Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Εμπορικά κέντρα, η επόμενη μέρα της αγοράς

Εμπορικά κέντρα, η επόμενη μέρα της αγοράς

0

Στην επόμενη μέρα της αγοράς έχει μπει η χώρα με την λειτουργία μεγάλων εμπορικών κέντρων στα αστικά κέντρα που τώρα επεκτείνεται και στην περιφέρεια με την βόρεια Ελλάδα να έχει την τιμητική της με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 230 εκατομμύρια ευρώ και μεταξύ αυτών και η Ξάνθη με το μεγάλο εμπορικό κέντρο της Αθωνικής Τεχνικής.
Αυτό που τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε να εξελίσσεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με τη δημιουργία μεγάλων εμπορικών κέντρων, επεκτείνεται όπως όλα δείχνουν και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς και στην ελληνική περιφέρεια. Τα νέα πολυκαταστήματα που θα έχουν και ψυχαγωγικό χαρακτήρα βάσει σχεδιασμού σε τέσσερις πόλεις, Λάρισα, Ιωάννινα, Βόλο, Ξάνθη, συνολικά προβλέπουν 220.000 τετραγωνικά μέτρα ενώ το ποσό που θα επενδυθεί συνολικά ξεπερνάει τα 230 εκατομμύρια ευρώ.
Η βόρεια Ελλάδα με τους καλούς γείτονες
Η συνταγή του μεγάλου εμπορικού κέντρου που έχει παράλληλα και ψυχαγωγικό χαρακτήρα δείχνει να έχει επηρεάσει όλη τη χώρα μετά την εφαρμογή του στην Αθήνα που επηρέασε την αγορά, η οποία εμπιστεύθηκε το εγχείρημα και προωθεί το μοντέλο σε αντίστοιχες μορφές ανάπτυξης. Την τιμητική της φαίνεται να έχει η βόρεια Ελλάδα αφού στόχος είναι η προσέλκυση Βούλγαρων καταναλωτών απ’ τις γειτονικές πόλεις που ήδη έχουν δείξει να προτιμούν το μεγάλο εκπτωτικό πολυκέντρο που λειτουργεί στον Προμαχώνα Σερρών αφού αποτελούν άνω του 20% της πελατείας.
Το εμπορικό κέντρο που δρομολογεί να κατασκευάσει η Αθωνική Τεχνική στην Ξάνθη, στοχεύει στους κατοίκους των γειτονικών νομών αλλά και στην Φιλιππούπολη όσο και στα άλλα αστικά κέντρα που βρίσκονται στα σύνορα με την Ελλάδα.
Λάρισα, Βόλος , Ιωάννινα
Στη Λάρισα προγραμματίζεται να λειτουργήσουν δυο νέα εμπορικά κέντρα μέσα στο φθινόπωρο. Το ένα έχει απορροφήσει επενδύσεις 76 εκατομμυρίων ευρώ, διαθέτει 120 καταστήματα και η συνολική του έκταση είναι περίπου 27.000 τετραγωνικά μέτρα, ενώ βρίσκεται ενάμιση χιλιόμετρο απ’ το κέντρο της πόλης. Το κέντρο θα περιλαμβάνει σούπερ μάρκετ, κινηματογραφικές αίθουσες καθώς και αποκλειστικά καταστήματα με γνωστές φίρμες της αγοράς.
Το άλλο εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο της περιοχής ανήκει στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, Τυρνάβου και Αγιάς. Το ποσό της επένδυσης ανέρχεται στα 8 εκατομμύρια ευρώ και εκτείνεται σε 5.600 τετραγωνικά μέτρα περίπου ενώ 50 είναι τα καταστήματα που θα λειτουργήσουν. Παράλληλα η Ένωση σχεδιάζει και δεύτερο εμπορικό κέντρο ενώ στα τέλη της επόμενης διετίας υπολογίζεται ότι θα λειτουργούν συνολικά στη Λάρισα 90.000 τετραγωνικά μέτρα νέων εμπορικών χώρων.
Ένα τρίτο εμπορικό κέντρο στην θεσσαλική πρωτεύουσα βρίσκεται υπό κατασκευήν κι έχει συνολική επιφάνεια 57.000 τ.μ. Εκεί θα λειτουργήσει ένα υπερκατάστημα ΙΚΕΑ στα 19.000 τ.μ. και στα υπόλοιπα θα λειτουργήσουν σούπερ μάρκετ, αλυσίδες πολυμέσων, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, ένδυσης, κινηματογράφοι και χώροι εστίασης.
Στο Βόλο ολοκληρώθηκαν πρόσφατα δυο εμπορικά, ψυχαγωγικά κέντρα. Το πρώτο δημιουργήθηκε ύστερα από ανάπλαση των πρώην κυλινδρόμυλων Λούλη και το δεύτερο αφορά την ανάπλαση και εκμετάλλευση του Κεραμοποιείου Τσαλαπάτα, συνολικής επένδυσης 13 εκατομμυρίων ευρώ και επιφάνειας 6.100 τ.μ. και λειτουργούν πολυκινηματογράφος και εμπορικά καταστήματα.
Στα Ιωάννινα έχει ήδη δημιουργηθεί ένα εμπορικό κέντρο, παραλίμνιο, επιφάνειας 10.000 τ.μ. και επένδυσης 15 εκατομμυρίων ευρώ. Η Αθωνική Τεχνική σχεδιάζει τώρα ένα κέντρο στην περιοχή των Καρδαμιτσίων συνολικής επένδυσης 40 εκατομμυρίων ευρώ, επιφάνειας 20.000 τ.μ. και θα περιλαμβάνει 50 καταστήματα, πολυκινηματογράφους, χώρους αναψυχής.
Όμως τα Ιωάννινα θ’ αποκτήσουν κι ένα τρίτο εμπορικό κέντρο στην περιοχή του δήμου Α. Δημητρίου που βρίσκεται υπό κατασκευή και η συνολική επένδυση ανέρχεται στα 75 εκατομμύρια ευρώ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Να μην χρεωθούμε τις συνέπειες της κρίσης»

Συγκέντρωση πραγ…