«Να μην ενώσουμε τις φτώχειες μας»

0

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008, στο Ξενοδοχείο Casino Ξάνθης το Συνέδριο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Ξάνθης.
Μετά την κήρυξη των εργασιών του Συνεδρίου, χαιρετισμό απηύθυναν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρος Κοντός, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Σγουρίδης, ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Παυλίδης, ενώ επιστολή με τον χαιρετισμό του απηύθυνε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Τσετίν Μάντατζη ο οποίος απουσίασε για λόγους υγείας.
Στους χαιρετισμούς τους όλοι οι προαναφερθέντες επίσημοι, αφού αναφέρθηκαν στην σπουδαιότητα του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χαρακτηρίζοντάς την «κύτταρο της Δημοκρατίας», αλλά και στην σημασία της επέκτασης του θεσμού με την Διοικητική Μεταρρύθμιση που επιχειρείται με το σχέδιο «Καποδίστριας ΙΙ», δεν παρέλειψαν όμως να τονίσουν και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα τονίστηκε και η αγαστή συνεργασία που υπάρχει στον νομό μας μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης ενώ έγινε και αναφορά στα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας αλλά και της πολύτιμης επικουρίας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντού στο να τελεσφορήσουν δράσεις και να επιλυθούν προβλήματα που ταλάνιζαν τον νομό μας.
Έγινε επίσης αναφορά στα σημαντικά έργα που προετοιμάζονται στον Νομό Ξάνθης όπως το αρδευτικό, ο κάθετος άξονας με Βουλγαρία, που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, η δημιουργία του περιφερειακού δακτυλίου της Ξάνθης, που βρίσκεται υπό μελέτη, αλλά και η δημιουργία νέου λιμανιού στην περιοχή του Πόρτο Λάγος, με την διευθέτηση των ζητημάτων που υπήρχαν σε σχέση με την Συνθήκη Ramsar.
Ακολούθησαν οι εισηγήσεις του Προέδρου του Δ.Σ. της Τ.Ε.Δ.Κ. και Δημάρχου Ξάνθης, κ. Στυλιανίδη και του μέλους του Δ.Σ. της Τ.Ε.Δ.Κ. και Δημάρχου Τοπείρου κ. Σ. Χατζηευαγγέλου, για την νέα Διοικητική Μεταρρύθμιση, με έμφαση στην περίπτωση του Ν. Ξάνθης.
Αναλυτικότερα, ο Δήμαρχος Ξάνθης, έκανε πρώτα μια ιστορική αναφορά στην μέχρι σήμερα στάση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της Τ.Ε.Δ.Κ., την οποία και εκπροσωπεί. Αναφέρθηκε στο Συνέδριο της Κυλλήνης, που έγινε τον Νοέμβριο του 2007, το οποίο σχεδόν ομόφωνα συμφώνησε πάνω στις στρατηγικές επιλογές της αναγκαιότητας για μετάβαση σε λιγότερους και πιο ισχυρούς Ο.Τ.Α., καθώς και για τις προϋποθέσεις για την έναρξη διαλόγου με την Κυβέρνηση. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ι.Τ.Α.) που αναφέρεται στους σκοπούς και τις επιδιώξεις της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, πάνω στην οποία μελέτη βασίστηκε και ο διάλογος που έγινε στο Συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., στην Αθήνα, τον Ιούνιο του 2008, όπου και εγκρίθηκε κατ’ αρχήν η μελέτη του Ι.Τ.Α. για το «Σύστημα Διακυβέρνησης των νέων Πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α.». Τέλος, έκλεισε την ιστορική του αναδρομή με την συμφωνία του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. με την πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών για τα εκκρεμή οικονομικά ζητήματα και την προαναγγελία του επόμενου Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2008 στην Θεσσαλονίκη.
Όσον αφορά τις θέσεις της πλειοψηφίας της Τ.Ε.Δ.Κ. Ν. Ξάνθης, ανέφερε ότι θεωρεί ότι ο «Καποδίστριας ΙΙ» είναι ένα ώριμο θεσμικό αίτημα για συνενώσεις Ο.Τ.Α. με στόχο την ισχυροποίησή τους, στο πλαίσιο της συνολικής Μεταρρύθμισης του Κράτους που θα περιλαμβάνει Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, με Αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο και Περιφερειάρχη, καθώς επίσης και τις προϋποθέσεις και τους όρους που αποφασίστηκαν στα προηγούμενα Συνέδρια της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.
Στην εισήγησή του ο κ. Χατζηευαγγέλου, χαρακτήρισε την έναρξη του διαλόγου από την πλειοψηφία του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. ως παράνομη δεδομένου ότι πέρα από προφορικές δεσμεύσεις από την μεριά της Κυβέρνησης, δεν υπάρχει καμία γραπτή δέσμευση. Κατήγγειλε ότι στο μέρος των Οικονομικών των Ο.Τ.Α. όλες οι μέχρι σήμερα αποφάσεις των συλλογικών οργάνων έχουν παραβιασθεί καθώς και τα χρονικά όρια εφαρμογής που είχαν τεθεί, ενώ κατηγόρησε το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. ότι προσπαθεί να φέρει την Διοικητική Μεταρρύθμιση από την «πίσω πόρτα», διευκολύνοντας έτσι την Κυβέρνηση και εξαπατώντας τους παράγοντες της Αυτοδιοίκησης.
Παραθέτοντας, τέλος, τις προτάσεις της μειοψηφίας τόνισε:
Α) Να μην γίνει κανενός είδους διάλογος αν δεν τηρηθούν οι ομόφωνες αποφάσεις των Συνεδρίων που αφορούν τα οικονομικά των Ο.Τ.Α. και αν δεν υπάρξει Σχέδιο Νόμου ή Προγράμματος από το Υπ. Εσωτερικών σχετικά με την μεταρρύθμιση και αν η μεταρρύθμιση δεν περιλαμβάνει και την εκλογή αιρετού Περιφερειάρχη.
Β) Να γίνει αναλυτική συζήτηση στο Συνέδριο για τα επίμαχα άρθρα 8-12 του πρόσφατα ψηφισμένου φορολογικού Νόμου και λήψη απόφασης για κινητοποιήσεις με στόχο την κατάργησή τους.
Γ) Απόφαση για καταδίκη των προτάσεων του Ι.Τ.Α.
Δ) Καμία συζήτηση για το Χωροταξικό αν δεν προηγηθούν οι αποφάσεις του προσεχούς Συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.
Στην συνέχεια υπήρξε εισήγηση από την Αντιπρόεδρο της ΤΕΔΚ Ν. Ξάνθης κας Εύας Τσακίρη σχετικά με τα τρέχοντα ζητήματα και προβλήματα των Ο.Τ.Α., όπου και πάλι κυριάρχησαν τα οικονομικά προβλήματα που απορρέουν από την καθυστέρηση των οφειλομένων αλλά και από τις νέες αρμοδιότητες που προστέθηκαν στους ΟΤΑ, ενώ στο τέλος παρουσιάστηκε και ο Οικονομικός Απολογισμός της ΤΕΔΚ για τα έτη 2006, 2007 και μέχρι και το τρίτο τρίμηνο του 2008, από τον Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου της ΤΕΔΚ, κ. Ναζήρ Χασάν, ο οποίος και εγκρίθηκε στην ψηφοφορία που ακολούθησε.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μεγάλες οι προκλήσεις του ‘επιχειρείν’

Την καθιερωμένη _…