Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Αυξάνεται διαχρονικά η ανεργία στην Ξάνθη

Αυξάνεται διαχρονικά η ανεργία στην Ξάνθη

0

Η τρέχουσα οικονομική κρίση μπορεί να εντείνει πολλά δυσάρεστα οικονομικά φαινόμενα, ανάμεσα σε αυτά και τους δείκτες της ανεργίας, όμως όπως φαίνεται και από τα στατιστικά στοιχεία που παραθέτει στην δίμηνη τακτική έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος (Τ.τ.Ε.), βασισμένα σε επίσημα στοιχεία του Ο.Α.Ε.Δ., στο νομό μας το πρόβλημα φαίνεται να ξεφεύγει από τα στενά χρονικά πλαίσια του τελευταίου διμήνου που διαρκεί η κρίση.
Σύμφωνα λοιπόν με το ανά δίμηνο εκδιδόμενο «Δελτίο Περιφερειακής Οικονομικής Συγκυρίας Μακεδονίας – Θράκης», του Υποκαταστήματος Θεσσαλονίκης της Τ.τ.Ε., η ανεργία παρουσιάζει μία πολύ ανησυχητική κλιμάκωση ουσιαστικά ολόκληρη την τελευταία πενταετία στο Νομό Ξάνθης, με συνεχείς αρνητικές ροές στην απασχόληση του Ιδιωτικού Τομέα.
Η καθαρή διαφορά μεταξύ αναγγελιών πρόσληψης και του συνόλου καταγγελιών σύμβασης με οικειοθελείς απολύσεις, στις επιχειρήσεις της Ξάνθης, παρουσιάζεται αρνητική συνεχόμενα από το 2003, με μία συνολική μείωση των θέσεων εργασίας στο νομό που στο σύνολό της αγγίζει τις έξι χιλιάδες πεντακόσιες εβδομήντα εννέα (6.579) χαμένες θέσεις εργασίας για τα έτη 2003 – 2007. Αλλά η κατάσταση δεν φαίνεται να βελτιώθηκε ούτε στο πρώτο εξάμηνο του 2008, καθώς άλλες εξακόσιες σαράντα επτά (647) θέσεις εργασίας έχουν χαθεί για την Ξάνθη, ανεβάζοντας το σύνολο των χαμένων θέσεων εργασίας σε πάνω από επτά χιλιάδες, βάσει των στοιχείων του Ο.Α.Ε.Δ. πάντα.
Το «Ε» ζήτησε από τον Πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης, κ. Σπύρο Παπαχρήστο, να σχολιάσει τα στατιστικά στοιχεία που παραθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος. Στις δηλώσεις του ο κ. Παπαχρήστος δεν έκρυψε την ανησυχία του για τα δεδομένα, παρατηρώντας βέβαια και ότι «αυτά τα στοιχεία είναι γνωστά σε μας από την καθημερινή μας επαφή τόσο με συνδικάτα εργαζομένων, όπου αυτά υπάρχουν, και μεμονωμένους εργαζόμενους, όσο και με τις διευθύνσεις μεγάλων και μεσαίων παραγωγικών μονάδων του νομού. Το ποσοστό απασχόλησης συρρικνώνεται καθημερινά στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ και οι μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής, όπως η «Γερμανός» ή τα «Πλαστικά Θράκης», έχουν αναστείλει τις προσλήψεις που προγραμμάτιζαν λόγω μείωσης ή και ακύρωσης παραγγελιών και προσπαθούν να αποφύγουν, όσο αυτό είναι δυνατό, τις απολύσεις στο προσωπικό τους με κάθε τρόπο». «Αυτό όμως που είναι το μεγαλύτερο διακύβευμα για την περιοχή μας είναι ο κίνδυνος που απειλεί τις πάνω από τρεις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ξάνθης. Αν αυτές δεν αντέξουν τις πιέσεις που δέχονται αυτή τη στιγμή και με δεδομένη τη συνολική αποβιομηχάνιση της περιοχής, το πλήγμα για την Ξάνθη θα ξεπεράσει τα στενά οικονομικά όρια και θα είναι πλέον σε κοινωνικό επίπεδο, μιας και θα είναι πολύ δύσκολο πλέον για τον πληθυσμό και ιδίως τους νέους, να παραμείνουν στην περιοχή». Όσο για τις δράσεις του εργατοϋπαλληλικού κέντρου προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Παπαχρήστος μας δήλωσε ότι «κοινοποιούμε το πρόβλημα σε κάθε ευκαιρία σε πολιτικούς και άλλους φορείς με τους οποίους έχουμε επαφή και προσπαθούμε να κρατάμε επαφή με όλους τους εργαζόμενους για να έχουμε καλύτερη γνώση του προβλήματος. Όμως χρειάζεται και μία μεγαλύτερη συσπείρωση γύρω από Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο για να μπορέσει να ενισχυθεί τόσο η δύναμη των εργαζομένων όσο και η ένταση των διεκδικήσεών μας».

Γιώργος Συλιγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όταν ο πολυπολιτισμός και η διγλωσσία γίνονται καθημερινή κατάσταση

Το Σάββατο 12 Ιανου&…