Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Διοικητική μεταρρύθμιση και πυρασφάλεια μονοπώλησαν το Νομαρχιακό Συμβούλιο

Διοικητική μεταρρύθμιση και πυρασφάλεια μονοπώλησαν το Νομαρχιακό Συμβούλιο

0

Το θέμα των ημερών, η διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας και οι προτάσεις του Νομάρχη Ξάνθης είχαν ‘την μερίδα του λέοντος’ της συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης ενώ αναφέρθηκαν και ζητήματα πυρασφάλειας του νομού και εγκρίθηκε το πρόγραμμα για την καταπολέμηση των κουνουπιών.
Την Δευτέρα 12 Μαϊου 2008 στις 19.30’ πραγματοποιήθηκε η τακτική συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης με 4 θέματα εντός ημερήσιας διάταξης και τέσσερα εκτός.
Το τέταρτο θέμα που αφορούσε στην έγκριση λειτουργίας κυριακάτικης αγοράς στο Π. Λάγος αναβλήθηκε αφού απ’ τον φάκελο έλειπε η απαραίτητη απάντηση του Επιμελητηρίου Ξάνθης.
Προτάσεις και θέσεις του Νομάρχη για την επικείμενη Διοικητική Μεταρρύθμιση
Με ερώτησή του ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Φ. Καραλίδης ζήτησε απ’ τον Νομάρχη Γ. Παυλίδη να καταθέσει τις προτάσεις του για την επικείμενη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας. Ο κ. Παυλίδης παρέπεμψε σε άρθρα που έχει δημοσιεύσει σχετικά με το θέμα και κατέθεσε γενικά την άποψή του κάνοντας και μια γενική ενημέρωση: «η νέα διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας έχει καθοριστικά να κάνει με τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και την επικαιροποίηση ως προς τα ευρωπαϊκά ζητούμενα. Θέλω να τονίσω ότι είναι άδικο να στεκόμαστε στα σενάρια που γράφονται από κάποιους που έχουν μερική πληροφόρηση. Πρέπει να δούμε τις προτάσεις της κυβέρνησης. Επίσης, απ’ την ώρα που απαιτούμε διαβούλευση θα πρέπει να είναι πολυεπίπεδη, με την συμμετοχή των πολιτών μέσω των φορέων που τους εκπροσωπούν, των εμπλεκομένων φορέων όπως είναι η ΚΕΔΚΕ και η ΕΝΑΕ, των ακαδημαϊκών που θα πρέπει να εκφέρουν άποψη. Η μεταρρύθμιση δεν πρέπει να είναι σημειακή αλλά θα πρέπει να διαπερνά το σύνολο της ελληνικής διοίκησης απ’ το κατώτατο σημείο μέχρι το ανώτατο, την κυβέρνηση, να την ενοποιεί και να την καθιστά καταρχήν αποκεντρωμένη και στη συνέχεια ισχυρή και αποτελεσματική».
Πολιτική βούληση και διεκδικήσεις
Για την βούληση της κυβέρνησης ο κ. Παυλίδης ανέφερε το εξής περιστατικό: «η πληροφόρηση που έχω είναι ότι όταν ρώτησαν τον Πρωθυπουργό στην συνάντηση που είχε με την ΕΝΑΕ, πότε θα προχωρήσει στην μεταρρύθμιση είπε: «αν ήταν δυνατόν, χθες». Αυτό δείχνει τη βούληση» και κλείνοντας κατέθεσε την πρότασή του: «η θέση μου ήταν, κάθε σημερινή κρατική περιφέρεια πρέπει να αποτελέσει μια αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση που να μην έχει δομές από κάτω, δομές που να την εκφυλίζουν και να την αποδυναμώνουν και να είναι οροφής το κάθε σχήμα που υπάρχει. Θα πρέπει αυτά τα σχήματα να έχουν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται τους πόρους όλων των διαρθρωτικών ταμείων. Δεν είναι δυνατόν ο Β’ Βαθμός να είναι επαίτης του κράτους.
Κάθε σημερινή νομαρχία να παραμείνει ως εκτελεστική μονάδα. Οι πρωτεύουσες θα πρέπει να μείνουν εκεί που περίπου είναι σήμερα. Υπάρχει μια περιφερειακή αντίληψη που εξελίσσεται και πρέπει να την χρησιμοποιήσουμε. Οι συνταγματικά σκληρές αρμοδιότητες πρέπει να μείνουν στην κρατική περιφέρεια, αυτές που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον, με τη δημόσια ασφάλεια, με την πολιτική προστασία κι όσες προβλέπονται απ’ το σύνταγμα της χώρας μας».
Οικονομικοί πόροι
Μετά από ερώτηση του Δ. Φωτιάδη για την οικονομική επάρκεια του εγχειρήματος ο κ. Παυλίδης απάντησε: «η πρόταση που καταθέτω και θα ζητήσω επιμόνως να γίνει δεκτή, είναι να μη μιλάμε πια για οικονομική αυτοτέλεια αλλά για δημοσιονομική αυτοτέλεια. Ένα ποσοστό δυναμικών φόρων, σταθερά, να περιέρχεται απευθείας, δημοσιονομικά, στις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις. Η διαχείριση των περιφερειακών προγραμμάτων και των αντίστοιχων πόρων να έρχονται, σε συνεργασία με την πολιτεία, και να διαχειρίζονται με διαφανείς διαδικασίες απ’ τις αιρετές αυτοδιοικήσεις. Θα πρέπει αυτό που θα κάνουμε να είναι οροφής, οριστικό, να μην επιδέχεται συνεχείς αλλαγές. Οι περιφερειακές διοικήσεις μπορούν να προσφέρουν περισσότερα στον τόπο τους που τον αγαπούν περισσότερο απ’ αυτούς που δεν είναι εδώ».
Πυρασφάλεια και άλλα
Απαντώντας στο αίτημα των μειονοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης για δημιουργία Πυροσβεστικού Σταθμού στον Εχίνο ο Νομάρχης αναφέρθηκε στην πυρασφάλεια του νομού και τις προσπάθειες που έχουν αποφέρει καρπούς ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στην εθελοντική προσφορά των κατοίκων αλλά και των αρμόδιων φορέων. Ανέφερε επίσης ότι η κάλυψη της ορεινής περιοχής είναι επαρκής και πολύ καλά συντονισμένη η δράση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ενώ τόνισε ότι υπάρχει έλλειμμα ατόμων στην Πυροσβεστική Υπηρεσία που όμως ο Νομός Ξάνθης καλύπτει με τους εθελοντές. Αναφορά έγινε και στις χωματερές απ’ τις οποίες ξεκινούν πυρκαγιές και ακούστηκαν προτάσεις για ενημέρωση για τα πρόστιμα που προβλέπονται ώστε ν’ αποφεύγεται η απρόσεκτη και ανεύθυνη συμπεριφορά που μπορεί να οδηγήσει σε τραγικές καταστάσεις.
Ενημέρωση του Νομαρχιακού Συμβουλίου έγινε απ’ τον Νομάρχη για διάφορα θέματα μεταξύ των οποίων η πορεία των ενεργειών για τον περιμετρικό δακτύλιο που περνάει στη φάση της εκπόνησης της μελέτης, η επιλογή της Ξάνθης ως τιμώμενος προορισμός στην έκθεση ‘Τουριστικό Πανόραμα 2009’ αλλά και η κατάθεση πρότασης για ευρωπαϊκό αριστείο στο Νομό.
Έλεγχοι και επικίνδυνα λάδια
Για το μεγάλο θέμα που αφορά στην δημόσια υγεία και τους κινδύνους απ’ την χρήση του επικίνδυνου ηλιελαίου ο Νομάρχης είπε: «η Διεύθυνση Εμπορίου διεξήγαγε ελέγχους για τα λάδια παρά το γεγονός ότι ο ΕΦΕΤ δεν μας ενημέρωσε για τις παρτίδες. Εκτός πόλης βρέθηκαν κάποιες ποσότητες και για την τύχη τους θα υπάρξει συνεννόηση με τον ΕΦΕΤ που καταθέτω τις ενστάσεις μου για την λειτουργία του αφού δεν έχουμε την πρέπουσα ενημέρωση ως περιοχή που δεν έχουμε παράρτημα του ΕΦΕΤ».
Τα θέματα ημερήσιας διάταξης μεταξύ των οποίων και το πρόγραμμα για την καταπολέμηση των κουνουπιών, εγκρίθηκαν ομόφωνα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση μνήμης και τιμής

Αφορμή για ένα τα …