«Γνώση, προφύλαξη και εξέταση»

0

Με σκοπό την ενημέρωση και των κατοίκων του νομού Ξάνθης σχετικά με μία εξαιρετικά επικίνδυνη και μεταδοτική μολυσματική ασθένεια, την Ηπατίτιδα τύπου Β’, πραγματοποιήθηκε όλη την περασμένη εβδομάδα περιοδεία κινητής μονάδας στην περιοχή μας που, με εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, ενημέρωσε για τους τρόπους πρόληψης και προφύλαξης από την ασθένεια. Την προσπάθεια αυτή οργάνωσαν τέσσερις φορείς, με πρώτο το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης των Ο. Τ. Α. στην προσπάθεια για ενημέρωση του οποίου καθοριστική ήταν η συμβολή του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, του Περιφερειακού Τμήματος Ξάνθης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού αλλά και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.)
Στο «Ε» για την προσπάθεια αυτή μίλησαν τόσο η εκπρόσωπος του Διαδημοτικού Δικτύου, κα Άννα Φουντούλη, όσο και ο κ. Βασίλειος Παπαδόπουλος, εκλεγμένος Λέκτορας Παθολογίας του Δ. Π. Θ., οποίος ήταν και ο ιατρός της κινητής μονάδας ενημέρωσης.
Μιλώντας για την προσπάθεια αυτή η κα Φουντούλη μας ενημέρωσε για την προσπάθεια του Διαδημοτικού Δικτύου που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Δήμου Αμαρουσίου και επεκτείνεται με σκοπό να ευαισθητοποιήσει του Έλληνες απέναντι σε ένα εξαιρετικά μολυσματικό ιό, εκατό φορές πιο μολυσματικό από αυτόν του AIDS, όπως αυτός της Ηπατίτιδας Β, ο οποίος αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσει κίρρωση του ήπατος, καρκίνο, ακόμη και τον θάνατο. «Με χαρά διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι στο Νομό Ξάνθης δεν ήταν καθόλου διστακτικοί απέναντι στην προσπάθειά μας για ενημέρωση, ιδιαίτερα μάλιστα οι γυναίκες οι οποίες φαίνεται πως την επιζητούσαν. Θα πρέπει εκ μέρους του Δικτύου να ευχαριστήσω τόσο τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού για την συμμετοχή τους, όσο και την Ιατρική Σχολή του Δ. Π. Θ. αλλά και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για την επιστημονική τους συνδρομή».
Από την πλευρά του ο κ. Παπαδόπουλος μας μίλησε για μεγάλη έλλειψη επιδημιολογικών στοιχείων από τον γενικό πληθυσμό, κάτι που εμποδίζει το να εμφανιστεί μία πλήρης και ολοκληρωμένη εικόνα του προβλήματος, μιας και όλα τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή προέρχονται από τον επιλεγμένο πληθυσμό των αιμοδοτών, που γενικότερα είναι ένα υγιέστερο κομμάτι του γενικότερου πληθυσμού. Με αυτά τα στοιχεία λοιπόν, δύο τοις εκατό του πληθυσμού φέρονται να είναι φορείς του ιού, ο οποίος σε αυτό το στάδιο δεν παρουσιάζει κανένα απολύτως σύμπτωμα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν αυτός ενεργοποιηθεί και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, πριν οδηγήσουν στις πολύ οδυνηρές συνέπειες που περιγράψαμε ήδη. Υπάρχει επίσης πάρα πολύ σοβαρή πιθανότητα να γίνει κάποιος φορέας του ιού χωρίς καν να το γνωρίσει μέχρι να νοσήσει. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητες οι σχετικές εξετάσεις τις οποίες, αν τα αποτελέσματα είναι αρνητικά, καλό θα είναι να ακολουθήσει εμβολιασμός, ενώ αν είναι θετικά, παρακολούθηση από ειδικό ιατρικό προσωπικό. Στην περιοχή μας, τέτοια φροντίδα παρέχει το Ηπατολογικό εξωτερικό ιατρείο του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. (τηλ. για ραντεβού: 25510 – 75461)
Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι αυξημένο κίνδυνο για να μολυνθούν από τον ιό της Ηπατίτιδας Β διατρέχουν: τα βρέφη που γεννιούνται από μολυσμένες μητέρες, οι επαγγελματίες υγείας που μπορεί από λάθος να έλθουν σε άμεση επαφή με βελόνες, κατά την φροντίδα μολυσμένων ασθενών, τα άτομα με πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους, που αμελούν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, οι τοξικομανείς που μοιράζονται σύριγγες καθώς και τα άτομα που διαμένουν με φορείς του ιού και μπορεί να μοιραστούν αντικείμενα προσωπικής υγιεινής (π.χ. οδοντόβουρτσες, ξυραφάκια κλπ.)

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση από το Σύνδεσμο Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών Θράκης για να συζητήσουν επίκαιρα θέματα που τους αφορούν

Την Τετάρτη 23 Ιανο&…