώπου απέναντι στην κρίση..
Αθανασιάδης: «Βεβαίως και η οικονομική κρίση είναι ένα δεδομένο, που εμείς ως παράταξη το είχαμε επισημάνει και μάλιστα με συγκεκριμένες προτάσεις προς το Επιμελητήριο Ξάνθης, αλλά τις καταθέσαμε και μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην κοινή γνώμη της Ξάνθης. Δεν μπορούμε «ελαφρά τη καρδία» να λέμε για μείωση ωρών εργασίας, όταν η αγοραστική δύναμη εξαρτάται πρωτίστως από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Συνεπώς τα όσα λέγονται, θεωρώ ότι είναι η μισή πραγματικότητα ή αν θέλετε αυτό που συμφέρει τη μία πλευρά. Πίστη μας είναι και θα το υποστηρίζω μέχρι τέλους αυτό, ότι πρέπει να υπάρξει μία συνεργασία με τις εργασιακές συνδικαλιστικές ενώσεις και να βρούμε μία κοινή συνισταμένη. Πρέπει συντονισμένα να πιέσουμε να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και να μην τις μειώσουν ή τις αποδυναμώσουν. Η εύκολη λύση είναι οι απολύσεις και οι μειώσεις ωρών εργασίας. Το δύσκολο είναι να είμαστε ένα αρραγές μέτωπο απέναντι στην κρίση. Λύσεις υπάρχουν και ας μην εθελοτυφλούμε. Από την κρίση αυτή, ας μην ψάχνουν κάποιοι να βγουν κερδισμένοι. Γιατί το τίμημα μιας τέτοιας πράξης θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά όλοι μας, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Καιρός να καθίσουμε και να συζητήσουμε ανοιχτά για όλα, βάζοντας τα θεμέλια για μία συμφωνία που θα αφορά όλες τις πλευρές για τη θωράκιση της τοπικής μας οικονομίας.»
…δεν μπορεί μια ζωή να τα πληρώνουν όλα οι εργαζόμενοι
«Απαράδεκτη» χαρακτηρίζει την πρόταση ο κ. Παπαχρήστου και καλεί τους εργοδότες να μην χρησιμοποιούν την κρίση εις βάρος των εργαζομένων.
Παπαχρήστου: «Αυτά είναι πράγματα απαράδεκτα για το συνδικαλιστικό κίνημα. Θυμίζουν μεσαιωνικές καταστάσεις. Δεν το συζητάμε καν…Δεν μπορεί να μιλάμε για ελαστικοποίηση των ωραρίων που σημαίνει μείωση των αποδοχών των εργαζομένων. Δεν μπορούν να προφασίζονται την οικονομική κρίση γιατί αυτή εμφανίστηκε τώρα, όμως η κερδοφορία των επιχειρήσεων προϋπήρχε! Έχουμε ανέργους σε τραγική κατάσταση. Κάποιος που παίρνει 700 – 800 ευρώ αν δουλεύει 3 – 4 μέρες την εβδομάδα ο μισθός του θα μειωθεί … πως θα τα βγάλει πέρα. Θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη οι εργοδότες. Εδώ και χρόνια μιλούν για κερδοφορίες δεν μπορεί μια ζωή να τα πληρώνουν όλα οι εργαζόμενοι. Γνωρίζουμε ότι η ημιαπασχόληση έχει καθιερωθεί τουλάχιστον να μην την νομιμοποιήσουμε».
Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Πονοκέφαλος» στη «Στέγη Γραμμάτων»

Ισχυρό «πονοκέφα_…