Γ.Ν.Ξ: Ο μεγάλος ασθενής…

0

Στον αφρό πάλι βγαίνουν τα προβλήματα του Νοσοκομείου Ξάνθης! Εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων – νοσηλευτικό τεχνικό προσωπικό – καταγγέλλουν τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Ξάνθης ότι εδώ και 5 μήνες δεν τους έχει πληρώσει τις δεδουλευμένες υπερωρίες (βάρδιες κ.λ.π.). Παράλληλα η πρόεδρος του σωματείου Εργαζομένων κα Εριφύλη Παπαδοπούλου καταγγέλλει στο «Ε» μετακινήσεις προσωπικού προς άλλα τμήματα του νοσοκομείου ακόμη και σε άλλα νοσοκομεία της Περιφέρειας από τον ΔΥΠΕάρχη κ. Βασίλη Δελή που αποδυναμώνουν το Νοσοκομείο Ξάνθης τη στιγμή μάλιστα που έχει έλλειψη προσωπικού!
5 μήνες απλήρωτες υπερωρίες στο Νοσοκομείο Ξάνθης
Το φαινόμενο δεν είναι καινοφανές στο Νοσοκομείο Ξάνθης αλλά τείνει να γίνει σύνηθες! Αρχικά υπήρχε η δικαιολογία από την Διοίκηση του Νοσοκομείου ότι η καθυστέρηση στις πληρωμές των υπερωριών οφείλεται είτε στο γεγονός ότι δεν έχουν αποσταλεί τα χρήματα από το υπουργείο είτε ότι καθυστερούσαν καθώς γινόταν κεντρικά ( ΚΥΑΚΙ ). Όμως παρότι τα χρήματα από το υπουργείο βεβαιωμένα έχουν αποσταλεί και πλέον έχει αποκεντρωθεί το σύστημα πληρωμών και η Διοίκηση του Νοσοκομείου έχουν αναλάβει αυτή την αρμοδιότητα εντούτοις τα ίδια …Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου! Και παρότι ο διοικητής του Νοσοκομείου Ξάνθης κ. Καρυοφίλλης Αντωνακάκης διαβεβαιώνει ότι σύντομα οι υπερωρίες θα πληρωθούν η καθυστέρηση αυτή αναδεικνύει την γραφειοκρατική δυσκαμψία που υπάρχει καθώς και την μη επαρκή στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών του νοσοκομείου και αυτό βεβαίως είναι θέμα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης από τη Διοίκηση.
Ρουσφετολογικές μετακινήσεις προσωπικού;
Όμως η γραφειοκρατία και μη επαρκής στελέχωση δεν είναι το μόνο πρόβλημα του Νοσοκομείου Ξάνθης και ούτε μόνο δικό του… προνόμιο καθώς το φαινόμενο είναι γενικευμένο σ’ όλες σχεδόν τις δημόσιες υπηρεσίες.
Μόνο που στο Νοσοκομείο Ξάνθης το πρόβλημα επιτείνεται αντί να επιλύεται. Κι αυτό διότι ο ΔΥΠΕάρχης κ. Δελής – σύμφωνα με την πρόεδρο των εργαζομένων κα Εριφύλη Παπαδοπούλου – κάνει μετακινήσεις προσωπικού οι οποίες όπως αφήνει να υπονοηθεί η κα Παπαδοπούλου έχουν ρουσφετολογική χροιά! Για παράδειγμα μετακινήθηκε νοσηλεύτρια στο Νοσοκομείο της Δράμας τη στιγμή που υπάρχει έλλειμμα νοσηλευτικού προσωπικού στην Ξάνθη και οι υπάρχουσες νοσηλεύτριες δουλεύουν χωρίς ρεπό και άδειες.
Επίσης μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στα τμήματα του Ακτινολογικού και του Μικροβιολογικού. Κι όμως έγινε κι εκεί μετακίνηση Χειριστού στη Χαλκιδική (2μηνη) ο οποίος όμως δεν επανήλθε στο νοσοκομείο Ξάνθης αλλά μετατέθηκε σε άλλο νοσοκομείο.
3μήνες στην αναμονή για μαστογραφία
Ο Αξονικός τομογράφος λειτουργεί με …2,5 άτομα και γι’ αυτό το λόγο οι γυναίκες που θέλουν να κλείσουν ραντεβού για μαστογραφία πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον 3 μήνες! Το ίδιο συμβαίνει και στις μικροβιολογικές εξετάσεις αίματος! Και το ερώτημα είναι αν το πρόβλημα είναι άμεσο ποιος διασφαλίζει τον πολίτη ότι το 3μηνο που πρέπει να περιμένει δεν ΄θα επιβαρύνει την υγεία του; Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είναι δυναμικότητας 7 κλινών λειτουργεί όμως με δύο κλίνες!
Δεν είναι αυτά όλα δείγματα ότι υπάρχει υποβάθμιση υπηρεσιών στο χώρο της υγείας με επακόλουθο να απαξιώνεται το Ε.,Σ.Υ., ο πολίτης να του γυρνά την πλάτη και να καταφεύγει ολοένα και σε μεγαλύτερο ποσοστό στους ιδιώτες γιατρούς; Και καλά αυτοί που μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά, οι άλλοι πρέπει να περιμένουν 3 μήνες για μια εξέταση αίματος και μια μαστογραφία;
1 στους 2 Έλληνες καταφεύγει στους ιδιώτες γιατρούς
Αυτό πιστοποιείται και από την μελέτη του για τις «Υπηρεσίες Υγείας στην Ελλάδα 1996-2006», η οποία παρουσιάστηκε από τον επιστημονικό υπεύθυνο του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας, αναπληρωτή καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής Ι. Τούντα, και τους συνεργάτες του Κέντρου Κ. Σουλιώτη και Ν. Οικονόμου.
Στην παραπάνω μελέτη χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «σε ιδιώτη γιατρό καταφεύγει ένας στους δύο Έλληνες για την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Η εικόνα αυτή είναι έντονη και στις αγροτικές περιοχές, όπου μόνο το 20% των κατοίκων προσφεύγει στα Κέντρα Υγείας και στα Περιφερειακά Ιατρεία. Επίσης, ότι η παρουσία των ιδιωτών είναι ισχυρή και στον νοσοκομειακό τομέα, καθώς κατέχουν το 28% των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας».

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Να μην χρεωθούμε τις συνέπειες της κρίσης»

Συγκέντρωση πραγ…