Βασιλόπιτα με Μικρασιατικό άρωμα

0

Οι απόγονοι των Μικρασιατών απ’ όλη την Ελλάδα έκοψαν την βασιλόπιτά τους στην Ξάνθη θυμίζοντας για άλλη μια φορά τη μαύρη σελίδα της ιστορίας των Ελλήνων που ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους ενώ με την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα έκαναν και συνεχίζουν κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε όλους τους τομείς του κράτους.

Την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2007, στις 17.00΄, σε αίθουσα του ξενοδοχείου ‘Νατάσσα’ πραγματοποιήθηκε η κοπή της βασιλόπιτας της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (Ο.Π.Σ.Ε.) που διοργανώθηκε με τη συνεργασία των σωματείων μελών της Ο.Σ.Π.Ε., Μικρασιατών Νομού Ξάνθης ‘Αλησμόνητες Πατρίδες’ και Καπαδοκών Νομού Ξάνθης ‘Ο Άη Βλάσης’.

Η εκδήλωση

Την εκδήλωση ευλόγησε ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων ο οποίος αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του στον ξεριζωμό των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία αλλά και τα άξια τέκνα που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα και την μεγάλη προσφορά τους στο ελληνικό κράτος. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «λυπάμαι που δεν κατάγομαι από τη Μικρά Ασία για να νιώθω τόσο υπερήφανος όσο εσείς για εκείνους τους ανθρώπους που άφησαν τα πάντα πίσω τους κι έστησαν τη ζωή τους από την αρχή αποδεικνύοντας την αξιοσύνη τους».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Γ. Παυλίδης ο οποίος  στον χαιρετισμό του ανέφερε: «είμαστε περήφανοι γι’ αυτά που αναγκαστήκαμε ν’ αφήσουμε πίσω ,όμως πήραμε μαζί μας  τις παραδόσεις μας, την ιστορία και την ταυτότητά μας» και τόνισε την αναγκαιότητα της δημιουργίας μιας εγκυκλοπαίδειας που να αναφέρεται αποκλειστικά και αναλυτικά στον ελληνισμό της Μικράς Ασίας, τον ξεριζωμό της αλλά και την προσφορά της στο Παγκόσμιο Πνεύμα και την Οικουμενικότητα.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Μικρασιατών Νομού Ξάνθης ‘Αλησμόνητες Πατρίδες’, κ. Π. Μεταξάς καλωσόρισε και ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους και ανέφερε μεταξύ άλλων: «φιλοξενούμε σήμερα εκπροσώπους των διοικητικών συμβουλίων από σωματεία και προσφυγικούς Συλλόγους απ’ όλη την Ελλάδα που σκοπό έχουν τη μεταλαμπάδευση στους νεώτερους των παραδόσεων των ξεριζωμένων από την αιολική γη και τη διατήρηση της μνήμης της Μικρασιατικής καταστροφής» ενώ στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ο.Σ.Π.Ε. κ Α. Λαγοδήμος.

Το τελετουργικό συνεχίστηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγή εις μνήμην όσων σφαγιάσθηκαν και κόπηκε η βασιλόπιτα που είναι ένα καπαδοκικό έθιμο. Μικρασιάτικα τραγούδια απόλαυσαν οι συμμετέχοντες από τη χορωδία Σερρών ενώ τρία ζευγάρια μελών του Σωματείου Ξάνθης χόρεψαν ντυμένοι με παραδοσιακές  στολές της Μικράς Ασίας, με τη συνοδεία του μουσικού συγκροτήματος του Σωματείου.

Α. Λαγοδήμος: «όχι χαμένες αλλά αλησμόνητες πατρίδες»

Όπως μας ανέφερε ο κ. Α. Λαγοδήμος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος: «σήμερα υπάρχουν 166 Σωματεία σε όλη την Ελλάδα από Κρήτη μέχρι Έβρο και στη Θράκη έχουμε 12. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που εξελέγη έχει σκοπό να δώσει βαρύτητα στα εκτός Αθηνών Σωματεία και το έτος 2007 είναι αφιερωμένο στα Σωματεία της Θράκης. Θα είμαστε όλοι κοντά στα θρακικά Σωματεία και θα παρέχουμε κάθε βοήθεια αλλά και ηθική στήριξη. Πρέπει να θυμόμαστε όλοι ότι η Μικρασιατική καταστροφή είναι μεγαλύτερη σαν γεγονός κι από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης γιατί διαπράχθηκε ξεριζωμός των ανθρώπων απ’ τις εστίες τους. Οι πατρίδες που άφησαν πίσω τους οι πρόγονοί μας είναι αλησμόνητες και όχι χαμένες. Πιέζουμε τη διεθνή κοινότητα για την ελληνικότητα των μνημείων της Μικράς Ασίας και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Μικρασιατική καταστροφή είναι κομμάτι της γενοκτονίας που διαπράχθηκε απ’ τους Τούρκους. Το ελληνικό κοινοβούλιο ομόφωνα έχει αναγνωρίσει την γενοκτονία του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας απ’ το τουρκικό κράτος και έχει ορισθεί ως ημέρα μνήμης η 14η Σεπτεμβρίου».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκλωβισμένες σε αδιέξοδα οι επιχειρήσεις της Θράκης

Επιτείνεται και ^…