Με ομολογουμένως δύσκολες καιρικές συνθήκες, μιας και η βροχή δυσκόλευε την κίνηση των οχημάτων σε ορισμένα σημεία του υπό κατασκευή δρόμου, πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του Υφυπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων, κ. Ντίμκο Μιχαλέφσκι, του Νομάρχη Ξάνθης, κ. Γεώργιου Παυλίδη και της πολυμελούς αντιπροσωπείας επισήμων και δημοσιογράφων από την γειτονική χώρα, για την επιθεώρηση της εξέλιξης των εργασιών στην τουριστική οδό Ξάνθης – Θερμών – Αγ. Κωνσταντίνου – Σμόλιαν.
Το κομβόι των αυτοκινήτων, αφού πέρασε γρήγορα το μεγαλύτερο κομμάτι του δρόμου, που είναι ασφάλτινη διαδρομή, κατευθύνθηκε προς το φυλάκιο της βουλγαρικής συνοριοφυλακής, που βρίσκεται στην τοποθεσία Άγιος Κωνσταντίνος, ακριβώς επάνω στην μεθόριο των δύο χωρών, μέσω του τελευταίου, χωμάτινου τμήματος της διαδρομής, μήκους περίπου πέντε χιλιομέτρων.
Σε δηλώσεις τους οι δύο επίσημοι, μετά την επιθεώρηση της προόδου των έργων, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εξέλιξή τους. Ο Υφυπουργός κ. Μιχαλέφσκι εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος στις εργασίες και ευχαρίστησε τον κ. Παυλίδη για τις προσπάθειές του για την πραγματοποίηση αυτής της παράλληλης οδικής αρτηρίας με τον κύριο, κάθετο οδικό άξονα, που θα ενώσει την Ξάνθη με το Σμόλιαν, δίνοντας νέες προοπτικές στην ανάπτυξη της περιοχής. Με την σειρά του ο Νομάρχης Ξάνθης, κ. Παυλίδης, ενημέρωσε τον βούλγαρο επίσημο αλλά και τους παριστάμενους ότι εντός είκοσι με τριάντα ημερών θα έχουν ολοκληρωθεί οι τεχνικές και χωματουργικές εργασίες και στο τελευταίο κομμάτι του δρόμου, αφήνοντας πλέον για τις αρχές της άνοιξης την οριστική ασφαλτόστρωσή του, ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες. «Μέχρι τον Μάιο ή Ιούνιο του 2009 θα έχει ολοκληρωθεί ο δρόμος και μένει μετά στις δύο κυβερνήσεις, Ελλάδας και Βουλγαρίας, να συμφωνήσουν για την λειτουργία μεθοριακού σταθμού» δήλωσε ο κ. Παυλίδης. Να σημειωθεί ότι από την βουλγαρική πλευρά ο δρόμος έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ υπάρχει και ήδη λειτουργεί φυλάκιο της βουλγαρικής συνοριοφυλακής.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις φιλοδοξίες και τα σχέδια για την τουριστική ανάπτυξη που δημιουργεί η κατασκευή της οδικής σύνδεσης, ο κ. Παυλίδης περιορίστηκε να δηλώσει ότι «οι δύο χώρες θα μπορέσουν να προσθέσουν τα πλεονεκτήματα και την ανάπτυξή τους σε αυτό τον τομέα. Να μην υπάρχουν κλειστά σύνορα». Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις δυσκολίες κατασκευής του έργου, ο κ. Παυλίδης δήλωσε ότι «πράγματι, είναι μία δύσκολη περιοχή, όπου δεν υπήρχε προηγουμένως δρόμος και έπρεπε όλα αυτά να κατασκευαστούν τώρα από την αρχή. Δεν θα είναι δρόμος υψηλών χαρακτηριστικών αυτή η οδική αρτηρία, μιας και αυτό θα γίνει στον κύριο, κάθετο οδικό άξονα Ξάνθης – Ρουντοζέμ – Σμόλιαν, που θα συνδέει τις δύο χώρες». Στη συνέχεια η βουλγαρική αντιπροσωπεία συνέχισε το ταξίδι της στην γείτονα χώρα, ενώ η αντίστοιχη ελληνική επέστρεψε στην Ξάνθη.
Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr