Την αναστάτωση που έχει προκαλέσει η ανακοίνωση των σχεδίων της ΔΕΗ για κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ενέργειας με χρήση λιθάνθρακα στην Καρβάλη του Νομού Καβάλας, ακολουθεί η ανησυχία που διαφαίνεται στον γειτονικό Ν. Ξάνθης, λόγω των περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων που θα επιφέρει η λειτουργία του.
Η κατάθεση των σχεδίων της ΔΕΗ στη Νομαρχία Καβάλας για την κατασκευή και λειτουργία εργοστασίου παραγωγής ενέργειας με χρήση λιθάνθρακα, άρχισε να φέρνει αντιδράσεις και στην τοπική κοινωνία του Νομού Ξάνθης λόγω της περιβαλλοντολογικής επιβάρυνσης αλλά και των κινδύνων που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία.
Κινήσεις, δηλώσεις και κινητοποιήσεις
Στην τελευταία συνεδρίαση του συμβουλίου της Διευρυμένης, αφιερώθηκε πολύς χρόνος για το συγκεκριμένο θέμα και αποφασίστηκε η αναβολή έκδοσης ψηφίσματος εν αναμονή της ενημερωτικής ημερίδας που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καβάλας. ¨όπως ρητά δήλωσε ο Νομάρχης Ξάνθης Γ. Παυλίδης στη συνεδρίαση: «καταρχήν ουδείς είναι υπέρ μια ρυπογόνου βιομηχανίας». Μετά και την ημερίδα, οι Καβαλιώτες αποφάσισαν νέες κινητοποιήσεις στις οποίες θα συμμετέχουν φορείς και ιδιώτες.
Σύμφωνα με μελέτη του Τμήματος Τεχνολογίας Πετρελαίου και φυσικού αερίου μεταξύ των άλλων αναφέρεται συμπερασματικά ότι: «η χρήση στερεών καυσίμων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι παγκοσμίως επιθυμητή λόγω υψηλής ρύπανσης. Η τεχνολογία και οι σύγχρονες τάσεις επιβάλουν την σταδιακή αποδέσμευση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το «κάρβουνο» και την αντικατάστασή του με φυσικό αέριο και σταδιακά με ήπιες μορφές ενέργειας. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη στη Χώρα μας γίνεται «επιεικώς» αποδεκτή από τους πολίτες και ο μοναδικός λόγος είναι ότι ο λιγνίτης είναι εγχώριος φυσικός πόρος. Προκύπτει ότι δεν μπορεί να ισχύσει η ίδια «επιείκεια», που σε κάθε περίπτωση δεν είναι περιβαλλοντικά ορθή, και για το εισαγόμενο κάρβουνο που προτίθεται να χρησιμοποιήσει η προτεινόμενη μονάδα. Επικουρικώς σημειώνεται τέλος ότι η Καβάλα στηρίζει κατά μεγάλο ποσοστό την οικονομική της ανάπτυξη στον τουρισμό, ο οποίος θα ζημιωθεί από την λειτουργία της υπόψη μονάδας».
Οι πρώτες ξανθιώτικες αντιδράσεις
Η πρώτη επίσημη αντίδραση για την κατασκευή του εργοστασίου στην Καρβάλη ήρθε απ’ τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης που σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:
«Η ενεργειακή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, δείχνει πως δεν αντιλαμβάνεται ή δεν ενδιαφέρεται για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, την ανάγκη για περιορισμό των εκπομπών αερίων, την εξάντληση των παραδοσιακών πηγών ενέργειας και την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων. Με ύποπτες, αδιαφανείς και αυθαίρετες επιλογές οδηγεί στον αφελληνισμό την ΔΕΗ. Αδιαφορεί για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Έχει καταστήσει μία μέχρι πρότινος, κερδοφόρο επιχείρηση σε ζημιογόνο. Χωρίς καμιά μελέτη δρομολογεί την κατασκευή και λειτουργία πολλών μονάδων λιθάνθρακα. Δεν υπολογίζει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την κατασκευή αυτών των μονάδων στις περιοχές όπου προβλέπεται η εγκατάστασή τους. Δεν λαμβάνει υπόψη τις δεσμεύσεις μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη συμφωνία του Κιότο. Η εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση λιθάνθρακα στην γειτονική Νέα Καρβάλη, αποτελεί έγκλημα για την ευαίσθητη περιβαλλοντικά περιοχή μας, έγκλημα για τους ανθρώπους της. Απαιτούμε την ακύρωση κάθε απόφασης ή σκέψης για την εγκατάσταση μιας τέτοιας μονάδας στην ευρύτερη περιοχή μας».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ