Τα δυο περιστατικά που προέκυψαν από τσίμπημα τσιμπουριού που μεταφέρει τη νόσο του αιμορραγικού πυρετού, έχουν κινητοποιήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες για ενημέρωση και έρευνα που κρίνονται απαραίτητες για την αποφυγή της άσκοπης αναστάτωσης που έφερε τόσο η ελλιπής ή λανθασμένη ενημέρωση των πολιτών.
Το θέμα που προέκυψε τις τελευταίες μέρες στον γειτονικό νομό Ροδόπης με τον θάνατο μιας γυναίκας από τσίμπημα τσιμπουριού αλλά και ενός δεκάχρονου παιδιού που όμως δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο όπως ενημέρωσαν οι γιατροί στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης που νοσηλεύεται, απασχολεί τις αρμόδιες υπηρεσίες εκτός απ’ τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών.
Ωστόσο οι επιστήμονες συνιστούν κυρίως στους κτηνοτρόφους και τους αγρότες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Ακίνδυνες οι παραλίες
Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που θέλει κάποιες παραλίες κλειστές για ψεκασμούς, οφείλεται αποκλειστικά σε ανυπόστατες φήμες όπως μας διαβεβαίωσαν τόσο ο Νομάρχης Ξάνθης Γ. Παυλίδης όσο και οι αρμόδιοι όπως ο Λιμενάρχης Π. Λάγος Δ. Συμεωνίδης και οι Προϊστάμενοι των Τμημάτων Κτηνιατρικής και Υγιεινής της Νομαρχίας Ξάνθης.
Όπως μας ανέφερε ο Προϊστάμενος της; Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ξάνθης Σ. Σάββα, το τσιμπούρι για να επιβιώσει χρειάζεται ξενιστή, δηλαδή κάποιο ζώο πάνω στο οποίο ζει, ψηλά χόρτα και υγρασία. Καμιά τύχη επιβίωσης δεν έχει σε ξηρά και ζεστά μέρη όπως οι παραλίες.
Οδηγίες στους κτηνοτρόφους
Οδηγίες για τους κτηνοτρόφους του Νομού εξέδωσε η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Νομαρχίας Ξάνθης όπως μας ενημέρωσε ο Προϊστάμενος. Πρόκειται για πληροφορίες που θα βοηθήσουν όσους έρχονται σ’ επαφή με ζώα που είναι πιθανοί ξενιστές, ν’ αναγνωρίζουν τη νόσο, πώς θα προστατευθούν και τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση τσιμπήματος καθώς κι άλλες χρήσιμες πληροφορίες για το θέμα.
Οι οδηγίες θ΄αναρτηθούν σε χώρους όπως καφενεία, αγροτικά ιατρεία και γενικώς όπου συχνάζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι
Εν τω μεταξύ στην Κομοτηνή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με την παρουσία ειδικών γιατρών και υπηρεσιακών φορέων της Θράκης για το πρώτο κρούσμα του αιμορραγικού πυρετού στην Ελλάδα, που καταγράφηκε στο νομό Ροδόπης.
Παράλληλα ξεκίνησε στην περιοχή επιδημιολογική έρευνα από το Κέντρο Ειδικών Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ τη Δευτέρα μετέβη στη Ροδόπη κλιμάκιο Κτηνιάτρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που πραγματοποιεί δειγματοληψίες από ολόκληρο το νομό.
Ασφαλείς οι παραλίες του Νομού
Ανακοίνωση εξέδωσε η Νομαρχία Ξάνθης για το θέμα της ασφάλειας των παραλιών του νομού λόγω των φημών.
Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «με αφορμή ανυπόστατες φημολογίες και ψευδείς διαδόσεις περί της καταλληλότητας των ακτών κολύμβησης του Νομού, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα περί της καταλληλότητας και ποιότητας τους, για οποιονδήποτε λόγο.
Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του θαλάσσιου νερού ελέγχονται με τακτικές εργαστηριακές αναλύσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου, οι οποίες άρχισαν τέλος Μαΐου και θα συνεχισθούν μέχρι και τον Οκτώβριο 2008».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com