Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Ανοίγει ο δρόμος και για άλλες προσφυγές κατά της Μονής

Ανοίγει ο δρόμος και για άλλες προσφυγές κατά της Μονής

0

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 12 Δεκεμβρίου με την κατάθεση των υπόλοιπων μαρτύρων, η δικαστική διαδικασία των αγωγών που κατέθεσαν κάτοικοι της Ουρανούπολης Χαλκιδικής και ο δήμος Τρίγλιας κατά της Μονής Βατοπεδίου, του Ελληνικού Δημοσίου και της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, δίκη που επί της ουσίας αφορούσε το θέμα της κυριότητας της Μονής στη λίμνη Βιστονίδα.
Η δεύτερη μέρα της Δίκης
Εξετάστηκαν οι μάρτυρες κατηγορίας που πρότεινε το Ελληνικό δημόσιο: Κωνσταντίνος Τσουρής καθηγητής της αρχαιολογικής υπηρεσίας και ο προϊστάμενος της ΚΕΔ Ροδόπης.
Μάρτυρες υπεράσπισης της Μονής (εξετάστηκαν την πρώτη ημέρα της δίκης) ήταν επίσης καθηγητής αρχαιολογίας και ένας κάτοικος του Δήμου Σταγείρων.
Οι μάρτυρες υπεράσπισης υποστήριξαν ο καθένας από την πλευρά του τις απόψεις της Μονής. Ειδικότερα ο κάτοικος της Χαλκιδικής κατέθεσε για τα ακίνητα που ανταλλάχθηκαν ενώ ο καθηγητής αρχαιολογίας προέβη σε ερμηνεία των χρυσόβουλων
Σημειώνεται ότι ο κ. Τσουρής εξετάστηκε επίσης αναφορικά με το αρχαιολογικό κομμάτι της υπόθεσης και προσπάθησε να αποδείξει ότι με βάση τα χρυσόβουλα δεν μπορεί να εντοπιστεί η έκταση που περιγράφεται σ’ αυτά στο έδαφος και επομένως δεν υπάρχει καμία σχέση με την ευρύτερη περιοχής της λίμνης Βιστονίδας.
Επιπρόσθετα να σημειώσουμε ότι ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Κώστας Γούναρης εξετάστηκε αναφορικά με τις πράξεις νομής και κατοχής στη Λίμνη Βιστονίδα, υποστηρίζοντας ότι πέρα από το νησάκι του Αγ. Νικολάου στην υπόλοιπη περιοχή η Μονή ούτε είχε ούτε εκδήλωσε ποτέ κάποιες πράξεις νομής και κατοχής. Η δίκη ολοκληρώθηκε και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μετά 3 – 4 μήνες.
Η σημασία της δίκης
Στη σημασία αυτής της δίκης και κυρίως για το αν αποτελεί πρόκριμμα για άλλες δικαστικές αποφάσεις που αφορούν στη υπόθεση των ανταλλαγών αναφέρεται ο κ. Γούναρης: «Αυτή η δίκη είναι ένα μόνο τμήμα μιας δικαστικής διαδικασίας που είναι σε εξέλιξη. Πρόκριμα ουσιαστικά αποτελεί η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης η οποία είχε εκδοθεί και δεν δημοσιεύτηκε με ευθύνη της προέδρου– όπως αποδείχθηκε. Αυτή η απόφαση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα μετά τις γνωστές περιπέτειες δικαίωσε το ελληνικό δημόσιο. Σίγουρα θα πάει σε επόμενο βαθμό δικαιοδοσίας στο Εφετείο και ενδεχομένως στον Άρειο Πάγο καθώς και με τις άλλες δικαστικές διαδικασίες που θ’ αρχίσουν είτε από την πλευρά του Δημοσίου είτε από την πλευρά της Μονής όπου καθένας δικαστικά θα προσπαθήσει να προασπίσει τα συμφέροντά του.»
Η σημασία της δίκης αυτής κατά τον κ. Γούναρη έγκειται στο γεγονός ότι ανοίγει ο δρόμος για άλλες προσφυγές κατοίκων που επιζητούν δικαστικά ακύρωση των ανταλλαγών: «Αυτή η δίκη ξεκίνησε με άλλες συνθήκες. Όταν η απόφαση του Πολυμελούς πρωτοδικείου με τη συμφωνία Μονής – Δημοσίου δεν εκδόθηκε ποτέ οι κάτοικοι της Ουρανούπολης προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για να αποδείξουν ότι τα συμβόλαια των ανταλλαγών οικοπέδων της Ουρανούπολης με τη λίμνη Βιστονίδα είναι παράνομα. Αυτό ανοίγει το δρόμο και για άλλες προσφυγές καθώς εκκρεμούν υποθέσεις ανταλλαγών, εκτιμώ δε ότι η απόφαση του Πρωτοδικείου Ξάνθης θα επηρεαστεί από την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης που δικαιώνει το δημόσιο. Σημασία έχει ότι για όσους από το 2002 και 2003 πίστεψαν ότι η Μονή Βατοπεδίου ουδέποτε είχε δικαιώματα κυριότητα επί της λίμνης Βιστονίδας πέρα από τη γνωστή νησίδα και όσα μεσολάβησαν εκ των υστέρων, δικαιώνονται».
Μαριάννα Ξανθοπούλου
Marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

www.avdera.gr

Στον κόσμο της ψη …