Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση στην κατάμεστη απ’ τους εκπροσώπους φορέων αίθουσα, το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφάνθηκε κατόπιν πρότασης του Νομάρχη αρνητικά στην κατασκευή του εμπορικού κέντρου λόγω ελλείψεων στη μελέτη περιβαλλοντολογικών όρων που είχε κατατεθεί.
Μια απ’ τις πιο πολυπληθείς συνεδριάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008 στις 19.30 στην αίθουσα της Νομαρχίας Ξάνθης. Παρόντες στη συνεδρίαση εκπρόσωποι όλων των φορέων που κλήθηκαν να γνωμοδοτήσουν για την δημιουργία του εμπορικού κέντρου της εταιρίας ‘Αθωνική’ αλλά και απλοί πολίτες, επαγγελματίες, δημοτικοί σύμβουλοι και άλλοι, η παρουσία των οποίων αποτυπώνει και το μεγάλο ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας για το θέμα. Απ’ τη συνεδρίαση δεν έλειψαν και οι στιγμές έντασης που οι περισσότερες αφορούσαν κυρίως στη διαδικασία της συζήτησης αλλά και κάποιες ενστάσεις των παρισταμένων σε λεγόμενα ομιλητών.
Οι περισσότεροι αρνητικοί
Στη συνεδρίαση ζήτησαν και πήραν τον λόγο οι Πρόεδροι του Επιμελητηρίου Π. Ανδρικόπουλος, της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Σ. Τσιακίρογλου, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ν. Λεοντής, του Εμπορικού Συλλόγου Ο. Κίτσος, ο εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Θράκης Α. Πλέσιας ενώ σαν απλός πολίτης μίλησε ο Γραμματέας του Επιμελητηρίου Ζ. Κατσαρίκας.
Οι απόψεις που είχαν και εγγράφως κατατεθεί ήταν αυτές που έχουν εκφραστεί τόσο στις συνεδριάσεις των οργάνων όσο και στην ανοιχτή συζήτηση που είχε πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Έλισσώ’. Οι κύριοι Ανδρικόπουλος, Τσιακίρογλου, Κατσαρίκας, Κίτσος εξέφρασαν τους φόβους τους για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ξανθιώτικη αγορά απ’ την έλευση του εμπορικού κέντρου, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα κλείσουν πολλά μικρά καταστήματα. Ο κ. Πλέσιας αναφέρθηκε στην δυνατότητα που δίνεται για τη δημιουργία ενός πόλου ανάπτυξης που θα διευκολύνει και την αύξηση της προσβασιμότητας απ’ την Εγνατία ενώ ο κ. Λεοντής αναφέρθηκε στην ανάγκη να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί η περιοχή μέσα απ’ την συγκεκριμένη πρόκληση.
Καμιά δέσμευση, απλή μελλοντική διαπίστωση
Στις τοποθετήσεις τους οι νομαρχιακοί σύμβουλοι αναφέρθηκαν στην άποψή του ο καθένας θέτοντας ερωτήματα προς τον εκπρόσωπο της εταιρίας που παρευρισκόταν στη συνεδρίαση ενώ ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης έθεσε το ερώτημα της ανάπτυξης της Ξάνθης που περνάει απ’ τη δημιουργία τέτοιων πολυκέντρων τονίζοντας όμως και τη δέσμευση που πρέπει να λάβει η τοπική κοινωνία για τις θέσεις εργασίας που αναφέρονται. Ο Δ. Φωτιάδης δήλωσε κατά της δημιουργίας εμπορικών κέντρων προχωρώντας σε πρόταση για κινητοποιήσεις εκείνων που δεν επιθυμούν τη δημιουργία τους.
Στην τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος της εταιρίας Γ. Κετίπης παρουσίασε τα στοιχεία της οικονομοτεχνικής μελέτης που κατατέθηκε καθώς και τα σχέδια της εταιρίας και αναφέρθηκε στην διάθεσή της για συνεργασία με την τοπική κοινωνία. Ωστόσο δεν δεσμεύθηκε για τις θέσεις εργασίας όπως προκλήθηκε να κάνει και είπε ότι στη διαδρομή η τοπική κοινωνία θα το διαπιστώσει.
Αρνητική στοιχειολογημένη πρόταση Νομάρχη που ‘τράβηξε αυτιά’
Τελευταίος τον λόγο έλαβε ο Νομάρχης Ξάνθης Γ. Παυλίδης ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλες τις παραμέτρους που πρέπει να ληφθούν υπόψη για τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης ενώ δεν παρέλειψε να κάνει παρατηρήσεις για τις ελλείψεις τόσο στους επαγγελματίες όσο και στην εταιρία σχετικά με την οικονομοτεχνική μελέτη.
Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο κ. Παυλίδης αναφέρθηκε στην ‘πρωτοφανή διαβούλευση’ που έγινε για το συγκεκριμένο θέμα όπως χαρακτηριστικά είπε για να συνεχίσει με την παράθεση των στοιχείων που προβλέπονται απ’ το νόμο.
Όπως είπε ο κ. Παυλίδης: «ως καλή κοινωνία, κάτι που παγίως το κάνουμε, ζητήσαμε τις απόψεις όλων. Και τις ζητήσαμε μέσα απ’ τα υπεύθυνα όργανά τους. Οι απόψεις που ήρθαν όπως με λύπη μου θα πω, ήταν στιγμιαίες διατυπώσεις θέσεων χωρίς μελέτη αποτυπώσεως του φάσματος της αγοράς μας. Ανάλογη προχειρότητα έχει και η οικονομοτεχνική μελέτη της εταιρίας που μας έφεραν σήμερα. Επί παραδείγματι, δεν έχει 36 χιλιάδες κατοίκους η Ξάνθη, οι διανυκτερεύσεις δεν είναι 70 χιλιάδες, είναι 200 χιλιάδες. Πρόκειται για μια απόφαση που αναφέρεται και στο αύριο κι έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η απόφαση αυτή δεν αφορά μόνο τους επαγγελματίες αφορά όλη την κοινωνία μας απ’ άκρου σ’ άκρον και τις επόμενες γενιές. Τα μεγέθη δεν είναι αυτά που εμφανίστηκαν εδώ. Η αγορά της Ξάνθης είναι πολύ ισχυρή και με έκπληξη διαπιστώνω ότι δεν έχουμε καταγραφές, δεν έχουμε μέτρα, δεν έχουμε μεγέθη».
Στη συνέχεια ο Νομάρχης έκανε μια μικρή αναδρομή θυμίζοντας σε όλους τον τρόπο αντιμετώπισης των πρώτων μεγάλων καταστημάτων τροφίμων και η αρνητική εικόνα που δινόταν ενώ έκανε και αναφορά σε στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που αποτυπώνουν την καλή κατάσταση της αγοράς της Ξάνθης ενώ τόνισε: «το ΕΒΕ πρέπει να είναι σύμβουλος και να μας υποστηρίζει, να βοηθάει να ενημερωνόμαστε».
Στην καταγραφή του φαινομένου της μετακίνησης των ξανθιωτών καταναλωτών σε περιοχές που υπάρχουν εμπορικά κέντρα ακόμη κι εκτός Ελλάδος αναφέρθηκε στη συνέχεια ο κ. Παυλίδης τονίζοντας τον εκμηδενισμό των αποστάσεων που έχει επιφέρει η Εγνατία ενώ παρέθεσε και παραδείγματα νομών όπως η Αλεξανδρούπολη και δήμων όπως του Ιάσμου που ακολούθησαν άλλες τακτικές που όμως τελικά οδήγησαν στην θετική ανταπόκριση στην πρόκληση και επετράπη τελικώς η δημιουργία εμπορικών κέντρων.
Περιβαλλοντολογική επιβάρυνση και κυκλοφοριακός φόρτος
Στους περιβαλλοντολογικούς όρους στάθηκε ο Νομάρχης στη συνέχεια αναφέροντας τρια χαρακτηριστικά παραδείγματα όπως ο τρόπος που θα μπορέσει να συνδυαστεί το εμπορικό κέντρο με την γύρω περιοχή, η διάθεση των αποβλήτων με τις δυνατότητες της ΔΕΥΑΞ που δεν μπορεί να θεωρηθεί αυτονόητο αλλά και ο κυκλοφοριακός φόρτος που θ’ αναγκαστεί να υποστεί η περιοχή και κυρίως η Λεύκη.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Παυλίδης: «η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντολογικών όρων, αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση των διοικητικών πράξεων που απαιτούνται κατά περίπτωση. Η απόφαση ίδρυσης είναι διοικητική πράξη και συντρέχουν ειδικοί λόγοι για να ληφθεί. Πρέπει ως κοινωνία να βάλουμε όρους και μέτρα. Θα εγκλωβίσουμε όλη την ανάπτυξη του νομού σε 1500 μέτρα; Δεν θα αφήσουμε να πάνε παραπάνω; Αρχίζουμε και τελειώνουμε εκεί; Απαγορεύεται να γίνουν εμπορικά κέντρα εντός σχεδίου; Πότε δημιουργείται μεγαλύτερο προβλήματα για την
Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Αιτιολογημένη αρνητική γνωμοδότηση για το εμπορικό κέντρο
-
Φωτιά στο σαλέ στο Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού [ΦΩΤΟ]
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, σημειώθηκαν πολύ σοβαρές ζημιές στον 1ο και στον 2ο όροφ… -
Γ’ Εθνική: Δύσκολη έξοδος για τον Άρη Αβάτου στην Κρύα Βρύση
Το πρόγραμμα και οι διαιτητές της 11ης αγωνιστικής στον 1ο όμιλο Με τις αναμετρήσεις της 1… -
Πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής με σοκ και «ΔΕΟΣ»
Επιδρομή στους επιτήδειους με νέα ψηφιακά όπλα και ειδική μονάδα Η καταπολέμηση της φοροδ…
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
-
Φωτιά στο σαλέ στο Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού [ΦΩΤΟ]
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, σημειώθηκαν πολύ σοβαρές ζημιές στον 1ο και στον 2ο όροφ… -
Γ’ Εθνική: Δύσκολη έξοδος για τον Άρη Αβάτου στην Κρύα Βρύση
Το πρόγραμμα και οι διαιτητές της 11ης αγωνιστικής στον 1ο όμιλο Με τις αναμετρήσεις της 1… -
Πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής με σοκ και «ΔΕΟΣ»
Επιδρομή στους επιτήδειους με νέα ψηφιακά όπλα και ειδική μονάδα Η καταπολέμηση της φοροδ…
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αναβολές μέχρι να βρεθεί η λύση για ΣΕΒΑΘ και ΣΕΠΕΚ
Η λύση που αναζητ …