Αγώνας μέχρις εσχάτων!

0

Δεν απεμπολούν τίποτε από τα εργασιακά τους κεκτημένα – θέσεις εργασίας, σύμβαση της ΟΣΕΓΟ –τα οποία είναι αποφασισμένοι να τα διεκδικήσουν μέχρι την ύστατη στιγμή που ο αγοραστής θ’ ανοίξει με το …κλειδί του την πόρτα της ΡΟΔΟΠΗΣ, υπερμαχόμενοι παράλληλα και για τη διατήρηση του συνεταιριστικού χαρακτήρα της εταιρείας , ως ιδιαίτερης διαφοράς ανάμεσα στο κέρδος και στο όφελος! Αυτά αποτέλεσαν το αιτιατό αποτέλεσμα της 24ωρης απεργία την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου που κήρυξε το Σωματείο Εργαζομένων στη ΡΟΔΟΠΗ αλλά και το δια ταύτα της συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε σε τοπικά ΜΜΕ στην αίθουσα συγκεντρώσεων της εταιρείας, παρουσία του προέδρου του σωματείου κ. Κοτόπουλου του γραμματέα κ. Πυροστιάνη, του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Παπαχρήστου του αντιπροέδρου της ΟΣΕΓΟ κ. Τσαλδαρίδη, του μέλους του Δ.Σ. της ΟΣΕΓΟ κ. Λειβαδίτη και του προέδρου του σωματείου της ΣΕΒΑΘ κ. Αραμπατζή.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της εταιρείας (Κοτόπουλος και Πυροστιάνης) αφού περιέγραψαν την εικόνα της εταιρείας και την προσφορά της από την στιγμή της ίδρυσής της – το 1963 – για να καταδείξουν τη θετική και σημαντική συμβολή της στην οικονομία του τόπου και στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας της περιοχής επικεντρώθηκαν στο πως έφτασε μια εταιρεία σαν την ΡΟΔΟΠΗ που δεν είναι ζημιογόνος να πωλείται από την μεγαλομέτοχο ΑΤΕ. Κομβικό σημείο η μη έγκριση της χρηματοδότησης από την ΑΤΕ του επενδυτικού σχεδίου – εγκεκριμένου από το υπουργείο – εκσυγχρονισμού της εταιρείας που – σύμφωνα με τους εργαζόμενους – υποδηλώνει την απαξίωση της ΑΤΕ που αποτέλεσε και τον προάγγελο μεθόδευσης της πώλησής της. Τόσο ο κ. Παπασπύρου όσο και ο κ. Αραμπατζής εκδήλωσαν για μια ακόμη φορά τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους της ΡΟΔΟΠΗ ενώ ο κ. Τσαλδαρίδης έσυρε τα εξ’ αμάξης στην ΑΤΕ αποκαλώντας της «γάγγραινα των αγροτών» και «αποκαλύπτοντας» το σχεδιασμό της που σύμφωνα με τον ίδιο πουλά τα συνεταιριστικά για να αποκτήσει το μερίδιο μετοχών που χρειάζεται στη ΣΕΚΑΠ για ν’ αλλάξει το καταστατικό της και να την πωλήσει κι αυτή. Παράλληλα συνέστησε σύγχρονη μορφή αγώνων (συναυλίες , συμμετοχή νεολαίας, γνωστοποίηση του προβλήματος στα μεγάλα αθηναϊκά Μέσα) από τους εργαζόμενους που δεν πρέπει να επιτρέψουν τον μαρασμό του τόπου τους. Επίσης θύμισε τη δέσμευση του πρωθυπουργού στην Καβάλα για τα συνεταιριστικά στηλιτεύοντας την ανακολουθία αλλά και ενημέρωσε για το ψήφισμα της περιφερειακής σύσκεψης της Ομοσπονδίας, των Εργατικών Κέντρων των ΕΑΣ και των νομαρχών των τριών νομών της Θράκης το οποίο θα επιδοθεί στον υπουργό Οικονομίας. Πολύς λόγος έγινε για την …εμμονή των εργαζομένων να υπάρξει δέσμευση του αγοραστή για υπογραφή της σύμβασης με την ΟΣΕΓΟ και ασφάλιση από το ΤΑΥΣΟ και στο ερώτημα αν αυτό είναι εφικτό οι εργαζόμενοι απαντούν: «Δεν απεμπολούμε τα κεκτημένα μας» δηλ. 100 ευρώ παραπάνω από τη Συλλογική σύμβαση Εργασίας!
Να σημειώσουμε ότι ενώ μεν το αίτημα για διασφάλιση των θέσεων εργασίας υπάρχει σαν όρος στη διακήρυξη της ΑΤΕ και υποτίθεται ότι θα βαρύνει στην αξιολόγηση του αγοραστή, ούτε λόγος για την ΟΣΕΓΟ και αυτό ήταν εις γνώσιν των εργαζομένων ενωρίτερα όταν ζήτησαν η εταιρεία (ΡΟΔΟΠΗ) να υπογράψει επιχειρησιακή σύμβαση με την ΟΣΕΓΟ κατοχυρώνοντας αυτή τη σύμβαση και δεν το έπραξε.
Και ενώ ο νέος ιδιοκτήτης της ΡΟΔΟΠΗΣ είναι θέμα ημερών (πιθανολογείται μέσα στον Μάρτιο) να αναλάβει τη βιομηχανία οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα τους!

Σε πλαίσιο

Τι ζητάμε από την ΑΤΕ
1. Να παραμείνει η Βιομηχανία με Συνεταιριστική μορφή προκειμένου να συνεχίσει να προσφέρει στο εισόδημα των μικροπαραγωγών για να μην οδηγηθούν στην περαιτέρω οικονομική συρρίκνωση. Πιστεύουμε και το αποδείξαμε ότι η «ΡΟΔΟΠΗ» είναι μια βιώσιμη εταιρία. Απλά χρειάζεται επενδύσεις. Διαφορετικά για πιο λόγο ενδιαφέρονται να την αποκτήσουν οι ανταγωνιστές της; Τα κέρδη που βγάζει (γιατί έχει κέρδη τα τελευταία χρόνια) τα χρησιμοποιεί για να επενδύσει σε πάγιο απαραίτητο εξοπλισμό. Αντίθετα, η ΑΤΕ, υπό τη διοίκηση των κυβερνήσεων τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Ν.Δ αρνήθηκε να συνδράμει στην υλοποίηση δύο μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων που είχαν όμως εγκριθεί από τα αρμόδια Υπουργεία, χωρίς ποτέ να ανακοινώσει τους λόγους, απαξιώνοντας την βιομηχανία.
2. Να κατοχυρώσει έμπρακτα τις θέσεις εργασίας μας και τις υπάρχουσες συμβάσεις, υπογράφοντας επιχειρησιακή σύμβαση απευθείας μεταξύ Εταιρίας και εργαζομένων, χωρίς να ζητάμε σ’ αυτή τη σύμβαση ούτε ένα ευρώ παραπάνω.
3. Να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας, γιατί δεν πρέπει να χαθούν άλλες θέσεις εργασίας από την περιοχή μας. Δεν πρέπει να δημιουργήσουμε άλλη ανεργία και ένα νέο μεταναστευτικό ρεύμα. Είμαστε ακρίτες, είμαστε περήφανοι για αυτό, θέλουμε να παραμείνουμε στον τόπο μας εμείς και οι οικογένειές μας και ζητάμε να μας βοηθήσει η κεντρική εξουσία έμπρακτα και όχι με λόγια, πριν να είναι αργά. Να σημειώσουμε εδώ ότι την κατοχύρωση των θέσεων εργασίας, την ζητά μέσα στους όρους εξαγοράς και η ΑΤΕ, αλλά μάλλον όπως φαίνεται, υποκριτικά και θεωρητικά, αφού δεν προνοεί και δεν εγγυάται με ποιόν τρόπο θα γίνει αυτό μέχρι σήμερα.
Θα θέλαμε επίσης να σας ενημερώσουμε ότι όλη αυτή η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την πώληση της εταιρίας μας και την τυχόν αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση στους κτηνοτρόφους που συνεργάζονται με την εταιρία μας. Και είναι βάσιμη αυτή η ανησυχία τους αφού βλέπουν μέρα με την ημέρα να συρρικνώνεται το εισόδημά τους. Η ΣΕΒΑΘ (Συνεταιριστική Βιομηχανία επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων κυρίως ντομάτας) δεν θα λειτουργήσει φέτος. Η Βιομηχανία Ζαχάρεως, (τεύτλα) σταμάτησε την λειτουργία της, η κατάσταση στον καπνό (ΣΕΚΑΠ) πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, η ΣΕΠΕΚ (Συνεταιριστική Βιομηχανία επεξεργασίας Κρέατος) έχει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, αντιλαμβάνεστε ότι τα πράγματα είναι περισσότερο σοβαρά από ότι φαίνονται».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συσκέψεις φορέων υπό την προεδρία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ο Θρακιώτης υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Ξάνθης, κ. Αλέξανδρος Κον…