Ήταν κάποτε το Δώρο του Πάσχα…

0

Κάθε φέτος και χειρότερα για την κίνηση της αγοράς της Ξάνθης σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών αφού το δώρο του Πάσχα έφτασε μόνο για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις στις τράπεζες και στα απολύτως απαραίτητα που επιτάσσει η εποχή.
Όσοι περπάτησαν στην πασχαλινή αγορά της Ξάνθης διαπίστωσαν ότι ο κόσμος βγήκε έστω και για μια βόλτα στα μαγαζιά. Λαμπάδες, παιδικά ρούχα και παπούτσια και κάθε είδους δώρα για τα παιδιά όλων των ηλικιών, είχαν την τιμητική τους όπως προστάζει το έθιμο. Παρά τις προβλέψεις που βγήκαν αληθινές τελικά και ο καιρός ήταν περισσότερο φθινοπωρινός παρά ανοιξιάτικος, τα ψώνια της εποχής έγιναν από κάποιους. Σε γενικές γραμμές όμως, οι επαγγελματίες της πόλης δεν δηλώνουν ευχαριστημένοι συγκρίνοντας και με άλλες χρονιές όπως μας ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ξάνθης Σ. Τσιακίρογλου.
Καμιά μέριμνα για την μικρομεσαία επιχείρηση
Το δώρο του Πάσχα που ανέμεναν οι καταναλωτές για ν’ ανασάνουν οικονομικά κάπως και να τονώσουν τις επιχειρήσεις τους οι επαγγελματίες, δεν έφτασε όπως μας είπε ο κ. Τσιακίρογλου: «δυστυχώς οι ξανθιώτες επαγγελματίες δεν δηλώνουν ικανοποιημένοι απ’ την κίνηση των ημερών. Το Πάσχα είναι παραδοσιακά μια εποχή που τα καταστήματα με τα είδη ένδυσης και υπόδησης δούλευαν περισσότερο απ’ τους υπόλοιπους τομείς εκτός φυσικά απ’ τον τομέα των τροφίμων. Φέτος όμως η κίνηση ήταν πεσμένη και μέχρι τελευταία μέρα όλοι περίμεναν ότι μπορεί κάτι ν’ αλλάξει κάτι που δυστυχώς δεν έγινε. Συνολικά είμαστε σε πολύ κατώτερα επίπεδα από πέρυσι. Εκείνες οι επιχειρήσεις που κινήθηκαν ικανοποιητικά είναι κυρίως αλυσίδες μη ξανθιώτικων συμφερόντων».
Οι «φουσκωμένες» κάρτες που βασανίζουν τα περισσότερα νοικοκυριά, ήταν εκείνες που απορρόφησαν το μεγαλύτερο κομμάτι του δώρου του Πάσχα για άλλη μια χρονιά όπως μας είπε ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕ: «οι τράπεζες απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος του δώρου αν κι εμείς εφιστούμε την προσοχή των καταναλωτών για την λελογισμένη χρήση των πιστωτικών καρτών όπως και στην επιλογή των καταστημάτων».
Δυνατή αγορά σημαίνει ενίσχυση της τοπικής οικονομίας
Όπως ανέφερε ο κ Τσιακίρογλου: «δεν υπάρχει καμιά μέριμνα για την μικρομεσαία επιχείρηση στην περιοχή μας.Υπάρχουν δήμοι που δίνουν κίνητρα στους καταναλωτές για να επισκεφθούν την ντόπια αγορά διευκολύνοντας την πρόσβαση αλλά και την κίνηση των καταναλωτών. Στην Ξάνθη ο μικρομεσαίος επαγγελματίας έχει ν’ αντιμετωπίσει και πολλά επιπρόσθετα προβλήματα που έπρεπε να είχαν λυθεί από άλλους εκτός απ’ τον ανταγωνισμό. Ο υγιής ανταγωνισμός της αγοράς μπορεί ν’ αποφέρει πολλαπλά οφέλη, ο αθέμιτος ανταγωνισμός όμως με μεγάλες πολυεθνικές που έχουν απεριόριστες δυνατότητες, οδηγεί σε μαρασμό την μικρομεσαία επιχείρηση. Η μεσαία τάξη αρχίζει να σβήνει κι αυτό έχει αντίκτυπο στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας. Μια δυνατή αγορά οδηγεί στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας».
Για ‘προσεισμούς’ κάνει λόγο ο Πρόεδρος κλείνοντας: «όλα όσα βιώνουμε είναι απλώς προσεισμοί για την οικονομία μας αφού τα χειρότερα έπονται. Έχουμε δύσκολες μέρες μπροστά μας αφού ήδη αρχίσαμε να επηρεαζόμαστε κι απ’ τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις. Αν δεν κάνουν κάτι για να στηρίξουν την μικρομεσαία επιχείρηση, η αγορά τελείωσε».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όλα στο φως για τη Μονή Βατοπεδίου»

Πορεία προς το λα …