Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Ανάπτυξη με υλοποίηση και σχεδιασμό έργων

Ανάπτυξη με υλοποίηση και σχεδιασμό έργων

0

Σε αναπτυξιακή πορεία βρίσκεται ο Δήμος Βιστονίδας όπως φαίνεται απ’ τα έργα που υλοποιούνται και σχεδιάζονται και αφορούν σε υποδομές αλλά και πολιτισμό και περιβαλλοντολογικά ζητήματα.
Σημαντική είναι η δουλειά που κάνει η δημοτική αρχή σ’ έναν απ’ τους περιφερειακούς δήμους του νομού, το Δήμο Βιστονίδας που έχει πολλά και μεγάλα στοιχήματα να κερδίσει λόγω του πολύτιμου οικοσυστήματος που καλείται να διαχειριστεί αλλά και να προβάλει και να συντηρήσει με τον καλύτερο τρόπο.
Υποδομές, πολιτισμός, περιβάλλον
Ζητήσαμε απ’ τον Δήμαρχο Βιστονίδας Ν. Ζλάτκο να μας ενημερώσει για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στον δήμο και μας ανέφερε τα εξής: «αναστηλώνουμε για επανάχρηση την Παλιά Καπναποθήκη στη Γενισέα, ένα έργο το οποίο ήταν εγκεκριμένο από το 2003 αδυνατούσε να υλοποιηθεί λόγω αδυναμιών, κενών και προβλημάτων στη μελέτη. Επίσης δεν υπήρχε καμία αδειοδότηση από καμία υπηρεσία. Τον Μάρτιο του 2007 ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου για να προλάβουμε την σημαντική ημερομηνία 30-12-2007, την οποία το έργο θα χάνονταν εξ ολοκλήρου. Σχεδιάστηκε και συντάχθηκε όλη η μελέτη από την αρχή. Οι αδειοδοτήσεις που χρειάζονταν ήταν από πολλές υπηρεσίες καθώς το κτίριο είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο. Η μελέτη, οι παρεμβάσεις και τα σχέδια έπρεπε να εγκριθούν από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων στη Θεσσαλονίκη. Καταφέραμε μέσα σε 8 μήνες (Απρίλιος 2007 – Νοέμβριος 2007) να συνταχτεί η μελέτη από την αρχή και να ληφθούν όλες οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις. Δουλειά που δεν μπόρεσε να γίνει 4 χρόνια, έγινε μέσα σε οκτώ μήνες. Το έργο έχει ήδη δημοπρατηθεί και ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2008».
Για το Κέντρο Ανάδειξης Λαογραφικής και Ιστορικής Ενότητας Θράκης – Κύπρου «Γρηγόρης Αυξεντίου» ο κ. Ζλάτκος ανέφερε: «μετά από ένα αιφνιδιαστικό πρόβλημα που προέκυψε στις αρχές του 2007 σχετικά με το οικόπεδο για την ανέγερση του Κέντρου το οποίο τελικά ξεπεράστηκε με την καλή συνεργασία με το Σύλλογο Κυπρίων Ν. Ξάνθης, το έργο ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ. Μάλιστα τα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγο καιρό, κατέδειξαν την σημασία του έργου για όλους Έλληνες και Κυπρίους, ντόπιους και μη».
Το Κέντρο Πειρβαλλοντολογικής Εκπαίδευσης απασχόλησε πολύ την δημοτική αρχή όπως μας ενημέρωσε ο Δήμαρχος: «δημοπρατήσαμε και συμπληρώσαμε την μελέτη για το έργο της μετατροπής του δημοτικού σχολείου Σελίνου σε Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Σε άριστη συνεργασία και με κατανόηση καταφέραμε να αλλάξουμε τους όρους της σύμβασης μεταξύ του Δήμου και του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Όροι που είχαν τεθεί με την αίτηση που υπέβαλε ο Δήμος για τη δημιουργία του Κ.Π.Ε. και θα αφαιρούσαν από το Δήμο ότι ανταποδοτικά οφέλη θα υπήρχαν από τη δημιουργία του, αφού θα ανέβαζαν στο διπλάσιο τουλάχιστον το κόστος του. Λειτουργώντας ήδη στις εγκαταστάσεις του παλιού κοινοτικού καταστήματος, εξασφαλίσαμε την άμεση και απρόσκοπτη λειτουργία του με εξοπλισμό που προμηθεύθηκε το ΚΠΕ από το Δήμο και ήδη το έχουν επισκεφθεί 900 μαθητές από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα. Παράλληλα με χρηματοδότηση 60.000,00 € από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων, ενισχύθηκαν προγράμματα ενημέρωσης καθηγητών και υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων».
Η αξιοποίηση της παραλίμνιας περιοχής θα ολοκληρωθεί όπως είπε ο κ. Ζλάτκος με τη δημοπράτηση έργου που χρηματοδοτείται απ’ το Leader+, συνολικού προϋπολογισμού 120.000,00 €. Το έργο περιλαμβάνει τη διαμόρφωση δύο θέσεων θέας και παρατήρησης (παρατηρητήρια) και τη διαμόρφωση χώρου αναψυχής πλησίον της λίμνης. Παράλληλα, με την σήμανση που περιλαμβάνεται στο έργο επιτυγχάνεται το πρώτο στάδιο πληροφόρησης, ενημέρωσης και προστασίας του περιβάλλοντος της λίμνης.
Συνεχίζοντας ο κ. Ζλάτκος αναφέρθηκε στις αναπλάσεις οικισμών Γενισέας και Μαγικού, έργο που δημοπρατήθηκε και ολοκληρώνεται σε λίγο καιρό όπως και στην ασφαλτόστρωση νέων δρόμων και την επιδιόρθωση άλλων υφιστάμενων ενώ για το θέμα της πιστοποίησης του Δήμου ανέφερε: «ο Δήμος μας προσπαθώντας να εξασφαλίσει την ενεργό εμπλοκή του και να διεκδικήσει πόρους από το ΕΣΠΑ 2007-2013, προχωρεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς στην πιστοποίηση υπηρεσιών και διαδικασιών του κατά το πρότυπο ποιότητας ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9002:2000. Το πρότυπο αυτό θα εξασφαλίσει τον ανασχεδιασμό των υπηρεσιών του – ώστε να ξεκαθαρίσουν οι ρόλοι και οι υπευθυνότητες του καθενός – και την πιστοποίηση της διαχειριστικής επάρκειας που απαιτείται από το νέο πλαίσιο δικαιούχων του ΕΣΠΑ 2007-2013».
Εξοπλισμός για την διαχείριση απορριμμάτων
Με πρωτοβουλία του Δημάρχου, ο Δήμος διεκδίκησε και τελικά δόθηκε η χρηματοδότηση για την προμήθεια ενός φορτηγού αυτοκινήτου μεταφοράς μεγάλων κάδων απορριμμάτων από την Περιφέρεια Α.Μ.Θ., ενώ παράλληλα με την προμήθεια 40 τέτοιων κάδων μέσω του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ του Δήμου θα λύσει το πρόβλημα της εναπόθεσης ογκωδών απορριμμάτων (μπαζών & αντικειμένων) σε διάφορα σημεία του Δήμου.
Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Ζλάτκος, ο Δήμος προχώρησε σε προμήθεια οχήματος πολλαπλών χρήσεων και μηχανήματος καθαρισμού και αποψίλωσης πρανών και ρεμάτων που χρηματοδοτείται μέσω της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. η δυνατότητα να προσθέσουμε στον εξοπλισμό του οχήματος αυτού αλατοδιανομέα, λεπίδα αποχιονισμού, πυροσβεστική αντλία, και ειδική βούρτσα καθαρισμού.
Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην εκμετάλλευση του δικτύου ΣΥΖΕΥΞΙΣ που συνετέλεσε στην οικονομικότερη διαχείριση των τηλεφωνικών συνδέσεων: « εγκαταστήσαμε τηλεφωνικό κέντρο στο Δήμο που συνδέει όλες τις υπηρεσίες με εσωτερικά τηλέφωνα μέσω τεχνολογίας VOIP, ενώ με ασύρματο δίκτυο που στήθηκε συνδέθηκαν όλες οι υπηρεσίες με το ΣΥΖΕΥΞΙΣ, έχοντας παράλληλα πρόσβαση στο ιντερνέτ. Πετύχαμε την μείωση των τηλεφωνικών τελών κατά 65% ήδη από τον πρώτο μήνα λειτουργίας της νέας εφαρμογής Εκτός των άλλων πετύχαμε την αμεσότερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη αφού καλώντας έναν μόνο τηλεφωνικό αριθμό μπορεί να εξυπηρετηθεί για όλες τις ανάγκες του».
Προγραμματισμένες αναπτυξιακές παρεμβάσεις
Ανφερόμενος στα σχέδια του Δήμου Βιστονίδας ο κ. Ζλάτκος συμπεριέλαβε την αποκατάσταση ΧΑΔΑ του Δήμου που εντάχθηκε στο ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και την αποκατάσταση των υπολοίπων 7 ανεξέλεγκτων χωματερών που υπάρχουν στο Δήμο λέγοντας χαρακτηριστικά: «πρόκειται για ένα έργο πνοής για το Δήμο συνολικού προϋπολογισμού 810.000 ευρώ περίπου που θα αναβαθμίσει την εικόνα του περιβάλλοντος και θα συμβάλλει στην ποιότητα ζωής. Το έργο περιλαμβάνει την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ των οικισμών

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταξί και κυκλοφοριακό πρόβλημα

Το απαράδεκτα συνεχιζόμενο πρόβλημα που συνεχώς επιτείνεται αντί να αμβλύνεται και αφορά τ…