Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Αιμοδοσία: η κορωνίδα του εθελοντισμού

Αιμοδοσία: η κορωνίδα του εθελοντισμού

0

Η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη δίνει την ευκαιρία να ‘σκύψουμε’ όλοι πάνω στο πρόβλημα της έλλειψης αίματος που ταλαιπωρεί την χώρα αφού δυστυχώς οι ανάγκες αυξάνονται γρηγορότερα απ’ τον αριθμό των ατόμων που ευαισθητοποιούνται.
Η 14η Ιουνίου έχει ορισθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη και δίνει τη χρυσή ευκαιρία σε όλους μας να προβληματιστούμε και να ευαισθητοποιηθούμε για το μοναδικό και αναντικατάστατο αίμα που μπορούμε να δώσουμε για να σώσουμε ζωές συνανθρώπων μας.
Εθελοντής αιμοδότης: κοινωνικός τιμητικός τίτλος
Όπως μας ενημέρωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αιμοδοτών Ξάνθης ‘Η Αγάπη’, Γ. Παπαχρόνης: «η 14η Ιουνίου είναι η γενέθλια ημέρα του γιατρού Λανστάινερ που είναι ο γιατρός που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος και τα ρέζους και τιμήθηκε με Νόμπελ Ιατρικής το 1936. Είναι κοινή απόφαση των οργανισμών που ασχολούνται με την αιμοδοσία και πρόκειται για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών, του Παγκοσμίου Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου και του Παγκοσμίου Οργανισμού Μετάγγισης. Το 2005 στην Παγκόσμια Γενική συνέλευση υγείας από κοινού, αποφασίσθηκε να ορισθεί αυτή η μέρα. Περισσότερο είναι μια μέρα τιμητική για να τιμήσουμε τον Εθελοντή Αιμοδότη, αυτόν που βοηθάει τους συνανθρώπους του».
Κορωνίδα του εθελοντισμού η αιμοδοσία
Ο τίτλος του εθελοντή αιμοδότη είναι αναμφίβολα ένας κοινωνικός τιμητικός τίτλος. Η μοναδικότητα αυτού που προσφέρει τον καθιστά αυτόματα ως υπόδειγμα αλλά είναι και η εκπλήρωση κοινωνικού καθήκοντος ή πρέπει να είναι τουλάχιστον αφού αφορά την ευγενέστερη και πολυτιμότερη ανθρώπινη προσφορά. Η εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί ένδειξη φιλαλληλίας, αλτρουισμού κι αλληλεγγύης, αρετής κι ανωτερότητας.
Ικανοποιημένος δηλώνει ο κ. Παπαχρόνης απ’ το γεγονός ότι οι πολίτες δείχνουν να ευαισθητοποιούνται αφού πλέον ομάδες πολιτών προσεγγίζουν τον Σύλλογο για να οργανώσουν αιμοδοσίες όπως στην Παλιά Χρύσα που οργανώθηκε την Παρασκευή το απόγευμα.
Ελλείμματα παρά την αύξηση των μονάδων αίματος
Όπως μας είπε ο κ. Παπαχρόνης το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη είναι: «να δίνουμε αίμα σε τακτική βάση για να εξασφαλίσουμε ένα απόθεμα. Να υπάρξουν εθελοντές αιμοδότες σε σταθερή βάση ώστε να βρίσκουμε αίμα όταν το χρειαζόμαστε».
Αυξημένες είναι οι ανάγκες το καλοκαίρι στη χώρα μας όπως μας ενημέρωσε ο Πρόεδρος και υπολειπόμαστε ακόμη παρά την αύξηση των μονάδων που παρατηρείται: «το καλοκαίρι χρειαζόμαστε περισσότερο αίμα γιατί ο κόσμος φεύγει σε άδειες, τα νοσοκομεία λόγω και των αδειών του προσωπικού μειώνει ή σταματάει εντελώς τις εξωτερικές εξορμήσεις και οι κινητές ομάδες προσεγγίζονται πιο εύκολα.
Για το 2007 φαίνεται ότι έχουμε μια αύξηση αφού απ’ τον στρατό ας πούμε έχουμε μια σταθερή αιμοδοσία. Εισάγουμε όμως ακόμη απ’ την Ελβετία αφού έχουν αποθέματα κι έχουν τη συνείδηση του αιμοδότη. Εμείς εισάγουμε περί τις 30.000 μονάδες το χρόνο, όσα δε μπορούμε να καλύψουμε για την μετάγγιση των παιδιών με μεσογειακή αναιμία στο νοσοκομείο Παίδων Αγ. Σοφία. Είναι το μόνο νοσοκομείο που έχει την εντολή να εισάγει αίμα γι’ αυτές τις ανάγκες. Στην Αθήνα τα πράγματα είναι απελπιστικά το καλοκαίρι και παρά τις προσπάθειες που γίνονται, λόγω του μεγάλου αριθμού είναι πολύ δύσκολα».
Για να εκπληρώσει το σκοπό της η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, θα πρέπει όλοι να σκεφτούμε ότι ο τιμητικός αυτός τίτλος είναι ίσως ο μόνος που μπορούμε όλοι ν’ αποκτήσουμε χωρίς να κοπιάσουμε ή να κινδυνεύσουμε, απλώς να σκεφτούμε και ν’ αποφασίσουμε αφού όλοι ξέρουμε και κατανοούμε πλέον ότι αίμα στον άνθρωπο που το χρειάζεται μπορεί να δώσει μόνο ένας άλλος άνθρωπος. Δεν κοστίζει τίποτα, δεν λείπει σε κανέναν και αντικαθίσταται αμέσως απ’ τον οργανισμό ενώ μπορεί να σώσει μια ζωή που χωρίς αυτό θα χαθεί. Ας μην περιμένουμε να φτάσει να το χρειάζεται ένας δικός μας άνθρωπος για να το αποφασίσουμε. Ας το αποφασίσουμε σήμερα!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Κλείνουμε για να μην μας κλείσουν»

Κλειστές θα παρα_…