Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Δημοτικά τέλη, τραπεζοκαθίσματα και Στέγη στο επίκεντρο

Δημοτικά τέλη, τραπεζοκαθίσματα και Στέγη στο επίκεντρο

0

Τρία ήταν τα θέματα γύρω από τα οποία περιστράφηκε η συζήτηση και οι όποιες αντιπαραθέσεις στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, που έγινε την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008, στις 19:00, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχιακού Καταστήματος Ξάνθης.
Το πρώτο είχε να κάνει με το δεύτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε στην έκδοση κανονιστικής απόφασης σχετικά με την δυνατότητα των ιδιοκτητών κάποιων καταστημάτων να τοποθετήσουν τραπεζοκαθίσματα επί των πεζοδρομίων της οδού 28ης Οκτωβρίου. Υπέρ της έκδοσης απόφασης που να επιτρέπει την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων τάχθηκε ο Δήμαρχος Ξάνθης στην εισήγησή του υπό κάποιες προϋποθέσεις, κάτι που βρήκε σύμφωνους και τους δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης. Αντίθετοι ήταν όμως όλοι οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι εξέφρασαν σοβαρές αμφιβολίες για την τήρηση των όρων που θα τεθούν, θυμίζοντας το προηγούμενο άλλων οδών της πόλης που εφαρμόστηκαν παρόμοιες αποφάσεις οι οποίες καταστρατηγήθηκαν από τους καταστηματάρχες. Φυσικά δεν παραλήφθηκε να τεθεί και το θέμα της πεζοδρόμησης της οδού 28ης Οκτωβρίου, από την πλατεία Ελευθερίας έως την Κεντρική Πλατεία, αλλά και άλλων οδών, που θα δώσει και οριστική λύση στο θέμα. Ενδιαφέρουσα ήταν και η πρόταση του Δημοτικού Συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ξυνίδη, ο οποίος πρότεινε την επιβολή ειδικού και αυξημένου τέλους στους καταστηματάρχες που θα τους επιτραπεί η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και εμπορευμάτων σε ελεύθερους χώρους, οι οποίοι θα καταλήγουν σε ειδικό λογαριασμό, ο οποίος θα χρηματοδοτεί στη συνέχεια τις πεζοδρομήσεις και την γενικότερη εφαρμογή του σχεδίου πόλεως, κάτι που βρήκε σύμφωνους τόσο τον Δήμαρχο, όσο και την συμπολίτευση συνολικά. Τελικά η απόφαση υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία.
Το δεύτερο θέμα που προκάλεσε τριβές ήταν το ζήτημα της οριστικής ματαίωσης για φέτος του φεστιβάλ που ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του μεγάλου ξανθιώτη συνθέτη Μάνου Χατζιδάκη. Η εξήγηση που δόθηκε από τον Δήμαρχο, κ. Στυλιανίδη, ήταν η αδυναμία του Δήμου να προβεί σε επιπλέον χρηματοδότηση της Στέγης Γραμμάτων και Καλών Τεχνών του Δήμου, μετά και τις έκτακτες εισφορές ύψους περίπου τριακοσίων χιλιάδων ευρώ που θα κληθεί να δώσει ο Δήμος στην Στέγη λόγω τελεσιδικίας δικαστικών αποφάσεων που εκκρεμούσαν εις βάρος της τελευταίας. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε μία ευρύτερη συζήτηση αναπόφευκτα για το θέμα της Στέγης Γραμμάτων και του ρόλου της στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας στην οποία συμμετείχαν όλοι σχεδόν οι δημοτικοί σύμβουλοι. Οι μεν της αντιπολίτευσης στο σύνολό τους, ήταν επικριτικοί στην υποβάθμιση του θεσμού του Χατζιδάκειου φεστιβάλ και του πολιτισμού που αυτό συνεπάγεται ενώ ο Δήμαρχος ανταπάντησε ότι ήδη ο Δήμος πρωτοπορεί στα πολιτιστικά δρώμενα με πλείστες εκδηλώσεις που διοργανώνει κατά τη διάρκεια του έτους και αντιπρότεινε την συνδιοργάνωση του φεστιβάλ από την Στέγη σε συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς πολιτισμού, όπως π.χ. η Φ.Ε.Ξ. Οι θέσεις των συμβούλων της αντιπολίτευσης προκάλεσαν επίσης και την παρέμβαση της Προέδρου της Στέγης, κας Καραγιαννίδου, η οποία παραπονέθηκε για συνεχείς βολές στο πρόσωπό της και για σύνταξη κάποιων δημοτικών συμβούλων με το μέρος των εργαζομένων της Στέγης με τους οποίους αντιδικεί, δυσχεραίνοντας το έργο της. Στην διάρκεια της συζήτησης αυτού του θέματος, πρέπει να σημειωθεί, ότι προκλήθηκε αναστάτωση, όταν στο χώρο του Συμβουλίου εισέβαλε η δημότης της πόλης, κυρία Πετρά, η οποία προσπάθησε να φέρει εκτός διαδικασίας προσωπικό της ζήτημα ενώπιον του Συμβουλίου και του Δημάρχου Ξάνθης ειδικότερα, καταγγέλλοντας εμπαιγμό από τις αρμόδιες υπηρεσίες για το ζήτημά της, κάτι που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Προέδρου του Συμβουλίου, κ. Θ. Καλατζή, ο οποίος ζήτησε και την αποχώρηση της εν βρασμώ συνδημότισσας, που απομακρύνθηκε.
Η συνέχεια δόθηκε με το τρίτο βασικό θέμα της συνεδρίασης το οποίο παρουσιάστηκε …σπονδυλωτά. Η αναφορά βέβαια για τις έξι, συνολικά, αναπροσαρμογές και επιβολές δημοτικών τελών που παρουσιάστηκαν από τον Δήμο, από φόρους ηλετροδοτούμενων χώρων και τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων, έως αυξήσεις στα τέλη των δημοτικών Νεκροταφείων κατά 10% και επιβολή τέλους παρεπιδημούντων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εντός των ορίων του Δήμου. Υπήρξε βέβαια και η απόφαση για μείωση κατά 20% των δημοτικών τελών σε άπορους, πολύτεκνους και Α.Μ.Ε.Α., η οποία όμως σχεδόν ισοσταθμίστηκε από την εκτός ημερησίας διάταξης αύξηση των δημοτικών τελών κατά 17% που αποφασίστηκε μετά από σχετική εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου, για την ισοσκέλιση των δαπανών. Το γεγονός αυτό βέβαια προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες των δημοτικών συμβούλων ολόκληρης της αντιπολίτευσης που τελικά και καταψήφισε τις προτάσεις που εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από την συμπολίτευση. Μάλιστα η δημοτική παράταξη «Πολίτες για την αλλαγή» εξέδωσε, σε συνέχεια αυτής της συζήτησης, μακροσκελέστατη ανακοίνωση, μέσω του γραφείου τύπου της, με την οποία καταγγέλλει την Δημοτική Αρχή, τόσο για την ατολμία που διακρίνει την ελάφρυνση που αποφάσισε να παράσχει στους αδύναμους οικονομικά συνδημότες μας, όσο και για την αύξηση των δημοτικών τελών της τάξης του 17%, αντί να τα αφήσει σταθερά, λόγω και της τρέχουσας δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.
Κατά τα λοιπά αποφασίστηκε η οικονομική ενίσχυση των συλλόγων Σαρακατσάνων και Μικρασιατών με τα ποσά των 2000 και 1500 ευρώ αντιστοίχως, ενώ τα υπόλοιπα, διαδικαστικού χαρακτήρα, θέματα εγκρίθηκαν ομόφωνα.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Μαύρα τα μαντάτα» για την επιχειρηματικότητα

Εμβόλιμο: Μόνο κα …