Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Τρία μέτρα για την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης

Τρία μέτρα για την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης

0

Ρίχνει… το γάντι η κυβέρνηση προς την Τουρκία,  Ευρωπαϊκή ένωση και Διεθνείς οργανισμούς, λαμβάνοντας μια σειρά μέτρων για την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης που επιφέρουν μια εξισορρόπηση σε σχέση με πάγια αιτήματά της, αίροντας εκκρεμότητες πολλών ετών και στοχεύοντας στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής της.

Μέτρα για την μειονότητα της Θράκης

Τα μέτρα είναι κυρίως νομοθετικού χαρακτήρα και αφορούν στα αντικείμενα των υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών και Παιδείας.

1.Ιμάμηδες στα μειονοτικά σχολεία

Συγκεκριμένα το πρώτο μέτρο, αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας, αφορά στον διορισμό ιμάμηδων στα μειονοτικά σχολεία για τη διδασκαλία των θρησκευτικών.  Οι συγκεκριμένοι ιμάμηδες θα αμείβονται από το ελληνικό Δημόσιο, όπως αντιστοίχως οι θεολόγοι στα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των φορέων της μειονότητας καθώς τώρα το μάθημα των θρησκευτικών διδάσκεται από δασκάλους. Αυτό όμως που δεν έχει διευκρινιστεί είναι αν οι διορισμένοι ιμάμηδες προαπαιτείται να έχουν πιστοποιημένες θεολογικές γνώσεις  γιατί διαφορετικά το μέτρο θα αποτελέσει… δίκοπο μαχαίρι, καθώς οι περισσότεροι ιμάμηδες δεν έχουν.

2.Ρυθμίσεις για τα βακούφια

Ένα άλλο πάγιο αίτημα της μειονότητας που άπτεται των αρμοδιοτήτων τόσο του υπουργείου Οικονομικών όσο και Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα προωθείται  η ρύθμιση ποικίλων εκκρεμοτήτων για τα βακουφικά ιδρύματα. Έτσι στο οικονομικό σκέλος θα παραγραφούν τα χρέη που έχουν τα ιδρύματα αυτά προς το Δημόσιο, ενώ στο διοικητικό σκέλος η βασική ρύθμιση  που προωθείται αφορά στον τερματισμό του διορισμού της ηγεσίας των ιδρυμάτων, η οποία εφεξής θα εκλέγεται. Σημειώνεται ότι στην υφισταμένη κατάσταση η διοίκηση των βακουφιών ανατίθεται σε μια διορισμένη 5μελή βακούφικη επιτροπή, ο πρόεδρος της οποίας είναι και διευθυντής μειονοτικού σχολείου! Το μέτρο αυτό εκτιμάται από πολιτικούς αναλυτές ότι εντάσσεται και στην λογική της αμοιβαιότητας έπειτα από τα δείγματα καλής θέλησης της κυβέρνησης Ερντογάν για τα βακουφικά ιδρύματα της Τουρκίας.

3.Ιθαγένεια στους ανιθαγενείς

Σε αποκατάσταση μιας στρέβλωσης που επέφερε το άρθρο 19 και στερεί σε μουσουλμάνους της Θράκης που μένουν εδώ να ανακτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, η οποία τους είχε αφαιρεθεί ,αποσκοπούν τα μέτρα. Συγκεκριμένα δόθηκε η ελληνική ιθαγένεια σε περίπου 60 μειονοτικούς. Φυσικά, το μέτρο απέχει πολύ από το αίτημα της μειονότητας να δοθεί σε όλους όσους την έχασαν, αλλά αποτελεί το πρώτο βήμα.

Το γεγονός ότι αυτά τα μέτρα αποφασίζονται σε επίπεδο πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών  τη δεδομένη στιγμή που αναπτύσσεται μια γενικότερη συλλογιστική για τα δικαιώματα των μειονοτήτων καθώς και μια έντονη εκλογολογία για το 2007  – σύμφωνα με αναλυτές  – δεν μπορούν να θεωρηθούν μη αλληλένδετα, αλλά επίσης δεν μπορούν να μην εκτιμηθούν ως θετικά βήματα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ανενεργός» ο Ξανθιώτης καταναλωτής

Παρά τα προβλήματα και τον έντονο ανταγωνισμό που αποτελείτη γενεσιουργό τους αιτία, ο Ξαν…