Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Με 77 άδειες ραδιοφωνίας στην Περιφέρεια της ΑΜ-Θ

Με 77 άδειες ραδιοφωνίας στην Περιφέρεια της ΑΜ-Θ

0

Σημαντικές ανισότητες μεταξύ των περιοχών της χώρας -συγκρίνοντας τον αριθμό των κατοίκων που αυτές φιλοξενούν- καταγράφονται στο νέο αναλογικό Χάρτη Συχνοτήτων για τη ραδιοφωνία που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα και ο οποίος θα ρυθμίσει τη ραδιοφωνική αγορά όχι μόνο του κέντρου, αλλά και της περιφέρειας, τουλάχιστον για τα επόμενα 15 χρόνια.

Παρά το ότι η κατανομή του αριθμού των συχνοτήτων και κατ’ επέκταση των αδειών, θα έπρεπε να βρίσκεται σε απόλυτη σχέση με τον πληθυσμό της κάθε περιοχής -αφού αυτός είναι ο καθοριστικός παράγοντας για το μέγεθος της ραδιοφωνικής αγοράς- κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.
Ειδικότερα και όπως προκύπτει από μια «δεύτερη ματιά» στο νέο Χάρτη Συχνοτήτων, «μεγάλος χαμένος» από τη νέα κατανομή είναι η περιοχή της Θεσσαλονίκης, καθώς και όμορες με αυτήν περιοχές -όπως η Χαλκιδική-σε αντίθεση από την άλλη με περιοχές της Πελοποννήσου, οι οποίες εμφανίζουν δυσανάλογο αριθμό συχνοτήτων σε σχέση με τον πληθυσμό που κατοικεί σε αυτές. Η Μεσσηνία, η Αχαΐα (Πάτρα, Αίγιο) κ.ά. και ως εκ τούτου και ολόκληρη η περιοχή της Πελοποννήσου, είναι οπό τους κερδισμένους, παρά το ότι κατά τόπους υπάρχουν και εκεί “ριγμένοι”.
Επισημαίνεται ότι από τη σύγκριση αυτή, εξαιρούνται βεβαίως οι παραμεθόριες περιοχές (του Αιγαίου, του Έβρου κ.λπ.), οι οποίες για εθνικούς πρώτα από όλα λόγους, επιβάλλεται να πάρουν ένα σημαντικό αριθμό συχνοτήτων -όπως και έγινε- ακόμα και εάν οι επιχειρήσεις που λειτουργούν εκεί είναι πολύ λιγότερες από τον αριθμό των αδειών που προβλέπονται.
Συνολικά στην επικράτεια προβλέπονται 117 κέντρα εκπομπής, σε 81 διευρυμένες γεωγραφικές περιοχές (και όχι νομούς πλέον), που περιλαμβάνονται σε 11 διαμερίσματα.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ
ΒΟΡΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΕΒΡΟΥ 10
ΠΛΑΚΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 10
ΔΡΑΜΑ 10
ΚΟΜΟΤΗΝΗ 10
ΣΕΡΡΕΣ 10
ΘΑΣΟΣ 7
ΚΑΒΑΛΑ 10
ΞΑΝΘΗ 10

Όπως φαίνεται, επτά άδειες ραδιοφώνου θα έχουν ως κέντρο εκπομπής το Υψάριο της Θάσου. Οι τελευταίοι, που θα εκπέμπουν από Θάσο, θα έχουν μια εμβέλεια σε όλη τη βορειοανατολική Ελλάδα και το βόρειο Αιγαίο. Ωστόσο, ενδέχεται αυτές οι 7 άδειες να δοθούν (και) σε ραδιόφωνα της Θράκης.
Για το νομό Ροδόπης, ισχύει ό,τι και για το νομό Καβάλας, δηλαδή 10 άδειες για 10 σταθμούς που θα εκπέμπουν από μία συχνότητα ο καθένας.
Ωστόσο, το «μυστικό» κρύβεται στο αυτόνομο (όπως το σχεδίασε η κυβέρνηση) κέντρο εκπομπής της Θάσου. Εκεί, οι 7 αυτόνομες άδειες που θα δοθούν λέγεται ότι θα μοιραστούν σε σταθμούς της Καβάλας και της Θράκης. Κάτι τέτοιο εξάλλου φαίνεται καθαρά και στο νέο, επίσημο χάρτη, ο οποίος εμφανίζει τη Θάσο να καλύπτει ένα μόνο μέρος του νομού Καβάλας, κι ένα σημαντικό μέρος των νομών Ξάνθης και Ροδόπης, συμπεριλαμβανομένων και των πρωτευουσών των δύο νομών. Από αυτό το «δώρο» αναμένεται να ωφεληθούν αναμφισβήτητα και όποιοι παράγοντες που ενεπλάκησαν στην όλη διαδικασία των νέων χαρτών συχνοτήτων.
Οι σταθμοί σε Ξάνθη και Δράμα θα έχουν δικαίωμα εκπομπής από δύο διαφορετικές συχνότητες, εξασφαλίζοντας έτσι καλύτερη εμβέλεια και πυκνότερη πληθυσμιακή κάλυψη. Δηλαδή, στη Δράμα, ένας σταθμός θα μπορεί να εκπέμπει από τον Κορύλοβο και το Νευροκόπι, και στην Ξάνθη από την πόλη της Ξάνθης και τον Κένταυρο.
Τέλος, στον δύσκολο νομό Έβρου, θα δοθούν 10 άδειες (με μία συχνότητα ανά άδεια) για το κέντρο εκπομπής Πλάκα, που αφορά στο νότιο τμήμα του νομού, δηλαδή την Αλεξανδρούπολη και τη Σαμοθράκη. Θα δοθούν ακόμη 10 άδειες για το κέντρο εκπομπής στο βόρειο τμήμα του νομού, αλλά κάθε ένας από τους 10 σταθμούς που θα αδειοδοτηθούν θα έχει δικαίωμα εκπομπής από τρεις συχνότητες σε Πεντάλοφο, Πύθιο και Σουφλί.
Η κατανομή στις Περιφέρειες
Ενδιαφέρουσα είναι και η κατανομή σε επίπεδο περιοχών, αφού στη Μακεδονία (Ανατολική, Κεντρική και Δυτική με πληθυσμό περίπου 2,62 εκατομμύρια) υπολογίζεται ότι εκχωρούνται συνολικά 140 άδειες. Αντίθετα στην Πελοπόννησο (με πληθυσμό περίπου 1,3 εκατομμύρια κατοίκους) εκχωρούνται 154 άδειες και ενώ παράλληλα στην Κρήτη (που έχει περίπου το μισό πληθυσμό της Πελοποννήσου, αφού οι κάτοικοι της ξεπερνούν τις 600 χιλιάδες) οι άδειες που εκχωρήθηκαν ανέρχονται συνολικά σε 68 (Ηράκλειο, Χανιά και Λασίθι από 20 και το Ρέθυμνο 8), το 1/3 δηλαδή της προηγούμενης περίπτωσης.
Οι περιοχές του νέου χάρτη
Ακόμα και σύμφωνα με την κατανομή του νέου χάρτη στις γεωγραφικές περιοχές που αυτός ορίζει -και οι οποίες επισημαίνεται ότι στις κάποιες περιπτώσεις δεν ταυτίζονται με τις Περιφέρειες της χώρας και τις πόλεις που αυτές περιλαμβάνουν η σειρά διαμορφώνεται με τρόπο δυσανάλογο σε σχέση με τον πληθυσμό.
Έτσι στην πρώτη θέση βρίσκεται η Πελοπόννησος (πληθυσμού 1,3 εκατομμυρίων κατοίκων) με 154 άδειες, ενώ ακολουθούν, Εύβοια και Αττική (πληθυσμού αθροιστικά 4,5 εκατομμυρίων κατοίκων) με 110 άδειες (εκ των οποίων επισημαίνεται ότι οι 40 άδειες -δηλαδή σχεδόν το 1/3- αφορούν στο νομό Αττικής αποκλειστικά), η Δυτική και Κεντρική Μακεδονία (πληθυσμού 2,1 εκατομμυρίων κατοίκων) με 110 άδειες επίσης (το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά τη Θεσσαλονίκη) και ακολουθούν τα Δωδεκάνησα (300 χιλιάδων κατοίκων) με 84 άδειες, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (πληθυσμού 610 χιλιάδων κατοίκων), με 77 άδειες, η Κρήτη (πληθυσμού 600 χιλιάδων κατοίκων) με 68 άδειες, η Θεσσαλία (πληθυσμού 740 χιλιάδων κατοίκων) με 58 άδειες και ακολουθούν η Ήπειρος και το Βόρειο Ιόνιο με 64 άδειες, το Κεντρικό Αιγαίο με 52 άδειες, η Δυτική και Κεντρική Ελλάδα (σε αυτήν δεν περιλαμβάνεται η περιοχή της Πάτρας) με 51 άδειες και τέλος το Βόρειο Αιγαίο με 36 άδειες.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση από το Σύνδεσμο Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών Θράκης για να συζητήσουν επίκαιρα θέματα που τους αφορούν

Την Τετάρτη 23 Ιανο&…