Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Καινοτόμο, για 40.000 νέους με μισθό και ασφαλιστική κάλυψη

Καινοτόμο, για 40.000 νέους με μισθό και ασφαλιστική κάλυψη

0

Eυκαιρία απόκτησης θέσης εργασίας σε 40.000 νέους και έμμεσης αύξησης των θέσεων απασχόλησης προωθεί ο ΟΑΕΔ με την υλοποίηση ενός καινοτόμου προγράμματος με τίτλο «Μία αρχή, μια ευκαιρία». Στόχος του προγράμματος είναι να καλύψει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ωφελούμενων. Χθες ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων μέσω ίντερνετ στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ, στη διεύθυνση www.oaed.gr. Με το πρόγραμμα τίθεται για πρώτη φορά σε εφαρμογή η δράση «Προεργασία», που προσφέρει στους νέους τη δυνατότητα να αποκτήσουν πιστοποιημένη προϋπηρεσία, με μισθό και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Το πρόγραμμα «Μία αρχή, μια ευκαιρία», που είχε παρουσιαστεί από την υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη – Πετραλιά και τον διοικητή του ΟΑΕΔ Γιώργο Βερναδάκη, απευθύνεται σε νέους ηλικίας 16 έως 25 ετών:
• που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας,
• που έχουν εγκαταλείψει νωρίς το σχολείο (μετά το Γυμνάσιο) ή το έχουν τελειώσει, χωρίς να συνεχίσουν σπουδές σε οποιαδήποτε βαθμίδα του εκπαιδευτικού συστήματος, και
• στους οποίους δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα καμία ευκαιρία απασχόλησης ή συμπληρωματική επιμόρφωση είτε με τη μορφή της εργασιακής σχέσης είτε με οποιαδήποτε μορφή αναγνωρισμένης κατάρτισης.
Οι νέοι μπορούν, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες και τις προτεραιότητές τους, να επιλέξουν να ωφεληθούν από μία μεταξύ των τριών δράσεων του προγράμματος. Δηλαδή από:
1. το πρόγραμμα «προεργασία» για την απόκτηση προϋπηρεσίας,
2. το πρόγραμμα πιστοποιημένης κατάρτισης στην πληροφορική, ή
3. το ολοκληρωμένο πρόγραμμα συμβουλευτικής.

Πρόγραμμα «Προεργασία», για την απόκτηση εργασιακής προϋπηρεσίας.
Το πρόγραμμα έχει διάρκεια πέντε μήνες.
Οι νέοι που θα συμμετάσχουν σε αυτό θα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό (με βάση την ΕΓΣΣΕ), θα είναι πλήρως ασφαλισμένοι για σύνταξη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επαγγελματικό κίνδυνο και θα λαμβάνουν την αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας με βάση τον παραπάνω μισθό. Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί κατά προτεραιότητα σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και σε αυτοαπασχολούμενους. Ο ΟΑΕΔ θα καλύπτει εξ ολοκλήρου την αμοιβή του νέου εργαζόμενου αλλά και την ασφαλιστική κάλυψη.

Πρόγραμμα κατάρτισης σε βασικές δεξιότητες πληροφορικής με πιστοποίηση.
Το πρόγραμμα κατάρτισης σε βασικές δεξιότητες πληροφορικής θα διεξαχθεί σε Σχολές Μαθητείας ή σε πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Διαρκεί 100 ώρες και οι εκπαιδευόμενοι που συμμετέχουν σε αυτό, θα αμείβονται προς 6 ευρώ την ώρα.
Μετά τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, ο νέος θα διαθέτει:
• πρώτον, τις δεξιότητες και τα προσόντα για να καλύψει τη θεμελιώδη πλέον απαίτηση της αγοράς εργασίας για δυνατότητα χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή, και
• δεύτερον, ένα πιστοποιητικό των γνώσεων και δεξιοτήτων που απέκτησε, με βάση τα αναγνωρισμένα από την πολιτεία πρότυπα.

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα συμβουλευτικής.
Οι συμμετέχοντες νέοι έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα συμβουλευτικής που περιλαμβάνει:
Α. Επαγγελματικό προσανατολισμό.
Β. Τεχνικές αναζήτησης εργασίας.
Γ. Συμβουλευτική για την ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Τα τρία προγράμματα συμβουλευτικής διαρκούν συνολικά 60 ώρες και οι συμμετέχοντες νέοι αποζημιώνονται προς 10 ευρώ την ώρα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όταν ο πολυπολιτισμός και η διγλωσσία γίνονται καθημερινή κατάσταση

Το Σάββατο 12 Ιανου&…