Επίσκεψη σε δύο έργα που συμβάλλουν στην ουσιαστική αντιμετώπιση προβλημάτων που επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας πραγματοποίησε την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008, στις 11:30’ το πρωί.
Το πρώτο βρίσκεται στην περιοχή του συνοικισμού Δροσερού και διευθετεί την απόληξη του χειμάρρου Χρύσας, ο οποίος καταλήγει εκεί. Σύμφωνα με το Νομάρχη Ξάνθης κ. Γεώργιο Παυλίδη, «με το έργο αυτό ταυτόχρονα προστατεύουμε και την ροή του ρέματος σε αυτό το σημείο του, για αποφυγή κινδύνων πλημμύρας, αλλά και τις πηγές που βρίσκονται εδώ και τροφοδοτούν με πόσιμο νερό την πόλη. Φυσικά πετυχαίνουμε και μία αισθητική αναβάθμιση της περιοχής που, έστω και δευτερευόντως, αποτελεί επίσης ζητούμενο σε τέτοιου είδους έργα. Το έργο αυτό ολοκληρώθηκε μετά από πιέσεις και ο συνολικός προϋπολογισμός του αγγίζει το ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες ευρώ». Στην συνέχεια ο κ. Παυλίδης συναντήθηκε με τον κ. Μανόλη Τσέπελη, Πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α.Ξ., δίπλα στις εγκαταστάσεις της οποίας έγιναν τα αντιπλημμυρικά έργα της Νομαρχίας Ξάνθης. Ο κ. Τσέπελης έκανε μία σύντομη ξενάγηση στον κ. Παυλίδη στους χώρους της πρότυπης μονάδας επεξεργασίας ποιότητας νερού της εταιρείας που βρίσκεται εκεί. Σε δηλώσεις του, ο κ. Τσέπελης εξήρε τη σημασία που έχει αυτό το έργο της Νομαρχίας για την ποιότητα του νερού των πηγών της περιοχής οι οποίες και τροφοδοτούν την πόλη της Ξάνθης κατά 40% περίπου με πόσιμο νερό. Όσον αφορά την μονάδα επεξεργασίας δήλωσε ότι «πρόκειται για μία πρότυπη μονάδα πανελληνίως στον τομέα της επεξεργασίας του νερού που παρέχεται στο υδρευτικό δίκτυο αστικής περιοχής. Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι η συγκεκριμένη μονάδα, πέρα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά στον τομέα της επεξεργασίας νερού που την κάνουν μοναδική πανελληνίως, διαθέτει αυτονομία από το δίκτυο παροχής ρεύματος της Δ.Ε.Η., ώστε να μπορεί να τροφοδοτεί την πόλη με πόσιμο νερό ακόμη και σε περίπτωση που η τροφοδοσία της με ρεύμα, για κάποιο λόγο διακοπεί». Σύμφωνα με τον κ. Τσέπελη, δύο ακόμη τέτοιες μονάδες προγραμματίζονται να λειτουργήσουν, η μία στην περιοχή της Κυψέλης, που θα επεξεργάζεται το νερό του Παραδείσου, ενώ η άλλη θα λειτουργεί στην περιοχή των Κιμμερίων.
Κατόπιν, ο κ. Παυλίδης, επισκέφτηκε το δεύτερο αντιπλημμυρικό έργο, στον ίδιο χείμαρρο, αλλά στην περιοχή της Εκτενεπόλ αυτή την φορά. «Πρόκειται για μία εξαιρετικά ενισχυμένη κιβωτοποίηση του σημείου αυτού του χειμάρρου, όπου ενώνεται ο κυρίως αστικός ιστός της πόλης, με την περιοχή της Εκτενεπόλ και του Γ. Ν. Νοσοκομείου Ξάνθης με την γέφυρα που υπάρχει εδώ, έτσι ώστε να πάψει το συγκεκριμένο σημείο να αποτελεί το αδύνατο σημείο της ευρύτερης περιοχής, μιας και η παραπάνω σύνδεση γινόταν με ιδιαίτερη δυσκολία, φτάνοντας υπό ορισμένες συνθήκες, στα όρια του αποκλεισμού. Η συγκεκριμένη κατασκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά από τον Δήμο Ξάνθης ή σε συνεργασία με τις υπηρεσίας μας, ώστε να γίνει εδώ ένας μεγάλος κόμβος που θα εκτονώσει την κίνηση από τον κύριο οικιστικό ιστό της πόλης, προς την κατεύθυνση της Εκτενεπόλ και των άλλων κοντινών περιοχών. Είναι ένα σημαντικό έργο που εντάσσεται στην αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, μαζί με το προηγούμενο έργο που επισκεφτήκαμε νωρίτερα. Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου ανέρχεται στις τετρακόσιες χιλιάδες ευρώ και συμπληρώνει ένα «παζλ» που περιλαμβάνει όχι μόνο την αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών του χειμάρρου αλλά και παράπλευρες ωφέλειες για την κοινωνία μας. Όπως το προηγούμενο έργο παρείχε ωφέλειες στην ποιοτική αναβάθμιση του πόσιμου νερού της Ξάνθης, έτσι και αυτό παρέχει τις δυνατότητες για αναβάθμιση των συγκοινωνιακών υπηρεσιών της πόλης, σε συνδυασμό με το άλλο μεγάλο έργο αναβάθμισης της πόλης μας, που είναι ο περιμετρικός δακτύλιος που σχεδιάζεται ήδη. Μην ξεχνάτε επίσης το συγκοινωνιακό έργο του Δήμου Ξάνθης που επιτελείται επί της οδού Σάρδεων, το οποίο θα περάσει μέσα από το στρατόπεδο «Στεφανίδη», συμβάλλοντας ακόμη περισσότερο στην εκτόνωση του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης».
Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr