Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Λαθρομετανάστευση: Πληγή που συνεχώς αιμορραγεί

Λαθρομετανάστευση: Πληγή που συνεχώς αιμορραγεί

0

Εμβόλιμο: Κατά καραβάνια ξεκινούν οι λαθρομετανάστες ακουμπώντας τις οικονομίες τους στα κυκλώματα διακινητών, κυνηγώντας το «ευρωπαϊκό όνειρο»

Μεγάλη «πληγή» για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη αποτελεί η λαθρομετανάστευση. Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο έχει εκλάβει τεράστιες διαστάσεις και συνεχώς διογκώνεται γεγονός που αναγκάζει την Ε.Ε. να χαράξει ενιαία λαθρομεταναστευτική πολιτική και τις εθνικές κυβερνήσεις σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου. Η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης αποτελεί πύλη εισόδου των λαθρομεταναστών που προέρχονται κυρίως από ασιατικές χώρες Αφγανιστάν, Ιράν , Ιράκ. Η κατάσταση που επικρατεί στις χώρες αυτές, αντιδημοκρατικά καθεστώτα, πολεμικές συγκρούσεις, χαμηλό βιοτικό επίπεδο, αποτελούν και τις γενεσιουργές αιτίες του φαινομένου. Κατά καραβάνια ξεκινούν οι λαθρομετανάστες ακουμπώντας τις οικονομίες τους στα κυκλώματα διακινητών, κυνηγώντας το «ευρωπαϊκό όνειρο»: Μια αξιοπρεπή διαβίωση μέσα σ’ ένα σταθερό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, δουλειά, προοπτική μιας καλύτερης ζωής! Όνειρα στοιβαγμένα μες στους μπόγους τους, κρυμμένα μες στα μάτια τους που συχνά σκοτεινιάζουν από τις κακουχίες ή μες στα Κέντρα Υποδοχής. Όταν συλλαμβάνονται παίρνουν το δρόμο του γυρισμού. Μόνο που αυτός ο γυρισμός δεν είναι η Ιθάκη τους…
Η περιοχής μας πύλη εισόδου λαθρομεταναστών
Η περιοχή μας αποτελεί πύλη από την Τουρκία που είναι ο πρώτος σταθμός των λαθρομεταναστών αλλά παράλληλα καθότι μη Ευρωπαϊκή χώρα δεν υπόκειται σε κοινοτικές νομοθεσίες και συνεπώς δεν υπάρχουν κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες αντιμετώπισης του φαινομένου, με επακόλουθο να δρουν ισχυρά κυκλώματα διακινητών με διασυνδέσεις και στην Ελλάδα. Καθημερινά στα αστυνομικά δελτία της περιοχής μας και στης Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης υπάρχουν συλλήψεις λαθρομεταναστών. Αναφορικά με τη λαθρομετάναστευση, πέραν του ότι αποτελεί αξιόποινη πράξη και διώκονται οι διακινητές έχει και την κοινωνική της διάσταση σ’ ότι αφορά τους λαθρομετανάστες.
Οι λαθρομετανάστες απελαύνονται – Οι διακινητές φυλακίζονται
Το «Ε» απευθύνθηκε στον αστυνομικό Διευθυντή Ξάνθης κ. Μητσέλο ο οποίος μας πληροφόρησε ποιες διαδικασίες ακολουθούνται για τους λαθρομετανάστες και τους διακινητές μετά τη σύλληψή τους από τα αστυνομικά όργανα.
Πρώτα απ’ όλα οι λαθρομετανάστες υποβάλλονται σε όλες τις ιατρικές εξετάσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία από επιδημίες ή άλλα μεταδοτικά νοσήματα. Κατόπιν αυτού άμεσα εκδίδονται αποφάσεις απέλασης και οδηγούνται στον εισαγγελέα . Ο εισαγγελέας συνήθως απέχει από την ποινική δίωξη και διατάσσει απέλαση σύμφωνα με τον νόμο 3386/2005. Ανώτατος χρόνος κράτησης στη χώρα είναι ένα τρίμηνο. Οι λαθρομετανάστες στο διάστημα αυτό έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στο διοικητικό Πρωτοδικείο που θα ορίσει και το χρόνο διαμονής τους. Σε περίπτωση που ορίσει απέλαση εντός 30 ημερών πρέπει να φύγουν απ’ την χώρα. Σ’ όλο αυτό το διάστημα έως και τρεις μήνες οι λαθρομετανάστες κρατούνται σε ειδικούς χώρους. Για όλη τη Θράκη λειτουργεί ως Κέντρο υποδοχής το Δημοτικό φυλάκιο του Έβρου. Μεγάλο Κέντρο υποδοχής λειτουργεί στη Σάμο. Σ’ όλα αυτό το διάστημα παρέχεται ιατροθεραπευτική περίθαλψη, κοινωνική μέριμνα, ενώ η πολιτεία έχει αναλάβει το κόστος της παραμονής και διαβίωσής τους. Μάλιστα όπως μας ενημερώνει ο κ. Μητσέλος επειδή υπάρχουν πολλά παιδιά υπάρχει ιδιαίτερη φροντίδα γι’ αυτά. Η προσέγγιση είναι ιδιαίτερης κοινωνικής ευαισθησίας όπως αρμόζει σε μια δημοκρατική χώρα.
Διαφορετική όμως είναι η διαδικασία άμα τη συλλήψει των διακινητών οι οποίοι στην ουσία εκμεταλλεύονται το όνειρο για μια καλύτερη ζωή των λαθρομεταναστών έναντι αδράς αμοιβής. Μάλιστα το «επάγγελμα» του διακινητή θεωρείται από τα πιο επικερδή και γι αυτούς ο πέλεκυς του νόμου είναι αμείλικτος!
Δεν είναι ασύνηθες δε το φαινόμενο να μεταφέρουν όπλα ή ναρκωτικά μαζί με τους λαθρομετανάστες. Έτσι οδηγούνται αμέσως στις φυλακές και ακολουθούνται τα νόμιμα. Και αν μεν είναι από ξένη χώρα δικάζεται και απελαύνεται αν δε είναι έλληνας ακολουθείται η δικάσιμος και η κάθειρξη του που ανάλογα με το αδίκημα είναι από 4 χρόνια και πλέον.
Ο κ. Μητσέλος επισημαίνει ότι το πρόβλημα συνεχώς διογκώνεται και αν δεν λυθεί στην πηγή του δηλαδή στις χώρες προέλευσης των λαθρομεταναστών η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Τα στοιχεία το πιστοποιούν αυτό! Μόνο τον Αύγουστο από την Αστυνομική Διεύθυνσης Ξάνθης συνελήφθησαν 11 λαθρομετακινήσεις! Επιπλέον υπογραμμίζει ότι γενικά η λαθρομετανάστευση κοστίζει πολύ στη χώρα μας καθώς απασχολούνται πολλές υπηρεσίες ενώ το κόστος διαμονής και της ιατροθεραπευτικής περίθαλψης δεν είναι αμελητέο, αλλά παράλληλα δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα και ούτε αναπόφευκτο ιδιαίτερα με τις συνθήκες που επικρατούν στις χώρες προέλευσης των λαθρομεταναστών.

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φαντάσματα ενός παρελθόντος μεγάλων προσδοκιών

Εμβόλιμο: Είναι γ …