Χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως η «τελευταία ευκαιρία της ελληνικής περιφέρειας». Σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία κοινοτική αναπτυξιακή δράση, όμως κανείς δεν αμφιβάλλει ότι το «Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς, 2007 – 2013» που εκφράζει στην πράξη την Πολιτική Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία αλλά και μια μεγάλη πρόκληση τόσο για την περιφερειακή ανάπτυξη, όσο και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που δεν θα πρέπει να πάει χαμένη.
Στα πλαίσια της προετοιμασίας λοιπόν των φορέων του Νομού μας είχαμε την ευκαιρία να «ανακρίνουμε» τον κ. Γιώργο Καρασακαλίδη, Δήμαρχο ενός πολύ δύσκολου, από πολλές πλευρές, Δήμου, αυτού της Σταυρούπολης.
Πρώτη και σχεδόν αυτονόητη ερώτηση που σίγουρα έρχεται στο νου πολλών είναι το κατά πόσο ο Δήμος Σταυρούπολης είναι έτοιμος σε επίπεδο μελετών για την απορρόφηση των κονδυλίων της Ε.Ε. «Για μας η αναγνώριση και η καταγραφή των αναγκών του Δήμου αποτέλεσε την πρώτη μας προτεραιότητα και για τον λόγο αυτό εκπονήθηκε ένα Υπηρεσιακό Σχέδιο που αποτελεί ένα «μπούσουλα» για μας προς την κατεύθυνση αυτή» τόνισε ο κ. Καρασακαλίδης. «Άλλωστε αυτή είναι και η τακτική μου συνολικά για όλα τα ζητήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος ο Δήμος Σταυρούπολης. Προηγείται πάντα ο σχεδιασμός και ακολουθεί η επίλυση των προβλημάτων».
Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα με το οποίο θα έρθει αντιμέτωπος ο Δήμος είναι και το θέμα της πιστοποίησης των Υπηρεσιών του, κάτι που είναι προαπαιτούμενο για την συμμετοχή του στις αναπτυξιακές δράσεις και επιχορηγήσεις του Δ’ Κ.Π.Σ. «Αυτό είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι μικροί Δήμοι της περιφέρειας που στερούνται των προϋποθέσεων για πιστοποίηση λόγω αντικειμενικών παραγόντων. Ένας τρόπος αντιμετώπισης αυτής της δυσκολίας είναι η πραγματοποίηση προγραμματικών συμβάσεων με φορείς που είναι ήδη πιστοποιημένοι, όπως η Τ.Υ.Δ.Κ., με την οποία υπάρχει ήδη μια εκτεταμένη συνεργασία» ήταν η απάντηση του Δημάρχου. «Είναι πάντως γεγονός ότι υπάρχουν και μεγάλες ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό στην στελέχωση των Υπηρεσιών του Δήμου, κάτι που θα προσπαθήσουμε να εξαλείψουμε με μια σειρά προσλήψεων προσωπικού που έχουν ήδη δρομολογηθεί να γίνουν».
Μία ακόμη σημαντική παράμετρος είναι και η συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα στην εκτέλεση των έργων που προγραμματίζονται να γίνουν. Μία συνταγή που έχει αποδειχτεί εξαιρετικά επιτυχημένη όπου έχει εφαρμοστεί με κανόνες και διαφάνεια. «Αυτή είναι ακριβώς και η θέση του Δήμου Σταυρούπολης» επισήμανε ο κ. Καρασακαλίδης. «Η θέση μας υπέρ της ενθάρρυνσης τόσο της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην περιοχή μας όσο και της σύμπραξης με τους δημόσιους και δημοτικούς φορείς είναι δεδομένη. Απόδειξη αυτής είναι και η ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Υποδοχής Επενδύσεων που λειτουργεί στον Δήμο, το οποίο είναι στελεχωμένο από έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό, ικανό και πρόθυμο να βοηθήσει την προώθηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην περιφέρεια του Δήμου, ακόμη και πέρα από τις κοινές δράσεις με τις Υπηρεσίες του Δήμου. Σκοπός μας είναι η παραγωγή έργου από επιχειρηματικότητα με κανόνες, πέρα από κάθε κομματικό κριτήριο, για την βελτίωση των υποδομών και την δημιουργία υπεραξίας στον Δήμο μας».
Όσον αφορά τα έργα που σκοπεύει να εντάξει ο Δήμος στο «Ε.Σ.Π.Α. 2007 – 2013», ο κ. Καρασακαλίδης ήταν σαφής: «Τεχνικά έργα αλλά και δράσεις που σκοπεύουν στον άνθρωπο και στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής του έχουν την πρώτη προτεραιότητα για μας. Έργα όπως οι οδικοί άξονες Ξάνθης – Δράμας, Τοξοτών – Σταυρούπολης, Χρυσούπολης – Σταυρούπολης και Λυκοδρομίου – Καλλιθέας είναι στις πρώτες προτεραιότητές μας. Επίσης αναβάθμιση των υπηρεσιών ύδρευσης με την εκμετάλλευση των 120 πηγών που βρίσκονται στα όρια της διοικητικής Περιφέρειας του Δήμου, όπως και η επέκταση του υπάρχοντος δικτύου δεξαμενών. Επίσης βαρύτητα θα δοθεί στην πραγματοποίηση δράσεων κοινωνικού χαρακτήρα όπως η ψηφιακή σύγκλιση του Δήμου, τα προγράμματα δια βίου μάθησης και η μεγαλύτερη ενίσχυση των κοινωνικών και προνοιακών δομών και υπηρεσιών του Δήμου μας».
Όσον αφορά το σκέλος του προγράμματος με την ονομασία «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», που αφορά κυρίως προγράμματα ενίσχυση του αγροτικού τομέα, ο κ. Καρασακαλίδης, αφού το χαρακτήρισε ως «ευκαιρία για την ενίσχυση των υποδομών της υπαίθρου» διευκρίνισε ότι προτεραιότητα για τη ένταξη στο πρόγραμμα θα έχουν αντιπλημμυρικά έργα, τόσο σε οικισμούς όσο και στην κοίτη του ποταμού Νέστου, έργα αγροτικής οδοποιίας, έργα ανάδειξης οικισμών, αξιοποίηση και ανάδειξη υπαρχόντων εγκαταστάσεων, αναδασώσεις αλλά και έργα δασικής αναψυχής.
Όσον αφορά το σκέλος των επιδοτήσεων για τα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Αγροτικού Χώρου (Ο.Π.Α.Χ.), ο Δήμαρχος Σταυρούπολης δήλωσε ότι παρ’ όλο κάποιες προτάσεις για το τι θα ενταχθεί και πότε σε αυτά τα προγράμματα είναι ήδη έτοιμες για να κατατεθούν, οι περισσότερες βρίσκονται ακόμη στο στάδιο ολοκλήρωσης των σχετικών μελετών.
Είναι γεγονός ότι η ένταξη στο «Ε.Σ.Π.Α. 2007 – 2013» αποτελεί εκτός από μεγάλη ευκαιρία και μεγάλη πρόκληση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση της περιοχής μας. Μάλιστα η πολυπόθητη περιφερειακή ανάπτυξη, που αποτελεί και την υλοποίηση ολόκληρης της Πολιτικής Συνοχής της Ε.Ε., θα περάσει για πρώτη φορά από τα χέρια της Κεντρικής Εξουσίας, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μένει να δούμε αν η τελευταία θα μπορέσει να ξεπεράσει τις μικροκομματικές, πολιτικές αλλά ακόμη και προσωπικές έριδες που την ταλαιπωρούν συνήθως για να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Το μόνο σίγουρο είναι πάντως ότι οι πολίτες πλέον περιμένουν πολλά και η υπομονή τους είναι μάλλον περιορισμένη.
Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr