Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Ξανθιώτικη κραυγή αγωνίας από τον Νέστο

Ξανθιώτικη κραυγή αγωνίας από τον Νέστο

0

Νέστος 6 Φεβρουαρίου ώρα 9.30 π.μ.: Μαύρες σημαίες ανέμιζε το τσουχτερό αεράκι κατά μήκος της γέφυρας του Νέστου…μαύρες, όπως το μέλλον των συνεταιριστικών, όπως και της αναπτυξιακής εικόνας του νομού! Η έντονη παρουσία αστυνομικής δύναμης και τα πανό προειδοποιούσαν τους οδηγούς ότι ο δρόμος είναι κλειστός από τις 8.30 – 12.30! Μόνο τα έκτακτα περιστατικά ασθενών περνούσαν στην αντίπερα όχθη! Ήταν η μορφή κινητοποίησης που επέλεξαν οι εργαζόμενοι στα συνεταιριστικά έχοντας στο πλευρό τους το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και τον Εμπορικό σύλλογο Ξάνθης, προκειμένου να κάνουν ηχηρό το μήνυμα της αντίδρασης τους προς την κεντρική διοίκηση που συνίσταται στο ότι: τα συνεταιριστικά πρέπει να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, να εξυγιανθούν γιατί αποτελούν τον σημαντικότερο κρίκο της αλυσίδας που συνδέεται με την ανάπτυξη του νομού.
Η κινητοποίηση μπορεί να μην θύμιζε μέρες του ’93 τότε που είχε παλλαϊκό χαρακτήρα όμως κρίθηκε ικανοποιητική από άποψη συμμετοχής τόσο των εργαζομένων στα συνεταιριστικά που είχαν 24ωρη απεργία, όσο και από τη συμμετοχή των παραγωγικών φορέων, εκπροσώπων κομμάτων, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκηση, της μειονότητας και του αγροτικού κόσμου του νομού. Ιδιαίτερη μαχητικότητα επέδειξαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Με σημαίες και συνθήματα έδιναν το στίγμα της κινητοποίησης.
Πολλά πηγαδάκια και το θέμα που κυριαρχούσε ήταν τα αποθαρρυντικά συμπεράσματα της συνάντησης (Τρίτης 5/2 στην Αθήνα) των φορέων του νομού με τον Διοικητή της ΑΤΕ κ. Μηλιάκο και παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρου Κοντού. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μηλιάκος ήταν ανένδοτος όσον αφορά ιδιαίτερα το ντοματάδικο της ΣΕΒΑΘ αφήνοντας ένα «παράθυρο» για μια μακροχρόνια σύμβαση της ΣΕΚΑΠ με το τυπογραφείο για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.
Παρόλα αυτά το κυρίαρχο κλίμα απέπνεε αισιοδοξία ίσως από την πεποίθηση ότι «κανείς αγώνας δεν πάει χαμένος» και ότι οι τοπικές κοινωνίες έχουν και λόγο και τρόπο για να αναστρέψουν ακόμη και ειλημμένες αποφάσεις που αντίκειται στην αναπτυξιακή τους προοπτική, όταν είναι ενωμένες στο κοινό στόχο!
Στο πλευρό των εργαζομένων ΠΑΣΟΚ – ΣΥΝ – ΚΚΕ
Συντονιστής της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Σωκράτης Ξυνίδης: «Ως ΠΑΣΟΚ και όπως οφείλουμε βρισκόμαστε σήμερα κοντά στους εργαζόμενους εδώ στη γέφυρα του Νέστου. Θεωρούμε ότι το ζήτημα των συνεταιριστικών εργοστασίων είναι καταρχήν πολιτικό και στη συνέχεια αφορά στη διαχείριση και τα οικονομικά μεγέθη. Μ’ αυτή την έννοια θα σταθούμε αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζομένων και μάλιστα θα τον ενισχύσουμε προσφέροντας και συνεισφέροντας τη δική μας άποψη και θέση πάνω σ’ αυτά τα ζητήματα. Ήδη την ερχόμενη Παρασκευή θα βρίσκεται στην Ξάνθη ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος για να επισκεφτεί τους χώρους εργασίας των συνεταιριστικών εργοστασίων και να εκφράσει τη θέση του ΠΑΣΟΚ πάνω στα ζητήματα της αποβιομηχάνισης του νομού των συνεταιριστικών εργοστασίων και του αγροτικού προβλήματος. Θα δώσουμε αυτόν τον αγώνα μέχρι το τέλος»
Συντονιστής της Ν.Ε. ΣΥΝ Ξάνθης Νίκος Καλιαμπάκας: «Είμαστε εδώ όχι μόνο σαν Συνασπισμός αλλά σαν Ξανθιώτες για να στηρίξουμε όλη αυτήν κινητοποίηση που γίνεται από τους εργαζόμενους στα συνεταιριστικά και όχι μόνο για να σταματήσει η αποβιομηχάνιση της πόλης μας και του νομού και να δώσουμε μια καινούργια πνοή σ’ αυτό που λέμε εργατικό κίνημα».
Βουλευτής ΚΚΕ Καλαντίδου Σοφία: «Το ΚΚΕ συμπαρίσταται στον αγώνα των εργαζομένων των συνεταιριστικών γιατί θεωρεί ότι αυτές οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν από συγκεκριμένες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. φέρνουν όχι απλώς το κλείσιμο αλλά οι επιπτώσεις τους αφορούν και τους αγρότες της περιοχής. Η αντίσταση αυτή των εργαζομένων να μην θαφτεί ούτε από μέτρα καταστολής ούτε από δρόμους της διάσπασης με τους οποίους προσπαθεί η κυβέρνηση να περάσει της πολιτική της. Να κρατήσουν γερά να αντισταθούν και να βάλουν αιτήματα με προοπτική. Όσα κοινοτικά πλαίσια και να δοθούν πάνε στις τσέπες των ιδιωτών. Η λύση στα συνεταιριστικά είναι να μείνουν στο δημόσιο.
Νομαρχιακός σύμβουλος ΚΚΕ Δημήτρης Φωτιάδης: «Πιστεύω ότι η κατάσταση που επικρατεί πανευρωπαϊκά μαζί με τις διοικήσεις τους, έφερε σ’ αυτό το επίπεδο τα συνεταιριστικά .Πιστεύουμε ότι οι μετοχές που έχει αυτή τη στιγμή κλεμμένες η ΑΤΕ από τα συνεταιριστικά πρέπει να δοθούν δωρεάν γιατί έχει πάρει στο πολλαπλάσιο τα χρήματα που δάνεισε σε καιρό που κρατούσε τα λεφτά των συνεταιριστικών χωρίς τόκους. Τα συνεταιριστικά είναι η πνοή της περιοχής έδωσαν πνοή και τα κάνανε οι πατεράδες μας εμείς και τα παιδιά μας . Δεν μπορούμε να τα ξεπουλάμε για ένα κομμάτι ψωμί»!
Συνδικαλιστικοί χαιρετισμοί…
Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Σπύρος Παπαχρήστου: «Όλες οι παραγωγικές τάξεις συμμετέχουν, αγωνιούν όλοι για το μέλλον του νομού. Προχθές στη συνάντηση με τον διοικητή της ΑΤΕ, διαπιστώσαμε ότι έχει διαφορετικές θέσεις και τώρα περιμένουμε μετά απ’ αυτή την ανάδειξη του προβλήματος πως θα αντιμετωπιστεί από την κεντρική διοίκηση»
Πρόεδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης Σωτήρης Τσιακίρογλου: «Οι παραγωγικοί φορείς, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συμπαρίστανται στον αγώνα των εργαζομένων στα συνεταιριστικά εργοστάσια γιατί οι θέσεις εργασίας αλλά και γιατί είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το γίγνεσθαι της αγοράς. Ήδη ο καταναλωτής όπως γνωρίζουμε έχει πολύ χαμηλό εισόδημα και δεν μπορεί να είναι ο εν δυνάμει καταναλωτής. Είμαστε στο πλευρό αυτών των εργοστασίων για να μην κλείσουν. Σήμερα είναι η αρχή των κινητοποιήσεων και είναι ικανοποιητική η συμμετοχή όμως ο δρόμος είναι μακρύς διότι στη προχθεσινή συνάντηση στη Αθήνα δεν λάβαμε σαφείς θέσεις πάνω στο θέμα της διατήρησης των θέσεων εργασίας και της λειτουργίας των εργοστασίων».
Πρόεδρος του σωματείου Εργαζομένων Βασίλης Καρασακαλίδης: «Το μέλλον της ΣΕΠΕΚ είναι ζοφερό. Δεν υπάρχει αύριο για τη ΣΕΠΕΚ σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Τώρα είναι καιρός για αγώνα…»
Από το σωματείο εργαζομένων της ΣΕΒΑΘ Μπάμπης Χρυσοχοϊδης:«Είμαστε εδώ για να καταλάβει ο κόσμος στην υπόλοιπη Ελλάδα ότι εδώ στην Ξάνθη τη μητέρα του συνεργατισμού, συντελείται ένα έγκλημα . Είναι πολιτική της κυβέρνησης να κλείσει τα συνεταιριστικά ή να τα ξεπουλήσει. Είμαστε ικανοποιημένοι από την κινητοποίηση αλλά δεν θα σταματήσουμε…θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις και δεν θα αφήσουμε να μας κλείσουν τα εργοστάσια».
Γραμματέας του Σωματείου ΣΕΚΑΠ Νίκος Παπαβασιλείου: « Επειδή τίποτε δεν χαρίζεται και τα πάντα κατα&#

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μεγαλύτερη προσβασιμότητα στους νομούς που διατρέχει

Ένα έργο του μεγέ …